10. p.n.e. – Rođen je rimski car i istoričar Klaudije, koji je 41. godine nasledio Kaligulu. Tokom njegove vladavine južna Engleska je postala rimska provincija, izgrađen veliki akvadukt, proširena luka Ostija. Vladao je pod velikim uticajem svojih žena Mesaline i Agripine koja ga je, prema predanju, otrovala pečurkama da bi obezbedila presto za svog sina iz prethodnog braka Nerona.

1291 – Kantoni Uri, Untervalden i Švic sklopili su savez za odbranu od Habsburgovaca, koji je bio osnova za stvaranje Švajcarske konfederacije.

1560 – Škotski parlament je ukinuo papsku jurisdikciju i odobrio kalvinističku veroispovest, čime je osnovana Škotska crkva.

1714 – Umrla je engleska kraljica Ana (Anne), poslednji monarh iz dinastije Stjuart (Stewart), tokom čije su vladavine ujedinjene Engleska i Škotska i stvorena Velika Britanija (1707). Nasledio ju je Džordž I iz hanoverske dinastije.

1774 – Britanski hemičar Džozef Pristli (Joseph Priestley) otkrio je gas i nazvao ga „dephlogisticated air“, kasnije poznat kao kiseonik.

1778 – U nemačkom gradu Hamburgu otvorena je prva štedionica u svetu.

1793 – Francuska je, kao prva zemlja u svetu, zvanično uvela metrički sistem mera.

1798  – U bici kod Abukira, blizu Aleksandrije, britanska flota admirala Horacija Nelsona (Horatio) uništila je francusku flotu pod komandom admirala Fransoa Brijesa (Francois Brueys). Posle tog poraza, Napoleonova vojska u Egiptu odsečena je od Evrope.

1806 – Na Mišarskom polju kod Šapca, srpski ustanici pobedili su Turke. To je bila najveća pobeda Karađorđeve vojske u Prvom srpskom ustanku.

1810  – Rođen je italijanski državnik grof Kamilo Benso Kavur (Camillo, Cavur), prvi ministar predsednik ujedinjene Italije (1861). Zaslužan je za oslobođenje Italije od Austrije i njeno ujedinjenje pod Savojskom dinastijom.

Povezana vest:  Na današnji dan - 11. mart

1813 – U Beču je izašao prvi broj „Novina serbskih“, prvog srpskog dnevnog lista. List su pokrenuli Dimitrije Davidović i Dimitrije Frušić, a ugašen je 1822. zbog problema sa štamparijom.

1834 – Ropstvo je zabranjeno u celoj Britanskoj imperiji: u britanskim kolonijama oslobođeno je više od 770.000 robova.

1860 – Od rana zadobijenih u atentatu u Kotoru, koji je izvršio emigrant Todor Kadić, umro je crnogorski knez Danilo Petrović, naslednik vladike Njegoša i prvi svetovni vladar Crne Gore (1852). Proslavio se pobedom nad Turcima u bici na Grahovu 1. maja 1858.

1894 – Japan je objavio rat Kini zbog spora dveju zemalja oko Koreje.

1914 – Četiri dana pošto je Austro-Ugarska objavila rat Srbiji, Nemačka je objavila rat Rusiji, Francuska je proglasila opštu mobilizaciju, a Italija je proklamovala neutralnost. Svetski rat postao je neizbežan.

1921 – Skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donela je Zakon o zaštiti države na osnovu kojeg je zabranjen rad Komunističkoj partiji, a njenim poslanicima u Skupštini (58) su poništeni mandati.

1936 – Adolf Hitler otvorio je u Berlinu XI olimpijske igre.

1944 – U Varšavi, jednom od glavnih središta poljskog pokreta otpora, izbio je ustanak protiv nemačke okupacije. Posle dvomesečnih borbi, Nemci su savladali ustanike i veliki broj otpremili u koncentracione logore.

