Na današnji dan – 2. oktobar

1187 – Arapski vojskovođa i egipatski sultan Saladin preoteo jeJerusalim od hrišćana, što je 1189. izazvalo Treći krstaški rat. 
1608 – Holandski optičar Hans Liperšej (Lippershey) prikazao jeu Hagu prvi teleskop. 
1803 – Umro je američki političar Samjuel Adams (Samuel),organizator i ideolog borbe severnoameričkih kolonija za nezavisnost, jedan od potpisnika Deklaracije o nezavisnosti 1776. 
1810 – Srpski ustanici su u Prvom srpskom ustanku pod vođstvomKarađorđa potukli kod Loznice tursku vojsku poslatu iz Bosne da uguši ustanak. 
1836 – Engleski prirodnjak Čarls Darvin (Ćarles Darwin) uplovioje na brodu „Bigl“ u englesku luku Falmut posle petogodišnjih istraživanja živog sveta u Južnoj Americi i na ostrvima u južnom Pacifiku, koja su značajno doprinela razvoju njegove teorije o evoluciji. 
1847 – Rođen je nemački državnik i feldmaršal Paul fonHindenburg, načelnik štaba nemačke Vrhovne komande u Prvom svetskom ratu, a od 1925. do smrti 1934. predsednik Nemačke. Nakon njegove smrti, lider nacista, kancelar Adolf Hitler, pruzeo je apsolutnu vlast. 
1851 – Rođen je francuski maršal Ferdinan Foš (Ferdinand Foch), komandant savezničkih armija u završnim operacijama u Prvom svetskom ratu, koje su dovele do kapitulacije Nemačke. Po završetku rata postao je član Francuske akademije, i kao prvi stranac, fildmaršal Britanije. 
1869 – Rođen je indijski nacionalni vođa Mohandas KaramčandGandi (Karamchand Gandhi), nazvan Mahatma (velika duša), predvodnik borbe za oslobođenje Indije od britanske kolonijalne vlasti, otac modern Indije. Najpoznatiji pobornik nenasilja u postizanju političkih ciljeva, poginuo je u atentatu koji je na njega izvršio jedan hinduistički fanatik u januaru 1948. 
1870 – Papske države plebiscitom su odlučile da se ujedine saItalijom, a prestonica Italije premeštena je iz Firence u Rim. 
1895 – U Splitu je rođen jugoslovenski dirigent i kompozitorJakov Gotovac. Autor popularne komične opere „Ero s onog sveta“ (1935) inspiraciju za svoja dela nalazio je prevashodno u folklore („Simfonijsko kolo“, „Koleda“, „Orači“, „Guslar“). 
1924 – Liga naroda usvojila je Ženevski protokol za mirnorešavanje međunarodnih sporova. 
1935 – Italija je napala Abisiniju (Etiopija) i slomivši otporetiopskih vojnika okupirala zemlju. Liga naroda osudila je agresiju, a 19. oktobra uvela je sankcije protiv Italije. 
1944 – Nakon 63 dana teških borbi Nemci su ugušili ustanakstanovnika Varšave. Poginulo je oko 250.000 Varšavljana, veliki broj je završio u nacističkim koncentracionim logorima, a grad je gotovo potpuno uništen. 
1946 – Zrenjanin je dobio današnje ime. Na svečanoj sedniciGradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nemačke okupacije, dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. 
1973 – Umro je finski trkač na duge staze Pavo Nurmi (Paavo),koji je osvojio devet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama 1920, 1924. I 1928. Svetske rekorde obarao je 29 puta. 
1975 – Japanski car Hirohito stigao je u Vašington, u prvuposetu nekog japanskog suverena SAD. 
1985 – Umro je američki filmski glumac Rok Hadson (Rock Hudson).U dugoj i veoma uspešnoj karijeri snimio je 63 filma u kojima je uglavnom igrao uloge romantičnih junaka. U poslednjoj godini života veliku pažnju skrenuo je javnim priznanjem da boluje od side. 
1990 – Na aerodromu u kineskom gradu Guangdžou poginulo je 127ljudi kad je oteti kineski avion udario u dva aviona koja su stajala na aerodromskoj pisti. 
1990 – Nezadovoljni politikom nove hrvatske vlasti, Srbi izKninske krajine blokirali su železnički i drumski saobraćaj i time prekinuli sve veze iz Beograda i Zagreba ka jadranskoj obali. 
1991 – Počeli su sukobi hrvatskih snaga i Jugoslovenske narodnearmije oko Dubrovnika. U narednim danima opustošena je okolina grada, a stari grad je granatiran i ostao je bez struje i vode. 
1996 – Bivši bugarski premijer Andrej Lukanov ubijen je izvatrenog oružja ispred svoje kuće u Sofiji. 
1998 – Žan Pol Akajesu (Jean Paul Akayesu), bivši major armijeRuande optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti, osuđen je u Hagu na tri doživotne robije. 
1999 – Kina i Rusija proslavile su prvom zajedničkom vojnomvežbom 50. godišnjicu diplomatskih odnosa dve zemlje. 
2000 – Tokom postizborne krize u Srbiji Slobodan Milošević seputem državne televizije obratio naciji i izjavio da mu je „savest potpuno mirna“, dok se talas nezadovoljstva njegovom višegodišnjom vladavinom širio zemljom. Generalni štrajk i blokade puteva paralisali su Srbiju, a štrajkovi i protesti počeli su i u državnim medijima koji su do tada bili pod Miloševićevom kontrolom. 
2003 – Južnoafrički pisac Džon Maksvel Kuci (John MaxwellCoetzee) dobio je Nobelovu nagradu za književnost. 

Povezana vest:  Na današnji dan - 2. decembar