Tony_Blair

Na današnji dan – 13. oktobar

 

54 – Umro je rimski car i istoričar Klaudije I. Po predanju, otrovan je pečurkama koje mu je dala supruga Agripina da bi na presto dovela svog sina iz prethodnog braka, Nerona. Tokom Klaudijeve vladavine, od 41. godine, područje južne Engleske postalo je kao rimska provincija. Napisao je istoriju Rima i autobiografiju.

1792 – Predsednik SAD Džordž Vašington (George Washington) je položio kamen-temeljac predsedničke rezidencije u Vašingtonu, Bele kuće.

1815 – Streljan je francuski maršal Žoakim Mira (Joaćim Murat), najčuveniji među Napoleonovim komandantima, kralj Napulja od 1808. do 1815. Zarobljen je pri pokušaju da ponovo osvoji Napulj, a potom pogubljen.

1860 – Prva fotografija iz vazduha napravljena je iz balona, iznad Bostona u SAD.

1884 – Londonska četvrt Grinič ustanovljena je kao univerzalni (nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji (Greenwić Mean Time, GMT/UTC).

Povezana vest:  Na današnji dan 8. oktobar

1905 – Umro je engleski glumac Henri Irving (Henry), jedan od najvećih tragičara 19. veka, prvi glumac kojem je 1895. Dodeljena plemićka titula.

1923 – Parlament Turske je Ankaru, bivšu Angoru, proglasio za glavni grad Turske.

1925 – Rođena je Margaret Hilda Roberts Tačer (Thatcher). Godine 1979. postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije i bila na tom položaju najduže od svih dotadašnjih premijera u 20. veku. Podnela je ostavku novembra 1990, osporena u svojoj Konzervativnoj partiji.

1943 – Italija je posle kapitulacije (8. septembra) objavila rat Nemačkoj, svom bivšem savezniku u Drugom svetskom ratu.

1972 – Sovjetski putnički avion „Iljušin 62“ srušio se u blizini moskovskog aerodroma. U najvećoj avionskoj nesreći do tada poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

Povezana vest:  Na današnji dan 24. jul

1976 – Bolivijski teretni avion „Boing 707“, kojem je po poletanju otpao jedan motor, pao je na glavnu ulicu Santa Kruza. Poginula su tri člana posade i više od 100 ljudi na tlu.

1977 – Četiri Palestinca otela su iznad Sredozemlja avion nemačke kompanije Lufthanza na liniji iz Majorke i usmerili ga ka Mogadišu, u Somaliji gde su 17. oktobra nemački komandosi savladali otmičare i oslobodili putnike.

1988 – Laboratorijsko ispitivanje je pokazalo da je „Torinski pokrov“, u kojem je, po verovanju, sahranjen Isus Hrist, lažan i da potiče iz Srednjeg veka.

1990 – U crkvi Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi održana je prva liturgija posle 73 godine.

1993 – Sud u Hamburgu proglasio je krivim Nemca Gintera Parhea (Guenter Parće) zbog ranjavanja nožem jugoslovenske teniserke Monike Seleš. Osuđen je uslovno na dve godine zatvora.

Povezana vest:  Na današnji dan 18. oktobar

1997 – Britanski premijer Toni Bler (Tony Blair) susreo se sa liderom partije irskih seceskionista Šin Fejn Gerijem Adamsom (Gerry Adams). To je bio prvi susret britanskog premijera i lidera Severne Irske posle više od 70 godina.

1997 – Britanski automobil na raketni pogon je prvi uspeo da na tlu probije zvučni zid, postigavši brzinu od 1.222,7 kilometara na čas.

1998 – Posle sedmodnevnih intenzivnih pregovora i pod pretnjom vojne intervencije NATO, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević je prihvatio dolazak Verifikacione misije OEBS da bi pratila sprovođenje rezolucije UN o Kosovu od 23. septembra, i nadzornu posmatračku misiju iz vazduha, nad Kosovom.

2000 – U terorističkom napadu na američki vojni brod u jemenskoj luci Aden poginulo je 17 mornara. SAD su za napad optužile saudijskog državljanina u egzilu Osamu bin Ladena.