Na današnji dan – 3. maj

1469 – Rođen je italijanski državnik i istoričar NikoloMakijaveli (Niccolo Machiavelli), autor dela „Vladalac“ u kojem je izneo shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj iz čega je kasnije izveden pojam „makijavelizam“. 
1494 – Španski moreplovac Kristofor Kolumbo (Cristoforo Colombo)otkrio je ostrvo, kasnije nazvano Jamajka. 
1500 – Portugalski moreplovac Pedro Alvareš Kabral (AlvaresCabral) je na putu ka Indiji otkrio Brazil i proglasio ga posedom Portugalije. 
1748 – Rođen je francuski političar Emanuel Žozef Siej(Emmanuel Joseph Sieyes), poznat kao Abe Sije, jedan od vođa Francuske revolucije. U brošuri „Šta je treći stalež?“ izložio je političke zahteve buržoazije. 
1791 – Poljski kralj Stanjislav II August Ponjatovski (StanislawAugust Poniatowski) potpisao je liberalni ustav kojim je uspostavljena parlamentarna monarhija. To je bio drugi pisani Ustav u svetu, posle američkog. 
1814 – Francuski kralj Luj XVIII (Louis) vratio se, pod zaštitomsaveznika, u Pariz posle poraza cara Napoleona I u bici kod Vaterloa. 
1841 – Novi Zeland je proglašen britanskom kolonijom. 
1895 – Teritorije u posedu Britanske južnoafričke kompanije,južno od reke Zambezi dobile su naziv Rodezija. 
1898 – U Kijevu je rođena izraelska državnica Golda MabovičMejrson (Mabovitch Meyrsohn), poznata kao Golda Meir, prva žena premijer Izraela od 1969. do 1974. 
1898 – Umro je srpski književni i pozorišni kritičar iistoričar književnosti Svetislav Vulović, profesor Velike škole u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najuticajnijih srpskih
književnih kritičara u 19. veku. 
1902 – Rođen je francuski fizičar Alfred Kastler, članFrancuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1966. Njegov naučni rad doprineo je razvoju lasera. 
1922 – U Parizu je osnovana Međunarodna železnička unija,među čijim osnivačima su bile i Jugoslovenske železnice. 
1936 – U Jagodini su u organizaciji Narodnog fronta slobodeodržane najmasovnije antifašističke demonstracije u Pomoravlju između dva svetska rata. 
1939 – Smenjen je sovjetski ministar inostranih poslova MaksimLitvinov, a novi ministar je postao Vjačeslav Molotov, koji je krajem avgusta potpisao pakt o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom. 
1945 – Britanci su u Drugom svetskom ratu zauzeli Rangun, glavnigrad tadašnje Burme (danas Mjanmar), oslobodivši ga japanske okupacije. 
1946 – U Tokiju je počeo da zaseda Međunarodni vojni sud zaDaleki istok, koji je sudio japanskim ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata. U procesu, koji je trajao do novembra 1948, od 28 okrivljenih sedam je osuđeno na smrt, 16 na doživotnu robiju, a ostali na vremenske kazne. 
1968 – Žestokim sukobima sa policijom u Parizu su počelestudentske demonstracije i štrajkovi zbog oklevanja vlasti da sprovede reforme univerziteta. Studentski protesti ubrzo su zahvatili i druge evropske zemlje, a protest je prerastao u revolt protiv građanskog društva. 
1971 – Valter Ulbriht (Walter Ulbrićt) se povukao sa mestageneralnog sekretara komunističke partije istočne Nemačke. Zamenio ga je Erih Honeker (Erich Honecker). 
1991 – U rodno selo Lelić kod Valjeva prenete su iz SAD mošti episkopa Srpske pravoslavne crkve Nikolaja Velimirovića. 
1992 – Muslimanske snage napale su u Sarajevu kolonu vozila JNAkoja se povlačila prema kasarni u Lukavici. Ubijeno je i ranjeno više oficira, vojnika i civila. 
1996 – Delegati 55 zemalja saglasili su se na konferenciji UN uŽenevi o novim pravilima korišćenja nagaznih mina, ali nisu prihvatili njihovu potpunu zabranu. 
1999 – Tokom vazdušnih udara NATO na SR Jugoslaviju pogođen jeputnički autobus kod mesta Peć na Kosovu. Poginulo je 20 ljudi, a 43 je ranjeno. U Novom Sadu je pogođena zgrada TV Novi Sad. U sedištu NATO u Briselu je saopšteno da je za 42 dana vazdušnih napada na SRJ izvedeno 14.000 letova. 
2003 – Američki Kongres je izglasao budžet od skoro 80milijardi dolara koji je namenjen ratu u Iraku, a jedan njegov deo saveznicima i borbi protiv terorizma. 
2006 – Saučesnik u napadu na Svetski trgovinski centar uNjujorku 11. septembra 2001. Zakarija Musaui (Zacarias Moussaoui) osuđen je na doživotnu robiju. To je prva i jedina presuda koju je izrekao američki sud za napade na SAD 11. septembra u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi. 
2008 – Umro je bivši španski premijer Leopoldo Kalvo (Calvo)Sotelo, drugi predsednik vlade posle prelaza zemlje iz fašističke diktature generala Fransiska Franka na liberalnu demokratiju. Kao jedna od njegovih najvećih odluka smatra se učlanjenje Španije u NATO. 
2008 – U razornom ciklonu Nagris koji je pogodio Mjanmar poginuloje 77.738 osoba, a 55.917 se vode kao nestali. 

Povezana vest:  Na današnji dan 22. oktobar