Na današnji dan – 8. jul
 
70 – Rimljani su u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od ruševina je ostao samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama („zid placca“).
1497 – Portugalski moreplovac Vasko da Gama (Vasco) isplovio je iz Lisabona na prvo putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju oko Rta Dobre nade.
1709 – Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog pobedila je u bici kod Poltave (Ukrajina) trupe švedskog kralja Karla XII. To je bio kraj švedske vojne moći.
1809 – Rođen je hrvatski pisac i reformator jezika Ljudevit Gaj, vođa Ilirskog panslovenskog pokreta.
1819 – Rođen je hrvatski kompozitor Vatroslav Lisinski, najpoznatiji muziccar Ilirskog preporoda i utemeljitelj hrvatskog nacionalnog izraza u muzici.
1822 – Persi Biš Šeli (Percy Byšhe Shelley), jedan od najznaccajnijih pesnika engleskog romantizma, utopio se u brodolomu na jedrenju kod Livorna (Italija). („Kraljica Mob“, „Oslobođeni Prometej“, „Ševa“, „Oda zapadnom vetru“, „Odbrana poezije“).
1846 – Danski kralj Kristijan VIII proglasio je da danski presto mogu da naslede žene. Tako je spreccio otcepljenje pokrajine Šlezvig-Holštajn.
1858 – Velika Britanija proglasila je pobedu nad indijskim ustanicima, posle ccega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istoccnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.
1885 – Rođen je nemaccki filozof Ernst Bloh (Bloć). U njegovom opsežnom delu, koje se bavi problemima filozofije, istorije, religije, prava, etike, posebno mesto ima analiza fenomena utopijskog
(„Duh utopije“, „Tomas Mincer kao teolog revolucije“, „Tragovi“, „Nasleđe ovog vremena“, „Sloboda i poredak“, „Princip nade“).
1894 – Rođen je ruski fiziccar Pjotr Leonidovicc Kapica, od 1935. direktor Instituta za fiziku Sovjetske akademije nauka u Moskvi, a od 1955. glavni organizator programa veštacckih Zemljinih satelita („Sputnjik“). Najpoznatiji njegovi radovi su iz podruccja magnetizma I fizike niskih temparatura. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1978.
1920 – Gradu Šapcu je sveccano urucceno francusko odlikovanje „Ratni krst“ za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.
1942 – Umro je francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere (Louis Felix Fransois Franćet d’Esperey), istaknuti vojskovođa u Prvom svetskom ratu i poccasni vojvoda srpske vojske.
1943 – Od posledica torture u zatvoru Gestapoa umro je lider francuskog Pokreta otpora u okupiranoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu Žan Mulen (Jean Moulin), poznat kao „Maks“ (Max).
1956 – U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu „Nikola Tesla“ građani su pratili na ccetrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.
1967 – Umrla je britanska pozorišna i filmska glumica Vivijen Li (Vivien Leigh). Svetsku slavu stekla je ulogom Skarlet O’Hare (Scarlett) u americckom filmu „Prohujalo s vihorom“ za koju je nagrađena Oskarom. Drugi Oskar dobila je za ulogu u filmu „Tramvaj nazvan želja“.
1994 – Umro je Kim Il Sung, komunisticcki lider Severne Koreje, koji je upravljao zemljom od njenog osnivanja 1948. do smrti.
2000 – U Beogradu je umro Konstantin Vinaver, pijanista, muzikolog, operski dramaturg i dugogodišnji direktor Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
2002 – Okružni sud u Prokuplju osudio je na osam godina zatvora bivšeg rezervistu Vojske Jugoslavije Ivana Nikolića zbog zloccina protiv civilnog stanovništva na Kosovu za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. To je prva presuda pred domaćim sudovima za ratni zloccin izvršen tokom rata na Kosovu.
2003 – U nesreći feribota u reci Menga u CCandpuru (Bangladeš), udavilo se oko 400 ljudi, od 600 koliko je bilo na brodu.
Povezana vest:  Na današnji dan - 14. jun