eurovision-2014-logoEvropske zemlje otkazuju učešće na Evroviziji

Popularno muzičko takmičenje Evrovizija, koje se ove godine održava u Kopenhagenu, donelo slavu takvim zvezdama kao što su ABBA, Selin Dion i Hulio Inglezijas.
Uprkos tome, glasovi ipak nisu uvek dodeljivani proporcionalno umetničkoj vrednosti.
-Evrovizija dozvoljava sebi da sudi o međunarodnim odnosima i koheziji među evropskim zemljama, kao i da ocenjuje društva i kulture na koje utiče tržište i njegove odluke – rekao je ispitivač Švajcarske visoke tehničke škole Dejvid Garsia Besera.
Primera radi, Angela Merkel je 2010. dobila saglasnost za formiranje Evropskog fonda za finansijsku stabilnost za dodelu finansijske pomoći zemljama EU koje bi se našle u teškom ekonomskom stanju. Tri nedelje kasnije je Nemica Lena Majer pobedila na „Pesmi Evrovizije“.
Isto tako, ironijom sudbine, upravo finansijska kriza koja je zahvatila Evropu, trenutno ugrožava opstanak takmičenja. Kada je 2011 godine Evropa ušla u ekonomsku križu na Evroviziji je učestvovao rekordan broj zemalja-43.
Već sledeće godine su učešće otkazale Poljska i Jermenija. Njihov primer su 2013 godine sledile Bosna, Turska, Slovačka i Portugalija. Iste godine su palubu „Evrovizije“ napustile i Hrvatska, Srbija, Bugarska i Kipar.
Ovaj spisak bi mogao da se poveća jer mnoge zemlje sebi naprosto ne mogu da dopuste učešće u ovoj cirkuskoj predstavi koju je počelo da predstavlja takmičenje za pesmu Evrovizije, piše Rusija danas.
Organizatori uveravaju da nema razloga za brigu i da se radi sve što je neophodno da bi takmičenje za pesmu Evrovizije ostao najzavavniji šou na teritoriji Evrope.
Ali, obzirom na brzinu kojom „Evrovizija“ gubi učesnike, organizatori će morati da smisle nešto novo i to što je pre moguće kako bi nas uverili da najdugotrajnije muzičko takmičenje Evrope još nije otpevalo svoje, zaključuje Rusija danas.

Povezana vest:  Džek Vajt o raspadu grupe Vajt Strajps