Odjila

Sutra u Sava centru veče ciganske muzike – koncert simboličnog naziva „Đelem, Đelem“

Koncert čuvenih izvođača ruske ciganske muzike, „Cigana Ivanovića“ i grupa „Ođila“ i „Amaro Del“ biće održan u Sava centru, 8. aprila od 20.30.
Simboličan naziv koncerta „Đelem, Đelem“ izabran je po najpoznatijoj romskoj pesmi i međunarodnoj himni romskog naroda. Tekst ove čuvene pesme napisao je otac Cigana Ivanovića (Petra i Slobodana), Žarko Jovanović, poznat i po umetničkom imenu Jagdino koje u prevodu znači „vatreni“. Pesma je nastala 1949. godine i govori o poniženjima koje su Romi pretrpeli tokom Drugog svetskog rata. Originalni naziv pesme je bio „Opre Roma“ („Dižite se Romi“). Melodija je preuzeta od ljubavne pesme srpskih Roma koja je postala svetski poznata tokom šezdesetih godina preko filma „Skupljači perja“ reditelja Aleksandra Petrovića.
Žarko Jovanović je autor i zastave romskog naroda koja je usvojena na prvom Svetskom kongresu Roma održanom u Londonu 1971. godine. Bio je i svetski ministar za kulturu Roma, prva balalajka Evrope. Napisao je prvi romski rečnik. Po njemu se zove i ulica u beogradskom naselju Zvezdara. Snimio je preko desetak ploča, nastupao u mnogim svetskim muzičkim centrima i održao preko hiljadu koncerata. Sredinom šezdesetih godina Žarko odlazi sa porodicom za Pariz. Sinovi nastavljaju stopama talentovanog oca i postaju vodeći tandem u brojnim kabareima i restoranima u Parizu. Pošto bi se na francuskom njihovo prezime izgovaralo kao „Žovanovik“, oni uzimaju umetničko ime „Les Tziganes Ivanovitch“. Veliku popularnost stiču u Francuskoj, a zatim i na prostoru bivše Jugoslavije. Prvu ploču „Me Sem Rom“ objavljuju 1971, a zatim su usledile dijamantska, platinasta i zlatna. Danas, grupu vodi Petar sa suprugom Tatianom i sinovima. „Cigani Ivanovići“ nesmanjenom energijom nastupaju u brojnim muzičkim dvoranama i festivalima u svetu. Posle 30 godina ponovo će svirati u Beogradu.
Grupa „Ođila“ nastala je 1983. godine i izvodi širom sveta prepoznatljivu, rusku cigansku muziku oslanjajući se na tradiciju Teatra Romen iz Moskve i muziku iz filmova „Cigani lete u nebo“, „Moja slatka umiljata zver“ i dr. Posle dugodišnje pauze „Ođila“ se na muzičku scenu vratila 2007. godine.
„Amaro Del“ je osnovan 1988. godine u Beogradu i od samog početka se opredelio za skupljanje i izvođenje tradicionalne muzike romskih grupa iz raznih krajeva Evrope i sveta. Ansabl sarađuje sa brojim etnomuzikolozima, a neki od članova su odlazilii na teren kako bi snimali Rome dok izvode svoju tradicionalnu muziku. Amaro Del izvodi muziku Roma iz Mađarske, Rumunije, Srbije, Rusije, Poljske, Indije, Azerjbedžana, Francuske, Moldavije.
Muzički deo programa pratiće i izložba fotografija Tijane Pakić-Feterman koja obuhvata serije portreta devojaka i devojčica iz romskih naselja u Beogradu i okolini. Izgled i poze na ovim radovima direktno asociraju na fotografije iz modnih časopisa. Moda i modna fotografija predstavljaju neku vrstu elitizma savremenog društva i stiče se utisak da samo izabrani mogu da se pojave na fotografijama i svojim izgledom promovišu određeni stil. Autorka u prvi plan stavlja paradoks modne fotografije nasuprot magičnoj prirodnoj lepoti ovih devojaka.

Povezana vest:  Slobodan Trkulja i Balkanopolis na sceni Kombank dvorane 13. marta