Na današnji dan – 21. april

753 p.n.e – Romul je, prema istoričaru Marku Terentiju Varonu (Marcus Terentius Varro), osnovao Rim.
1142 – Umro je francuski filozof i teolog Pjer Abelar (Pierre Abelard). Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, verovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Eloizi (Heloise), koja se ubrajaju u najlepša dela epistolarne književnosti.
1509 – Umro je engleski kralj Henri VII (Henry), osnivač dinastije Tjudor. Njegovim dolaskom na presto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat između dinastija Lankaster i Jork, poznat pod nazivom „Rat dveju ruža“.
1699 – Umro je Žan Rasin (Jean Racine), francuski pesnik i autor dramskih tragedija „Andromaha“, „Fedra“, „Britanikus“, „Berenisa“, „Mitridat“ i komedije „Parničari“.
1816 – Rođena je engleska književnica irskog porekla Šarlota Bronte (Ćarlotte), koja se proslavila sa prvim romanom „Džejn Ejr“. Sa mlađim sestrama Emilijom i Anom izdala je zbirku pesama.
1828 – Rođen je francuski teoretičar umetnosti i filozof Ipolit Ten (Hippolyte Taine), član Francuske akademije od 1878. godine. Kao teoretičar francuskog naturalizma, uticao je na Emila Zolu i čitavu generaciju pisaca koja je sa naučno-ekperimentalnim pretenzijama pristupala književnosti („Filozofija umetnosti“, „O inteligenciji“).
1836 – Teksašani su porazili Meksikance u bici kod San Hasinta, što je omogućilo nezavisnost Teksasa, koji je 1845. ušao u sastav SAD.
1856 – Australija je prva u svetu uvela osmočasovni radni dan.
1882 – U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je prva srpska opereta „Vračara“ Davorina Jenka, autora srpske himne „Bože pravde“.
1910 – Umro je američki pisac Mark Tven (Twain), poznat po romanima „Doživljaji Toma Sojera“ i „Doživljaji Haklberi Fina“.
1915 – Rođen je američki filmski glumac meksičkog porekla Entoni Kvin (Anthony Quinn), dobitnik dva Oskara za filmove „Viva Zapata“ i „Žudnja za životom“. Proslavio se i filmom „Grk Zorba“.
1918 – Poginuo je nemački pilot Manfred fon Rihtofen (Richthofen), poznat kao Crveni Baron, koji je u prvom svetskom ratu oborio 80 aviona.
1926 – Rođena je Elizabeta II (Elizabeth), kraljica Velike Britanije od 1952. godine.
1941 – Šefovi diplomatija Nemačke i Italije Joahim fon Ribentrop (Joachim, Ribbentrop) i grof Galeaco Chano (Galeažo Ciano) u Drugom svetskom ratu dogovorili su se o podeli Jugoslavije na nemačko I italijansko područje.
1945 – Poslednje nemačke trupe povukle su se iz Bolonje (Italija). Istog dana sovjetska armija ušla je u predgrađe Berlina.
1946 – Umro je engleski ekonomist DŽon Mejnard Kejnz (John Maynard Keynes), poznat po delu „Opšta teorija zaposlenosti, kamata i novca“ koje je donelo radikalan preokret u ekonomskoj teoriji.
1960 – Prestonica Brazila premeštena je iz Rio de Žaneira u Braziliju.
1967 – Vojnim pučem u Atini uspostavljen je režim „grčkih pukovnika“ koji su sedam narednih godina sprovodili vojnu diktaturu u Grčkoj.
1971 – Umro je Fransoa Divalije (Francois Duvalier), „Papa Dok“, predsednik Haitija od 1957. godine. Diktatorski režim održavao je uz pomoć gangsterske milicije pod nazivom „Tonton Makut“.
1993 – Vrhovni sud Bolivije osudio je na 30 godina zatvora bivšeg diktatora Luisa Garsiju Mesu (Garcia Meza) zbog masovnih ubistava I kršenja ustava.
1996 – Koalicija levog centra „Maslinovo drvo“ pobedila je na izborima u Italiji. To je bila prva pobeda levice u Italiji od Drugog svetskog rata.
1997 – Prvi kineski vojnici ušli su u Hongkong u okviru priprema za prelazak te britanske kolonije 1. jula pod suverenitet Kine.
1999 – U vazdušnim napadima NATO na SR Jugoslaviju pogođeni su poslovna zgrada „Ušće“ u Novom Beogradu i Žeželjev most na Dunavu u Novom Sadu.
2000 – Parlament Rusije ratifikovao je rusko-američki Sporazum oograničavanju nuklearnog naoružanja, START 2.
2003 – U svom domu na jugu Francuske umrla je Nina Simon, američka džez pevačica, čiji su singlovi „I Love Porgy“, „To Love Somebady“, „Ne me quitte pas“ i druge dostigle milionski tiraž. Nastupala je u „Karnegi Holu“ i pariskoj „Olimpiji“, bila je izvrsna pijanistkinja I borac za prava crnaca.
2004 – Bivši izraelski nuklearni tehničar Mordehaj Vanunu izašao je iz zatvora Aškelon, na jugu Izraela, u kojem je proveo 18 godina, od čega 11 u samici, zbog izdaje i špijunaže. Vanunu je uhapšen i osuđen nakon što je 1986. u intervjuu britanskom listu „Sandej tajms“ (Sunday times) otkrio izraelski program razvoja nuklearnog oružja.
2010 – Svečano je otvoren Avalski toranj, jedan od simbola Beograda, srušen u bombardovanju NATO snaga 1999. godine.

Povezana vest:  Na današnji dan - 29. avgust