Na današnji dan – 28. avgust

430 – Umro je biskup Aurelije Avgustin (Aurelius Augustinus) Sveti Avgustin, jedan od najznamenitijih crkvenih učitelja. Napisao je oko 90 dela od kojih je najpoznatije „O Božijoj državi“. Imao je niz sledbenika, a u katoličkoj crkvi postoji više redova i kongregacija nazvanih po biskupu Avgustinu.
1619 – Ferdinand II postao je rimsko-nemački car. Njegova vladavina je obeležena borbom protiv protestantizma, što je podstaklo širenje Tridesetogodišnjeg rata.
1645 – Umro je holandski pravnik, pisac i humanista Hugo Grocijus (Grotius), osnivač škole prirodnog prava i nauke o međunarodnom pravu. Njegovo delo „O pravu plena“ (De jure praedae), napisano 1604-1605, a izdato 1868. smatra se početkom samostalnog razvoja nauke o međunarodnom pravu.
1749 – Rođen je nemački pisac Johan Volfgang Gete (Johann Wolfgang Goethe), jedna od najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti nemačke i svetske književnosti. Pored književnosti, gde se ogledao u gotovo svim rodovima, bavio se i filozofijom, prirodnim naukama, slikarstvom i državničkim poslovima u Vajmaru („Faust“, „Verter“, „Vilhelm Majster“, „Ifigenija na Tauridi“ „Egmont“).
1849 – Austrijske trupe pod komandom Johana Jozefa Radeckog (Johann Joseph Radetzky) savladale su otpor Danijela Manina i zauzele Veneciju, koja je u martu 1848. proglasila nezavisnost. Austrijska vlast održala se do 1866. kada je područje Venecije pripojeno Kraljevini Italiji.
1850 – U Vajmaru je prvi put izvedena opera Riharda Vagnera (Richard Wagner) „Loengrin“. Orkestrom je dirigovao Franc List (Franz Liszt).
1910 – Na svečanoj sednici Narodne skupštine u Cetinju, kneževina Crna Gora je proglašena kraljevinom, a knez Nikola I Petrović kraljem.
1916 – Nemačka je u Prvom svetskom ratu objavila rat Rumuniji, a Italija Nemačkoj.
1922 – Radio stanica WEAF u Njujorku emitovala je, prvi put u svetu, reklamni oglas koji je trajao 10 minuta.
1944 – Poslednji nemački vojnici u Marseju u Francuskoj predali su se u Drugom svetskom ratu Saveznicima; oslobođen je Tulon.
1960 – Umro je pisac Sima Pandurović, jedan od najznačajnijih pesnika srpske moderne sa početka 20. veka („Posmrtne počasti“, „Dani i noći“, „Tamne ispovesti“).
1963 – Borac za ljudska prava Martin Luter King (Luther) održao je pred 200.000 učesnika protestnog „Marša slobode“ na Vašington, čuveni govor pod nazivom „I have a dream“.
1975 – Francuska je poslala vojsku i policiju na Korziku da uguše demonstracije na kojima je tražena autonomija. Francuzi su kupili Korziku od Đenove 1768. i od tada je deo francuske države izuzev perioda 1794-96, kada je ostrvo bilo pod britanskom okupacijom. Šezdesetih godina 20. veka ojačao je pokret za autonomijom.
1987 – Umro je američki filmski režiser Džon Hjuston (John Huston), jedan od najistaknutijih američkih sineasta 20. veka („Malteški soko“, „Blago Sijera Madre“, „Afrička kraljica“).
1990 – Irak je proglasio okupirani Kuvajt 19. provincijom Iraka.
1991 – Umro je bivši poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh German. Kao Hranislav Đorić zamonašio se 1951. u manastiru Studenica, a za crkvenog poglavara je izabran 1958, posle smrti patrijarha Vikentija. Nakon što se razboleo na njegovo mesto je 2. decembra 1990. izabran patrijarh Pavle.
1994 – Na referendumu u Republici Srpskoj 94 odsto bosanskih Srba izjasnilo se protiv prihvatanja mirovnog plana Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu.
1995 – Od eksplozije granate na sarajevskoj pijaci Markale poginulo je 37, a ranjeno 85 ljudi. Predstavnici UN u Sarajevu optužili su bosanske Srbe za masakr civila, a dva dana kasnije avioni NATO bombardovali su položaje Vojske Republike Srpske. ;

Povezana vest:  Na današnji dan 2. april