Foo Fighters courtesy of Roswell FIlms 000077920013 CHIEkskluzivna premijera nove muzičko-dokumentarne serije iz originalne HBO produkcije „Foo Fighters: Sonic Highways“

Home Box Office, vodeća premijum televizijska mreža, s ponosom najavljuje premijeru nove muzičko-dokumentarne serije iz originalne HBO produkcije „Foo Fighters: Sonic Highways“ čijih će svih osam epizoda ekskluzivno biti dostupno na HBO GO-u u ponedeljak, 8. decembra od ranih jutarnjih sati, a prva epizoda će svim korisnicima HBO GO usluge biti besplatno dostupna do 7. 1. 2015. godine. Premijera ovog dokumentarnog rok-serijala će na HBO-u biti 8. januara 2015. godine, od kada će se svakog četvrtka u 20.05h prikazivati po jedna epizoda.

U ovoj novoj seriji, „Foo Fighters“ obeležavaju 20. godišnjicu postojanja, dokumentujući snimanje svog najnovijeg, osmog albuma „Sonic Highways“ u osam različitih gradova. Dokumentarac prati legendarni rok bend, ovenčan sa 11 „Gremi“ nagrada i više od 25 miliona prodatih ploča, na njihovoj muzičkoj odiseji, a u svakom gradu pevač, gitarista i frontmen benda Dejv Grol i ekipa nastupaju sa lokalnim legendama koji su postali muzički i kulturni ambasadori tih gradova, kao što su Badi Gaj, Doli Parton, Rik Nilsen, Čak Di i drugi.

Osnivač grupe „Foo Fighters“, Dejv Grol, ovoga puta i u ulozi reditelja, bavi se muzičkim nasleđem i kulturološkom pozadinom: Čikaga, Ostina, Nešvila, Los Anđelesa, Sijetla, Nju Orleansa, Vašingtona i Njujorka. Snimanje svake pesme odvija se u nekom od legendarnih muzičkih studija koji je u bliskoj vezi sa jedinstvenom istorijom i posebnim odlikama svake lokacije.

U svakom gradu je snimljena po jedna pesma, a u svakoj pesmi učestvuju lokalne legende. Čak su i tekstovi pesama smišljani na ekperimentalan i nekonvencionalan način: Grol je odlagao pisanje tekstova do poslednjeg dana snimanja određene numere, puštajući da ga inspirišu iskustva, intervjui i ličnosti koje su postale deo ovog procesa.
Album „Sonic Highways“ grupe „Foo Fighters“ je, prema Grolovim rečima, „ljubavno pismo istoriji američke muzike“. Svaka epizoda se bavi identitetom grada u kome se snima – pokazujući kako je određeni region formirao ove muzičare u godinama odrastanja i kako su oni, zauzvrat, uticali na kulturološki okvir gradova iz kojih su potekli. Svaki umetnik koji se pojavljuje u
seriji, bez obzira na žanr i mesto, počeo je kao poseban klinac sa univerzalnim snovima o pravljenju muzike i postizanju uspeha.

Povezana vest:  PREMIJERNO PRIKAZIVANJE SERIJE"FEAR THE WALKING DEAD" U SVETU U PONEDELJAK 24. AVGUSTA U 3h i 22h PO LOKALNOM VREMENU

Prva epizoda će promotivno biti dostupna svima putem usluge HBO GO.

Svi koji od 8. decembra do 7. januara 2015. posete stranicu www.hbogo.rs moći će besplatno da pogledaju prvu epizodu ove serije u Srbiji i upoznaju se sa HBO GO uslugom.