1955 – Umro je pisac Stanislav Vinaver, jedna od najistaknutijih ličnosti beogradskog modernističkog pokreta posle Prvog svetskog rata, autor Manifesta ekspresionizma („Mjeća“, „Varoš zlih volšebnika“, „Čuvari sveta“, „Evropska noć“).

Povezana vest:  Na današnji dan - 20. april

1958 – Jordanski kralj Husein (Hussein) poništio je federaciju Jordana sa Irakom.

1960 – Benin (Dahomej) je proglasio nezavisnost od Francuske.

1966 – U Kini je počeo XI plenum Komunističke partije na kojem je doneta odluka o „kulturnoj revoluciji“, koja je trajala narednih 10 godina.

1973 – Umro je državnik Valter Ulbriht (Walter Ulbricht) prvi sekretar Jedinstvene radničke partije Nemačke (1950). Od 1960. do 1971. bio je predsednik Državnog saveta istočne, Demokratske Republike Nemačke.

1975 – Državnici 35 zemalja, među kojima i predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, potpisali su u Helsinkiju završni dokument Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji.

1994 – Predsednik Savezne Republike Nemačke Roman Hercog (Herzog) izrazio je žaljenje Poljacima zbog patnji koje su pretrpeli tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

2000 – Ekstremisti u Kašmiru su u sedam napada ubili 90 ljudi, a više desetina ranili. Većina žrtava bili su hinduski hodočasnici.

2001 – Britanski premijer Toni Bler (Tony Blair) započeo zvaničnu posetu Argentini. To je bila prva poseta jednog britanskog premijera toj zemlji od Foklandskog rata 1982.

2004 – U požaru u supermarketu u trgovinskom centru u Asunsionu, glavnom gradu Paragvaja, poginulo je 400 ljudi, a na stotine je povređeno.

2005 – Umro je saudijski kralj Fahd koji je vladao Saudijskom Arabijom od 1982. godine. Za njegovog nasledika je imenovan njegov polubrat, princ Abdulah.

2006 – Kubanski predsednik Fidel Kastro privremeno je preneo vlast na svog brata Raula, zbog bolesti. Za šefa države Raul Kastro zvanično je izabran 24. februara 2008. Fidel Kastro je na čelu Kube bio od revolucije 1959. godine.

Povezana vest:  Na današnji dan 10. oktobar

2008 – Poginulo je jedanaest alpinista iz različitih ekspedicija koji su zajedno krenuli u osvajanje vrha K2 na Himalajima, među njima i alpinista iz Srbije Dren Mandić.

2009 – Umrla je Korason Akino (Maria Corazon Cojuangco Aquino), poznata kao 11 predsednica Filipina čiji je dolazak na vlast 1986 godine označio povratak demokratije u ovu zemlju, pošto je zbacila s vlasti Ferdinanda Markosa.

2010 – Stupila je na snagu Konvencija o kasetnoj municiji (Convention on Cluster Munitions) ; usvojena na diplomatskoj ; konferenciji u Dablinu (Irska) 30. maja 2008. Srbija je jedina zemlja regiona koja još nije potpisala ovu Konvenciju.

2012 – Dvojica podoficira Vojske Srbije ; poginuli su u eksploziji zaostale kasetne bombe na Pančićevom vrhu na Kopaoniku. Mesec ipo dana ranije od eksplozije zaostale granate poginula su dva kadeta vojske Srbije na poligonu „Pasuljanske livade“.

2012 – Preminuo je Gor (Gore) Vidal (87), američki pisac, dramaturg, političar i komentaror čiji su romani, eseji, komadi i mišljenja bili prepuni duhovitosti i nekonvencionalne mudrosti. Njegova najpoznatija dela su: „Linkoln“, „1876“, „Myra Breckenridge“, „The City and the Pillar“ „Rat iz snova“, ; „The Best Man“.

2014 – Devedeset godina od osnivanja, italijanski dnevnik „Unita“, dugogodišnje zvanično glasilo Komunističke partije Italije, prestao je da izlazi, zbog bankrota izdavačke kompanije.