3 Sevdah TakhtNOVI SEVDAH DAMIRA IMAMOVIĆA 19. NOVEMBRA U MIKSER HOUSEU

U utorak, 19. novembra, nakon više od godinu i po dana Damir Imamović, muzičar koji je prepoznatljiv po svom jedinstvenom stilu savremenog sevdaha, ponovo nastupa u Beogradu, u prostoru Mikser Housea. Damir Imamović Sevdah Takht će izvesti koncert sa početkom u 21 čas, a karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima. Cena ulaznica u pretprodaji je 600 dinara.
Nakon dva uspešna CD-a sa Damir Imamović Triom, kao i dva solo CD-a, Imamović sa svojim novim bendom pravi iskorak u jednom novom shvatanju sevdaha kao muzičkog žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju. Pored Damira Imamovića, Sevdah Takht čine Nenad Kovačić iz Zagreba i Ivan Mihajlović iz Beograda.
Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se sa majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha.
Damir Imamović rođen je 1978. godine u Sarajevu. Iako se za muziku interesuje od detinjstva, potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije. 2004. godine zajedno sa Farah Tahirbegović radi na monografiji pesama svoga dede, jednog od najuticajnijih pevača u istoriji sevdaha – Zaima Imamovića. Ta knjiga uvodi ga u svet sevdaha, ali i profesionalnog bavljenja muzikom. Ubrzo počinje da gradi sopstveni repertoar nastupajući u BiH i inostranstvu. Od prvih nastupa izdvajaju se: koncert u Turskom kulturnom centru u Sarajevu (2005), gostovanje u centru Pompidou u Parizu u okviru obeležavanja godišnjice Centra Andre Marlaux (2005), snimanje sa Vlatkom Stefanovskim za kompilaciju „Bentbaša – Bosanska ljubavna pjesma“ (Goethe/Yaman, 2008), kao i serija koncerata „Sevdah Ripablik“ u sarajevskom „Karabit-u“.
Godine 2006. okuplja „Damir Imamović Trio“ (Vanja Radoja – violina, Edvin Hadžić – kontrabas) sa kojim iste godine snima „DI3 Svira Standarde“. Nakon serije uspešnih nastupa u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj gori, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Turskoj i dr., DI3 u novembru 2007. godine snima live CD u Omladinskom kulturnom centru „Abrašević“ u Mostaru, koji ubrzo postaje jedan od najslušanijih CD-ova „novog sevdaha“ na području bivše Jugoslavije i donosi Triju nastupe na brojnim prestižnim scenama kao što su „CRR“ u Istanbulu (2008), BKC u Sarajevu (2008), Domu omladine u Beogradu (2009), Jazz Fest Sarajevo (2009) i dr.
April 2009. godine donosi i premijerni koncert internacionalnog kvarteta Eric Vloeimans/Damir Imamović/Bojan Zulfikarpašić/Bachar Khalife u sarajevskom BKC-u, tokom muzičkog događaja „Xenophonia“. Kvartet nastavlja saradnju u avgustu iste godine sa dva koncerta na Umbria Jazz Fest Balcanic Windows u Beogradu i Novom Sadu. U januaru 2011. godine Kvartet nastupa u amsterdamskom Concertgebouw, nakon čega sledi holandska turneja.
U aprilu 2010. izlazi njegov prvi solo CD (Gramofon). Solo repertoar Damir gradi neprestanim nastupima na najrazličitijim svetskim pozornicama: sarajevskom BKC-u, beogradskom Kolarcu, vašingtonskom Kennedy Centru, čikaškoj The Old Town School of Folk Music, i dr. Njegov drugi solo CD zove se „Svrzina kuća“ i snimljen je u julu 2011. tokom četiri koncerta u muzeju „Svrzina kuća“ u Sarajevu.
Od 2012. Damir najviše nastupa u okviru mnogo hvaljenog Sevdah Takhta Damira Imamovića, zajedno sa Ivanom Mihajlovićem (el. bass) i Nenadom Kovačićem (perkusije). U oktobru 2012. izdaju prvi CD i kreću na turneju po Evropi.
Organizatori koncerta su Mikser House i Reprodukcija, a karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima. Cena ulaznica u pretprodaji je 600 dinara, dok će na ulazu biti 800 dinara.

Povezana vest:  Bajaga jači od lošeg vremena