Na današnji dan – 7. decembar

43. p.n.e. – Umro je Marko Tulije Ciceron, rimski političar, pisac i vešt govornik.
1815 – Streljan je Mišel Nej (Michel Ney), glavni Napoleonov maršal. Za zasluge u odbrani Francuske, u vreme restauracije Luja XVIII dobio je titulu pera (1814). Po povratku Napoleona u martu 1815. (Napoleonovih Sto dana) vratio se u njegovu službu i komandovao gardom u bici kod Vaterloa. Posle Napoleonovog poraza, uhvaćen je u bekstvu i osuđen na smrt zbog izdaje.
1857 – Rođen je slikar Uroš Predić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predstavnik akademskog realizma, majstor portreta, ikona i istorijskih kompozicija. Portretisao je gotovo sve istaknute ličnosti Srbije krajem 19. i prve polovine 20. veka i naslikao više od hiljadu ikona.
1914 – Skupština Srbije usvojila je u Nišu, tokom Prvog svetskog rata, Deklaraciju o ujedinjenju južnih Slovena u zajedničku državu. Time je jugoslovensko ujedinjenje postalo prioritetan cilj državne politike Srbije.
1941 – Japanski avioni napali su američku pomorsku bazu u luci Perl Harbor, na Havajima, i uništili veliki broj aviona i brodova što je navelo SAD da se uključe u Drugi svetski rat.
1941 – Velika Britanija je u Drugom svetskom ratu objavila rat Mađarskoj, Rumuniji i Finskoj koje su, kao članice Hitlerovog Trojnog pakta, učestvovale u nemačkom napadu na ŠSR.
1946 – Skupština FNR Jugoslavije donela je zakon o nacionalizaciji kojim su obuhvaćena sva veća privatna preduzeća. Time je likvidiran i inostrani kapital koji je u industriji I rudarstvu predratne Jugoslavije učestvovao sa oko 50 odsto.
1949 – Čang Kaj-šek (Chiang Kai-shek) proglasio je državu i ustanovio vladu na ostrvu Tajvan (Formoza), gde je pobegao sa ostacima svoje vojske posle poraza od Narodnoslobodilačke armije Kine.
1965 – Vaseljenski patrijarh Atinagora Prvi i papa Pavle Šesti ukinuli su međusobnu ekskomunikaciju dve crkve kojom je 1054. počeo raskol između pravoslavaca i katolika.
1970 – Ubedljiva pobeda na izborima u Istočnom Pakistanu Avami lige, pobornika autonomije Bengala (kasnije Bangladeš), dovela je do duboke krize između Istočnog i Zapadnog Pakistana, koja je naredne godine eskalirala u građanski rat.
1971 – Sovjetska vasionska kapsula počela je da šalje radio I televizijske signale s Marsa.
1974 – Predsednik Kipra, arhiepiskop Makarios Treći, trijumfalno je dočekan pri povratku u zemlju iz koje je pobegao 15. jula 1974. posle državnog udara. Prevrat su organizovali grčki pučisti da bi Kipar pripojili Grčkoj, ali nisu uspeli da zadrže vlast.
1975 – Vojska Indonezije je ušla u Istočni Timor gde je izbio građanski rat po ukidanju trovekovne portugalske kolonijalne vlasti.
1985 – Umro je engleski pisac Robert Grejvs (Graves), istraživač grčke i jevrejske mitologije, koji je svetski ugled stekao istorijskim romanom „Ja, Klaudije“ i delom „Grčki mitovi“.
1988 – Sovjetski predsednik Mihail Gorbačov objavio je u UN smanjenje brojnosti sovjetskih trupa, tenkova, borbenih aviona i artiljerije.
1988 – Od zemljotresa u Jermeniji poginulo je više od 25.000 ljudi, 12.000 je povređeno, a pola miliona ostalo je bez domova. Uništeno je deset odsto jermenske industrije.
1992 – Vlada Indije je zabranila fundamentalističke pokrete posle nereda u kojima je poginulo najmanje 400 Hindusa i Muslimana. Tokom nereda razorena je džamija u Ajođi.
1993 – Umro je Feliks Ufue Boanji (Felix Houphouet-Boigny), prvi predsednik Obale Slonovače od sticanja nezavisnosti 1960. i jedini afrički predsednik koji je 33 godine neprekidno bio na vlasti.
1995 – Sonda s američkog vasionskog broda „Galilej“ je ušla u atmosferu planete Jupiter i 75 minuta slala podatke pre no što se raspala.
1996 – Predsednik Alžira Liamin Zerual (Liamine Zeroual) ozakonio je svojim potpisom ustavne reforme kojima se zabranjuju političke partije zasnovane na religiji.
1997 – Nakon neuspelih izbora u septembru, u Srbiji su ponovljeni izbori za predsednika Republike na kojima ponovo nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu glasova. U drugi krug su ušli kandidati Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i Socijalističke partije Srbije Milan Milutinović koji je izabran za predsednika 21. decembra.
2001 – U građanskom ratu u Avganistanu talibani su predali svoje poslednje uporište, Kandahar.
2002 – Irak je, po zahtevu Saveta bezbednosti UN, inspektorima UN predao dokument o svom oružju za masovno uništenje i o vojnoj industriji.
2003 – Bivši predsednik Nikaragve Arnoldo Aleman osuđen je na 20 godina zatvora zbog prevare, pranja novca i zloupotrebe javnih fondova.
2004 – Hamid Karzai je položio zakletvu kao prvi predsednik Avganistana izabran na slobodnim izborima.
2005 – Haški begunac, hrvatski general Ante Gotovina, uhapšen je u Španiji na Kanarskim ostrvima. On je bio u bekstvu od jula 2001, pošto ga je Tribunal optužio za zločine protiv čovečnosti nad Srbima tokom vojne operacije „Oluja“.
2007 – Umro je jedan od najvećih svetskih kompozitora druge polovine 20. veka, Karlhajnc Štokhauzen (Karlheinz Stockhausen).

Povezana vest:  Na današnji dan - 10. oktobar