NA DANAŠNJI DAN, 4. januar

1863 – James Plimton iz New Yorka izumeo je rolere sa 4 točka.
1941 – Plivač Georgios Ivanof, član Iraklis Salonica, je ubijen za vreme nemačke okupacije. U znak sećanja klub je po njemu nazvao košarkaški teren.
1960 – “Sve što znam gotovo sigurno o moralu i obavezama dugujem fudbalu“napisao je francuski pisac Albert Cami 1957. godine kada je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Tri godine kasnije Kami je poginuo u saobraćajnoj neseći sa samo 47. godina. Kao mladić u Alžiru, Cami je želelo da postane profesionalni golman, ali je tuberkuloza rano zaustavila njegovu fudbalsku karijeru.
1967 – Britanski vozač Donald Campbell, sin vozača Sir Malcolm Campbell, poginuo je tokom svog pokušaja da obori rekord u brzoj vožnji na voduina jezeru Coniston. Njegov brod se podigao iz vode, okrenu i pri udaru o površinu se raspao i sve to pri brzini od 450 km / h.
1991 – Kinez Fu Xia Ming star samo 12 godina osvaja zlatnu medalju Svetsko prvenstvo u ronjenje zlatnu medalju i tako postaje najmlađi svetski prvak u bilo kom sportu.
2000 – Bivša fudbalska zvezda SSSR (53 kapiten, 22 golova) i Dynamo Kiev Victor Kolotov umire od srčanog udara u 50.godini života. On je bio izabran 1971. godine za “Najboljeg sovjetskog fudbalera“.

Povezana vest:  Na današnji dan - 19. avgust