Na današnji dan – 29. januar

1412 – U Novom Brdu izdat je „Zakon o rudnicima Despota Stefana „koji sadrži dragocene podatke o načinu života srpskog naroda na početku XV veka. Zakonik je značajan dokument srpske pismenosti i srpskog pravnog sistema u srednjem veku.
1635 – Osnovana je Francuska akademija, jedna od najčuvenijih u Evropi. Akademiju je osnovao kardinal Rišelje (Richelieu), ministar kralja Luja XIII (Louis).
1860 – Rođen je ruski pisac Anton Pavlovič Čehov, jedan od najistaknutijih predstavnika novelističkog žanra u ruskoj i svetskoj književnosti. Kao dramski pisac smatra se nenadmašnim majstorom atmosfere i dijaloga, a njegove drame „Galeb“, „Tri sestre“ i „Višnjev sad“ i danas su na repertoarima svetskih pozorišta.
1872 – Rođen je Goce Delčev, vođa nacionalno-revolucionarnog pokreta u Makedoniji s kraja 19. i početka 20. veka. Poginuo je u borbi s Turcima u maju 1903, tri meseca pre izbijanja Ilindenskog ustanka, čiji je početak odlagao smatrajući da je preuranjen i slabo pripremljen.
1886 – Nemački inženjer Karl Benc (Benz) patentirao je prvi uspešan automobil na benzin.
1889 – Austrougarski princ prestolonaslednik Rudolf, jedini sin Franca Josipa I nađen je mrtav zajedno s ljubavnicom Marijom Večerom u dvorcu Majerling kraj Beča.
1896 – Ameriki lekar Emil Grab (Emile Grubbe) prvi je upotrebio terapiju zračenjem u lečenju raka pluća, primenivši je u Čikagu na pacijentkinji Rouz Li (Rose Lee).
1899 – Umro je francuski slikar engleskog porekla Alfred Sisle (Sisley) jedan od stvaralaca francuskog impresionizma. Izlagao je na njihovoj prvoj izložbi 1874. u Parizu.
1916 – Nemci su u Prvom svetskom ratu prvi put bombardovali Pariz iz cepelina.
1934 – Rođen je srpski pisac Branko Miljković, koji se prvom zbirkom pesama „Uzalud je budim“ (1957) uvrstio među značajne srpske liričare druge polovine 20. veka („Poreklo nade“, „Vatra i ništa“, „Smrću protiv smrti“ – napisao zajedno s Blažom Šćepanovićem). Izvršio je samoubistvo 1961.
1941 – Umro je grčki general i državnik Joanis Metaksas (Ioannis Metaxas). Kao premijer i ministar vojske 1936. raspustio je parlament i uspostavio ličnu diktaturu. U Drugom svetskom ratu u oktobru 1940. odbio je ultimatum fašističke Italije i organizovao otpor italijanskoj agresiji.
1942 – Peru i Bolivija su potpisivanjem protokola u Rio de Žaneiru okončali rat započet 1941. godine zbog sporne pogranične teritorije između dveju zemalja u području amazonske džungle, ali sporno pitanje time nije rešeno.
1950 – Počela je prva u nizu pobuna u Johanesburgu, izazvane rasističkom politikom vlade Južne Afrike.
1959 – Danski putnički brod „Hans Hedtoft“ udario je, ploveći pored obala Grenlanda u ledeni breg i potonuo. Poginulo je 95 ljudi.
1963 – Francuska je stavila veto na ulazak Velike Britanije u Evropsku ekonomsku zajednicu (Evropska unija).
1989 – Posle sedam godina nesporazuma i međunarodne arbitraže, Izrael je vratio Egiptu grad Tabu na Crvenom moru, koji je okupirao u izraelsko-arapskom ratu 1967.
1994 – Austrijanka Ulrike Majer (Maier), dvostruka svetska prvakinja u smučanju, umrla je od povreda zadobijenih prilikom pada u takmičenju u spustu za Svetski kup.
1996 – Venecijanska operska kuća „La Feniče“ izgorela je u požaru, drugi put u 204 godine svoje istorije.
1999 – Kontakt grupa je pozvala srpske vlasti i predstavnike kosovskih Albanaca da do 6. februara pristupe mirovnim pregovorima u francuskom zamku Rambuje u blizini Pariza.
2001 – Umro je istaknuti francuski pozorišni i filmski glumac Žan-Pjer Omon (Jean-Pierre Aumont). Uz Šarla Boajea (Charles Boyer) bio je jedan od retkih francuskih glumaca koji je napravio karijeru i u Holivudu („Američka noć“, „Mačka i miš“).
2002 – U Kabulu se zavijorila stara avganistanska zastava, po prvi put od komunističkog prevrata 1978. godine koji je označio početak 23-godišnjeg perioda ratova i kriza u zemlji.
2005 – Umro je Efraim Kišon (Ephraim Kishon) Jevrejin, koji je preživeo holokaust i postao jedan od najpoznatijih i najprevođenijih izraeskih pisaca. Među najpoznatijim knjigama su „Nije fer Davide“, „Kita boli more“, „Jabuka je svemu kriva“, „Knjiga za poreske obveznike“, „Kod kuće je najgore“ i „Pomozite svetu na svoju štetu“.
2012 – Umro je bivši italijanski predsednik Oskar Luidji Skalfaro, koji je na toj dužnosti bio od 1992. do 1999. godine.

Povezana vest:  Na današnji dan - 27. avgust