1578 – Pokušaj Portugalije da zauzme Maroko propao je porazom u bici kod Alkazarkivira, u kojoj su poginuli portugalski kralj Sebastijan (Sebastian), kralj od Feza i mavarski pretendent na presto.

1704 – U ratu za špansko nasleđe, englesko-holandske snage su zauzele španski grad Gibraltar.

1789 – Parlament Francuske je, tokom Francuske revolucije, ukinuo sve privilegije feudalaca.

1791 – Potpisan je Svištovski mir kojim je određena granica između Austrije i Otomanskog carstva.

1792 – Rođen je Persi Biš Šeli (Percy Byšhe Shelley) jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma. Buntovnik protiv političkih, društvenih i verskih stega, napustio je Englesku i poslednje godine života ; ; proveo u Italiji, gde se 1822. utopio u brodolomu na jedrenju („Kraljica ; ; Mab“, „Oslobođeni Prometej“, „Oda zapadnom vetru“, „Ševa“).

1859 – Rođen je norveški pisac Knut Hamsun (Pedersen) dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. Za vreme Drugog svetskog rata, kao simpatizer Kvislingove (Quisling) pronemačke vlade i nacista izgubio je popularnost, a posle rata, već u dubokoj starosti, osuđen je na visoku novčanu kaznu zbog saradnje sa okupatorom („Glad“, „Pan“, „Plodovi zemlje“).

1875 – Umro je danski pisac Hans Kristijan Andersen (Ćristian). Mada prvi književni uspeh duguje romanu „Improvizator“ (1835), svetsku slavu ; ; stekao je kao autor oko 200 kratkih pripovedaka, koje se smatraju najlepšim bajkama za decu. ;

1907 – Umro je norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Grig (Grieg), predstavnik poznog romantizma, koji je inspirišući se nacionalnim folklorom afirmisao norvešku muziku u svetu (klavirski koncert u a-molu, „Per Gint“, „Sigrud Jorsalfar“).

Povezana vest:  Na današnji dan - 16. avgust

1914 – Nemačke trupe napale su Belgiju, Velika Britanija je objavila rat Nemačkoj, a SAD su proglasile neutralnost.

1916 – Danska je za 25 miliona dolara ustupila SAD deo Zapadno indijskih ostrva, uključujući Devičanska ostrva.

1944 – Gestapo je u skrovištu u Amsterdamu uhapsio porodicu Frank i još četvoro Jevreja i deportovao ih u koncentracioni logor. Posle rata otkriven je dnevnik 14-godišnje Ane Frank, koji predstavlja jedan od najpotresnijih dokumenata o stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu.

1954 – Britanski supersonični borbeni avion „Elektrik Lajtning P-1“ izveo je svoj prvi let.

1977 – Umro je nemački filozof Ernst Bloh (Bloć). U obimnom delu koje ; ; obuhvata probleme filozofije, istorije, religije i etike, posebno se bavio ; ; analizom fenomena utopije („Duh utopije“, „Tomas Mincer kao teolog ; ; revolucije“, „Nasleđe ovog vremena“).

1983 – Betino Kraksi (Bettino Craxi) je, kao prvi socijalista, preuzeo dužnost premijera Italije, postigavši rekord u dužini opstanka jedne vlade Italije posle Drugog svetskog rata.

1992 – Milioni crnaca okončali su dvodnevni generalni štrajk protiv vlade belaca u Južnoj Africi, tokom kojeg je poginulo 30 ljudi.

1993 – Japanske vlasti zvanično su se izvinile ženama koje su tokom Drugog svetskog rata bile seksualne robinje japanskih vojnika.

1993 – Snage bosanskih Srba osvojile su sve ključne položaje na planini Igman iznad Sarajeva i zatvorile obruč oko grada.

Povezana vest:  Na današnji dan - 7. oktobar

1994 – Pošto je Skupština Republike Srpske odbila mirovni plan Kontakt grupe za Bosnu, SR Jugoslavija je prekinula političke i ekonomske odnose sa bosanskim Srbima i zatvorila granicu na reci Drini.

1995 – Hrvatska vojska je, u operaciji „Oluja“, ušla u srpsku enklavu (Republika Srpska Krajina), zonu pod zaštitom UN. Oko 250.000 Srba napustilo je svoje domove i krenulo, u najvećem izbegličkom talasu u Evropi od Drugog svetskog rata, prema Bosni i SR Jugoslaviji.

1997 – U Arlu je umrla najstarija osoba na svetu, Francuskinja Žan Kalman (Jeanne Calment). Živela je 122 godine i 164 dana.

1999 – U katastrofalnim poplavama u Kini poginulo je više od 400 ljudi, a dva miliona ostalo je bez domova.

2000 – Britanska kraljica majka Elizabeta proslavila je u Londonu stoti rođendan, kao prva ličnost iz kraljevske porodice koja je proživela ceo jedan vek. Ona je s balkona Bakingemske palate pozdravila okupljene građane.

2001 – Palestina je izdala zvanično saopštenje o obustavljanju oružanih napada na Izrael. Taj poziv bez presedana ukazao je na neslaganje između palestinskih zvaničnika i militantne palestinske struje oko osvete zbog izraelskih napada.

2001 – Predsednici Severne Koreje i Rusije, Kim Jong-Li i Vladimir Putin, potpisali su deklaraciju po kojoj se Pjong Jang mora pridržavati moratorijuma o raketnim probama do 2003. godine.

2003 – Sud u Ruandi osudio je 100 ljudi, od kojih 11 na smrtnu kaznu, zbog zločina u toj zemlji 1994. Od početka sudskih procesa za genocid u Ruandi do tada je osuđeno na smrt više od 400 ljudi.

Povezana vest:  Na današnji dan - 26. oktobar

2003 – Biskupi Episkopalne (Anglikanske) crkve u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) potvrdili su imenovanje, bez presedana u istoriji te crkve, homoseksualca Džina Robinsona (Gene) za biskupa u Nju Hempširu.

2005 – Umro je američki bluz-pevač, pisac i gitarista, „Mali“ Milton Kembel (Campbell) poznat po bluz himni „The blues is alright“.

2007 – Umro je slavni džez basista Art Dejvis (Davis) koji je svirao sa Džonom Koltrejnom (John Coltrane) i drugim velikanima džeza. Nastupao je sa Teloniousom Monkom (Thelonious), Lujem Armstrongom (Louiš), Bobom Dilanom (Dylan) i Džudi Garland (Judy).

2008 – Počelo je raspoređivanje više od tri hiljade vojnika u gradovima Italije kao ; mera u okviru borbe protiv kriminala i ilegalne imigracije. Ovaj potez predsednika vlade Berluskonija izazvao je negodovanje zbog neuobičajene prakse da se oružane snage koriste za poslove koji su u nadležnosti policije.

2009 – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su 1.154 osobe umrle u svetu od novog gripa A (H1N1) od pojave tog virusa u aprilu.

2010 – Posledice izlivanja nafte u Meksičkom zalivu po njegov živi svet osećaće se decenijama, zaključak je američke Uprave za okeane i atmosferu. Ukupno 780 miliona litara nafte isteklo je iz oštećene bušotine u Meksičkom zalivu posle eksplozije na platformi kompanije Britiš petroleum krajem aprila, a do početka avgusta je sakupljeno oko 127 miliona litara nafte.