rodzer voters 2

Voters brani korišćenje religijskog simbolizma u Zidu

Rodžer Voters (Roger Waters), koji je ovih dana priveo kraju svoju trogodišnju svetsku turneju sa „Zidom“ (The Wall), osvrnuo se na kritike povodom svog korišćenja Davidove zvezde u tom muzičko-scenskom spektaklu i rekao da mu nikada nije bila namera da vređa jevrejski narod. 
-Razmišljam o tome svakoga dana – izjavio je 70-godišnji britanski kantautor i suosnivač grupe Pink Flojd (Pink Floyd), koji je kritikovan i zbog podrške kulturnom bojkotu Izraela. „Veoma me brine to što bih mogao da budem smatran siledžijom“. 
Kontroverze su počele sa Votersovim korišćenjem Davidove zvezde, koja je deo izraelske zastave i simbol jevrejske države. Prilikom izvođenja „Zida“ – u originalu albuma grupe Pink Flojd iz 1979. godine, koji je dobio filmsku i koncertnu verziju – ratni avion baca bombe, a pored ostalog animirane simbole Davidove zvezde, krsta, polumeseca i oznake za dolar. 
-Cela pesma ‘Goodbye Blue Sky’ (koja se izvodi tokom ove scene) govori kako se ja osećam povodom toga što su razni delovi Zemlje okupani krvlju samo zato što smo tako odlučni da bombardujemo druge ljude svojim parcetom ideologije ili religije, ili ovog ili onog, i neki su s tim imali problema – izjavio je Voters za Asošiejted pres (AP). 
Voters je stupio nedavno u kontakt sa nacionalnim direktorom Lige protiv klevetanja (Anti-Defamation League) Abrahamom Foksomanom, i dogovorio se s njim da Davidovu zvezdu pomeri dalje od dolarskog znaka. 
-Njegovi koncerti isporučuju poruke, razbijanje zida, itd. On koristi simbolizam, i to je jedno pitanje – rekao je Foksman Asošiejted presu prošle sedmice. „To je stvaralački zanos, prelaženje granica, ali on nije antisemita“. 
Vaters je, međutim, ovog leta otvorio novo poglavlje kontroverzi kada je Davidovu zvezdu i druge simbole stavio na džinovsku leteću svinju koja potiče sa naslovne strane albuma Pink Flojda „Animals“ (1977), a u međuvremenu je postala zaštitni znak Votersovih koncerata. Problem je u tome što jevrejska pravila o ishrani striktno zabranjuju konzumiranje svinjetine. 
Voters je rekao da su za potrebe južnoameričke turneje „Zida“ napravljene nove leteće svinje, na koje su stavljene i Davidove zvezde. 
-Otada, zbog žalbi pojedinaca u jevrejskoj zajednici, dodali smo (na svinju) krst i polumesec – rekao je Voters. 
Međutim, mnogo veću zabrinutost za Abrahama Foksmana izazvala je Votersova podrška Pokretu za bojkot, smanjenje finansiranja I sankcije, koji poziva na ekonomski, politički i kulturni pritisak na Izrael zbog njegove politike prema Palestincima. 
-Umetnička sloboda ne pokriva sve. Pokriva simbolizam. Možete kritikovati Izrael, ali ne možete kritikovati njegovo postojanje – izjavio je Foksman. 
Voters već sedam godina podržava ovaj globalni pokret. Pozivao je Izrael da ukloni svoju barijeru prema Zapadnoj obali a takođe pozivao druge umetnike da slede njegov primer i odbiju da sviraju u jevrejskoj državi. 
Voters ne smatra da Pokret za bojkot predstavlja pretnju po Izrael I ukazuje da on ima podršku i u samom Izrealu. Međutim, većina žitelja jevrejske države smatra ovaj pokret neprijateljskim I kontraproduktivnim u smislu mirovnog procesa. Votersov „Zid“ je postao najunosnija turneja svih vremena za jednog solo umetnika. Originalni album Pink Flojda prodao se u oko 30 miliona primeraka. 
Voters, koji nije snimio solo album još od 1992. godine, kada je objavio „Amused To Death“, nedavno je najavio da priprema novi konceptualni album posle mnogo vremena. 

Povezana vest:  POČINJE PRODAJA JEDNODNEVNIH ULAZNICA ZA EXIT FESTIVAL