1600 – Italijanski filozof, astronom i matematičar Djordano Bruno (Giordano) spaljen je u Rimu kao jeretik, na osnovu presude rimokatoličke inkvizicije.

1653 – Rodjen je italijanski kompozitor i violinista Arkandjelo Koreli (Arcangelo Corelli), osnivač bolonjske violinske škole i najznačajniji italijanski kompozitor u 17. veku baroknih dela za gudačke instrumente.

1673 – Francuski komediograf i glumac Žan Batist Poklen Molijer (Jean Baptiste Poquelin Moliere), umro je nakon što mu je pozlilo na pozornici dok je igrao u svojoj komediji „Uobraženi bolesnik“. Jedan od najvećih svetskih komediografa, napisao je više od 30 pozorišnih komada medju kojima su najpoznatiji „Učene žene“, „Tartif“, „Don Žuan“, „Mizantrop“.

1836 – Ukazom kneza Miloša Obrenovića u Bukureštu je osnovano prvo srpsko diplomatsko-konzularno predstavništvo pod nazivom Srpska agencija. Šef agencije bio je Mihajilo German, a sekretar Jovan Gavrilović.

1856 – U Parizu je umro nemački pesnik Hajnrih Hajne (Heinrich Heine), jedan od najvećih liričara 19. veka. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem nemačkog romantizma i izvršila je ogroman uticaj na evropsko pesništvo („Knjiga pesama“, „Romansero“, „Ata Trol“, „Nemačka, zimska bajka“).

1864 – Južnjačka podmornica „Hanli“ je u Američkom gradjanskom ratu u Čarlstonu u Južnoj Karolini potopila torpedom severnjački brod „Hustanik“, što se smatra prvim uspešnim napadom podmornice na ratni brod u istoriji pomorskog ratovanja.

Povezana vest:  Na današnji dan - 5. novembar

1909 – U tvrdjavi Fort sil u Oklahomi umro je indijanski poglavica Gojatlaj (Goyathlay, „Onaj koji zeva“), poznatiji kao Džeronimo (Geronimo), poslednji poglavica Apača. Kao vodja apačkog plemena Čirikahua, predvodio je nekoliko indijanskih ustanaka, a 1886. se predao američkoj vojsci.

1916 – Britanske i francuske trupe zauzele su u Prvom svetskom ratu Kamerun, nemačku koloniju u Africi.

1966 – Francuska je lansirala svoj prvi satelit s poligona u Sahari.

1972 – Donji dom britanskog parlamenta usvojio je zakon o pristupanju Velike Britanije Evropskoj zajednici (kasnije Evropska unija).

1979 – Reagujući na upad vijetnamskih snaga u Kambodžu krajem 1978. i zbacivanje maoističkog režima Crvenih Kmera, Kina je napala Vijetnam. Tri sedmice kasnije bila je prisiljena da povuče svoje trupe.

1982 – Premijer Zimbabvea Robert Mugabe optužio je nekadašnjeg saborca Džošua Nkoma (Joshua), za učešće u zaveri i isključio ga iz vlade. Mugabe i Nkomo vodili su sedamdesetih godina zajedničku borbu protiv rasističke vladavine belaca u Južnoj Africi.

1990 – Čehoslovačka komunistička partija isključila je iz članstva bivšeg predsednika države Gustava Husaka, bivšeg premijera Ljubomira Štrougala (Lubomir Strougal) i još 20 visokih funkcionera koji su došli na vlast nakon sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj 1968.

Povezana vest:  Na današnji dan 29. jun

1992 – Generalni sekretar UN Butros Butros-Gali (Boutros-Ghali) preporučio je razmeštanje 13.000 pripadnika mirovnih snaga svetske organizacije na teritoriji bivše Jugoslavije.

1995 – Albanci u Tetovu u Makedoniji počeli su masovne demonstracije zbog odbijanja vlasti da prizna ilegalni „Albanski univerzitet“ u tom gradu. U sukobima s policijom poginuo je jedan demonstrant, a veći broj je povređen.

1999 – Tokom albansko-srpskih pregovora u Rambujeu kod Pariza, NATO je usvojio operativni plan za upućivanje vojnih snaga na Kosovo pod nazivom „Zajednički čuvar“ (Joint guardian); načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general-pukovnik Dragoljub Ojdanić naredio je jačanje borbene gotovosti jedinica VJ i preduzimanje mera za zaštitu državne granice i odbrane integriteta zemlje.

2002 – Prelaskom na evro, Francuska se oprostila od franka koji je 641 godinu bio nacionalna valuta.

2003 – Po nalogu haškog Tribunala na Kosovu su uhapšeni pripadnici rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i izručeni tom sudu: Haradin Balja, Isak Musliu i Agim Murtezi. To je prvo hapšenje osoba po nalogu tog suda koje je obavio Kfor. Protiv Agima Murtezija sud je povukao optužnicu zbog zamene identiteta.

2004 – Umro je bivši meksički predsednik Hoze Lopez Portiljo (Jose Portillo).

Povezana vest:  Na današnji dan - 26. maj

2006 – Oko 1.800 ljudi progutalo je blato na jednoj farmi na istoku Filipina.

2008 – Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost. Do kraja 2008. Kosovo su priznale 53 države, medju kojima su SAD, Australija, Avganistan, Turska, Albanija, Senegal i 20 zemalja članica Evropske Unije.

2009 – U Tribunalu UN u Pnom Penu (Kambodža) počelo je sudjenje Kaing Guek Eavi, prvom od pet lidera crvenih Kmera, odgovornih za smrt više od 1,7 miliona ljudi. Sudjenje je počelo tri decenije od vladavine režima Pola Pota.

2012 – Nemački predsednik Kristijan Vulf (51) podneo je ostavku nakon što je državno tužilaštvo Hanovera podnelo zahtev da mu se oduzme imunitet, kako bi se protiv njega mogla pokrenuti krivična istraga. Kancelarka Angela Merkel je time po drugi put ostala bez šefa države.

2014 – Argentinska agencija za radiodifuziju odobrila je plan da se vodeća latinoamerička medijska grupa „Klarin“ podeli na šest delova, što se smatra početkom procesa protiv medijskih monopola u ovoj zemlji.

2015 – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o Ukrajini na predlog Rusije, u kojoj se ističe nezavisnost te zemlje i poziva na poštovanje sporazuma o primirju iz Minska.