guca-trubePočele pripreme za sledeći Sabor i njegovo unapređenje

Pripreme za 54. Sabor trubača su otpočele, a devet miliona dinara koliko je bio neto prihod za prethodni biće uloženo u saborsku infrastrukturu.
Predsednik opštine Lučani, Mladomir Sretenović, izjavio je da se sprovode neophodne aktivnosti u cilju unapređenja predstojećeg 54. Sabora trubača u Guči.
On kaže da je od ukupno ostvarenog prihoda od 58 miliona dinara za prošlogodišnju manifestaciju, čista zarada devet, a ta sredstva će biti utrošena za saborsku infrastukturu, kako bi sledeća trubačka fešta bila još bolja.
-Ove godine očekujemo više problema, budući da su nam istekli trogodišnji ugovori o sponzorstvu. Sada sledi raspisivanje tendera kako bismo, bar na nivou pređašnjih, obezbedili neophodna sredstva iz donacija – naveo je Sretenović.
On je podsetio da je Vlada Republike Srbije za prethodnu manifestaciju opredelila pet miliona dinara izrazivši očekivanje da će tako biti i ove godine.
-To bi nam puno značilo kako bismo organizovali predtakmičenja u predtakmičarskim centrima – rekao je prvi čovek opštine Lučani.
Pripreme su uveliko krenule, uređuje se dokumentacija, a na sledećoj sednici skupštine opštine na dnevnom redu će se naći donošenje odluka o montažnim objektima i korišćenju javnih površina u vreme Sabora, ali i tokom godine, najavio je Sretenović.
-Razgovaraćemo i o svim manjkavostima manifestacije kako bismo uredili ono što nije bilo dobro – zaključio je on.
Inače, Guča je „prestonica trube“ od 1961. godine kada je prvi put održan Dragačevski sabor. Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala na svetu, najznačajnijih kulturno umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Povezana vest:  Muzičari iz Bujanovca, Vranja, Leskovca i Niša obeležavaju Svetski dan džeza