sinobusi2Ko su Šinobusi?

Akustičarski duo Šinobusi je sa radom otpočeo krajem 2001. godine u Novom Sadu. Krajem 2002. godine su akustične zamenili električnim gitarama i proširili članstvo pa su počeli da nastupaju u postavi: Milan Korać (gitara, vokal), Đorđe Adžaip (slide gitara), Predrag Dmitrović (bas), Slobodan Mirić (usna harmonika) i Nikola Dukić (bubnjevi).
U početku su svirali obrade rhythm & blues standarda ali su se ubrzo odlučili za autorski rad. Na debi disku „Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama“ (City Records 2005.) su uz svoje teme snimili i country blues obradu „Kraj jezera“ iz repertoara Zvonka Bogdana. Sredinom 2005. godine novi članovi grupe su postali Nenad Patković (gitara, hammond, vokal) i Đorđe Bubnjević (bubnjevi), a početkom 2007. godine im se priključio Željko Đurđevac (usna harmonika, ex Vojvođanski blues band). U toj postavi i u saradnji sa Petrom Jelićem (YU grupa) snimili su disk „U pravcu jablanova“ (PGP RTS 2007.) na kome je i obrada šlagera „Čamac na Tisi“ Darka Kraljića. U to vreme su obradom pesme „Život je more“ doprineli disku „Neki noviji klinci i…“ (PGP RTS 2007.) na kome su brojni autori dali svoje viđenje pesama Đorđa Balaševića. Njihov sledeći CD „Vagon za provetravanje tunela“ (PGP RTS 2010.) je producirao Petar Jelić a svirao je gitaru i otpevao prateće vokale.
Željko Đurđevac je preminuo 26. juna 2012. godine, a novi član je postao Stefan Stefanović (usna harmonika). Sa njim su snimili četvrti album „Nebo od skaja“ (Dallas Records 2013.). Tokom karijere su odsvirali oko 400 koncerata pretežno na prostoru bivše Jugoslavije. Redovno učestvuju na brojnim blues festivalima. Sa Solaris Blues Bandom su objavili zajednički disk „Oblak nalik tebi“ (IKC Solaris 2013.). Milan Korać uradio knjigu pesama i solo album „Do modrih dubina“ (Prometej 2013.).

Povezana vest:  Od 1.juna u prodaji sve kategorije karata za Nišville

www.sinobusi.com