Louis_DaguerreNa današnji dan – 2. januar

 

1492 – Španija je, pod kraljem Ferdinandom Aragonskim, preotela od Mavara grad Granadu, poslednje mavarsko uporište na Pirinejskom poluostrvu.

1799 – Trupe francuskog generala Napoleona Bonaparte ušle su u Siriju.

1837 – Rođen je ruski kompozitor, pijanista i dirigent Milij Balakirjev, pokretač i idejni vođa kompozitorske grupe Balakirjevljev kružok ili „Velika petorica“, koju su još činili Kjuj, Musorgski, Rimski-Korsakov i Borodin. U muzička dela unosio je elemente ruskog i orijentalnog folklora („Rusija“, „Tamara“).

1839 – Francuski pronalazač i začetnik fotografije Luj Dager (Louis Daguerre) snimio je prvu fotografiju Meseca.

1898 – Rođena je glumica Ljubinka Bobić, članica Narodnog pozorišta u Beogradu od 1920. Tokom duge karijere tumačila je najrazličitije likove, a nenadmašnom se smatra njena interpretacija Živke u komediji „Gospođa ministarka“ Branislava Nušića.

1905 – Rusija je u ratu s Japanom prinuđena da preda lučki grad Port Artur. Japanci su zarobili rusku flotu tako što su, potopivši trgovačke brodove, zatvorili ulaz u luku. 1915 – U Prvom svetskom ratu je okončana petodnevna bitka kod Sarikamisa tokom koje je ruska vojska nanela težak poraz vojsci Ahmet Paše. Turci su izgubili 77.000 od 95.000 vojnika.

Povezana vest:  Na današnji dan 4. septembar

1918 – Umro je francuski pisac Edmon Rostan (Edmond Rostand) koji je u jeku naturalizma oživeo romantični teatar i pokušao da mu vrati stari sjaj. Njegov „Sirano d Beržerak“ (1897) osvojio je publiku I održao se na pozorišnim repertoarima do danas.

1920 – Rođen je Isak Asimov (Isaac), američki pisac naučno-fantastične proze. Ciklusom pripovedaka o robotima „Ja, robot“ i nizom knjiga iz serije „Zadužbina“ („Foundation“), značajno je uticao na razvoj žanra naučne fantastike.

1942 – Japanci su u Drugom svetskom ratu zauzeli glavni grad Filipina, Manilu.

1943 – Odstupajući pred sovjetskom Crvenom armijom, Nemci su u Drugom svetskom ratu počeli povlačenje s Kavkaza.

1955 – U Panami je ubijen predsednik, pukovnik Hose Antonio Remon (Jose). Nasledio ga je prvi potpredsednik Hose Ramon Gisado (Guizado). Vladao je manje od dve sedmice – oboren je pod optužbom da je učestvovao u zaveri u kojoj je ubijen predsednik Remon.

1959 – Lansiran je prvi vasionski brod ka Mesecu, sovjetska „Luna I“, bez ljudske posade.

1971 – Na fudbalskom stadionu „Ajbroks park“ u Glazgovu poginulo je 66 navijača kada se, tokom utakmice Seltika i Rendžersa, srušio deo tribine.

Povezana vest:  Na današnji dan 15. jul

1980 – U Velikoj Britaniji počeo je štrajk radnika čeličana, prvi od 1926. Štrajk je prekinut 2. aprila.

1992 – Predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman prihvatili su Sporazum o planu mirovnih operacija u Jugoslaviji (Vensov plan) kojim su prediviđeni demilitarizacija zona u Hrvatskoj zahvaćenih ratom, povlačenje Jugoslovenske narodne armije iz tih oblasti i stavljanje tih zona pod zaštitu UN (United Nations Protected Areas); vojni komandanti u Hrvatskoj prihvatili su prekid vatre radi raspoređivanja 10.000 pripadnika mirovnih snaga UN.

1994 – Više od 70 ljudi je poginulo, a najmanje 670 je ranjeno tokom dvodnevne borbe sukobljenih islamskih frakcija u glavnom gradu Avganistana Kabulu.

1995 – Bivši predsednik Somalije Mohamed Sijad Bare (Siad Barre) koji je na vlast došao pučem 1969. i na isti način je zbačen 1991, umro je u izbeglištvu u Nigeriji.

1998 – Vlasti Nigera uhapsile su bivšeg premijera Hamu Amadua (Amadou), optuženog da je učestvovao u zaveri u kojoj je ubijen šef države Ibrahim Bare Mainasara (Mainašara).

Povezana vest:  Na današnji dan 15. decembar

2002 – Peronista Eduardo Dualde (Duhalde) postao je novi predsednik Argentine, preuzevši težak zadatak da izvuče zemlju iz najveće ekonomske i finansijske krize u istoriji zemlje. To su bili peti izbori predsednika države za svega dve nedelje.

2003 – Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavio je da je u prethodnoj godini u svetu poginulo 19 novinara, najmanje od 1985. godine, od kada se beleže njihova stradanja.

2007 – Preminuo je bivši gradonačelnik Jerusalima, Teodor „Tedi“ Kolek koji se neumorno zalagao za koegzistenciju Jevreja i Palestinaca. Od 1965. kada je prvi put izabran, bio je gradonačelnik Jerusalima 28 godina.

2011 – Posle 18 godina, Mostar je ponovo postao sedište Zahumsko-hercegovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve što je bio od 18. veka do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini 1992. kada je sedište izmešteno u Trebinje.

2012 – Umro je Kiro Gligorov, prvi predsednik nezavisne Republike Makedonije. Bio je višegodišnji visoki funkcioner SFRJ. Iz političkog života povukao se 12 godina ranije i posvetio publicistici. Preživeo je bombaški atentat 1995. u Skoplju, kada je izgubio oko.