Epizodni sinopsisi:

Epizoda 1: Čikago
Vreme emitovanja: 8. decembra od jutarnjih sati na HBO GO-u
8. januara na HBO-u u 20.05h

Čikago je bio muzička meka za umetnike različitih stilova kao što su „Cheap Tricks“, Eta Džejms, „Smashing Pumpkins“, Herbi Henkok, Čikago i Kanje Vest. U prvoj epizodi pratimo muzičku evoluciju od bluza Badija Gaja i Madija Votersa iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, preko roka „Cheap Tricks“ sve do pank roka 80-ih. U studiju „Electrical Audio“ u Čikagu, Dejv Grol i „Foo Fighters“ se povezuju s vlasnikom i muzičkom ikonom Čikaga, slavnim Stivom Albinijem koji je jedan od osnivača bendova „Big Black“ i „Shellac“, te producentom „Nirvaninog“ trećeg albuma „In Utero“. Kasnije im se pridružuje Rik Nilsen iz „Cheap Tricks“ i zajedno snimaju prvu pesmu s novog albuma „Foo Fightersa“ – „Something from Nothing“.

Reditelj: Dejv Grol

Epizoda 2: Vašington
Vreme emitovanja: 8. decembra od jutarnjih sati na HBO GO-u
15. januara na HBO-u u 20.05h

Rokeri nas u drugoj epizodi vode u Vašington, grad prepun ekstrema. „Starland Vocal Band“, Marvin Gej, Djuk Elington, Nils Lofgren, Čak Braun, Henri Rolins, „Fugazi“, „Trouble Funk“ – svi oni potiču iz Vašingtona. Muzički go-go stil je takođe nastao upravo ovde početkom sedamdesetih godina, i ostao je popularn do današnjih dana. Dejv Grol razgovara sa Velikim Tonijem Fišerom iz benda „Trouble Funk“ o go-gou, a njegov nastanak istražuje sa Čakom Braunom, neospornom legendom ovog žanra. Takođe razgovara i sa Donom Zientarom, vlasnikom studija „Inner Ear“, za koji Dejv kaže da je „producirao čitave saundtrekove moje mladosti“. Tu su takođe i članovi pank benda „Bad Brains“, zatim Jan Mekej koji je bio član bendova „Teen Idles“, „Minor Threat“ i „Fugazi“ a svi oni su tokom nekoliko decenija snimali u studiju „Inner Ear“.

Povezana vest:  Ian Somerhalder, seksi vampir Damon ne voli godišnjice matura

Reditelj: Dejv Grol

Epizoda 3: Nešvil
Vreme emitovanja: 8. decembra od jutarnjih sati na HBO GO-u
22. januara na HBO-u u 20.05h

U trećem nastavku „Foo Fighters“ odlazi u Nešvil, dom čuvene radijske emisije „Grand Ole Opry“ i legendarnih umetnika kao što su: Džoni Keš, Keni Rodžers, Ledi Antebelum, Bili Rej Sajrus, Tami Vinet, Doli Parton, Gart Bruks, Džek Vajt, Tejlor Svift, „Zek Braun Bend“. Dejv zajedno sa Doli Parton, Tonijem Džoom Vajtom, Vilijem Nelsonom, Emili Haris i producentom Tonijem Braunom razgovara o muzičkom uticaju Nišvila i o tome koliko je mejnstrim pop hitova nastalo iz kantri pesama. U međuvremenu se ostatak benda „Foo Fighters“ priprema za snimanje u „Southern Ground“ studiju…

Reditelj: Dejv Grol

Epizoda 4: Ostin
Vreme emitovanja: 8. decembra od jutarnjih sati na HBO GO-u
29. januara na HBO-u u 20.05h

Dok se „Foo Fighters“ spremaju za snimanje u legendarnom studiju „Austin city limits“, Dejv Grol ćaska sa Terijem Likonom, izvršnim producentom „Austin city limits“, TV serije u kojoj se pojavljuju Vili Nelson, Džoni Keš, Beck, „Radiohead“ i sam Grol (kao član grupe „Foo Fighters“ i „Them Crooked Vultures“) tokom perioda od četrdeset godina. Dejv istražuje korene gradske muzičke scene, od bluza Džimija Vona, preko psihodeličnog roka čiji su začetnici bili „13th Floor Elevators“ Rokija Eriksona, do pank bendova „Scratch Acid“ i „Big Boys“. Takođe diskutuje o uticaju komercijalizacije na Ostin sa gitaristom Garijem Klarkom Mlađim.

Povezana vest:  Počelo snimanje druge sezone emisije „Život sa prirodom"

Reditelj: Dejv Grol

Epizoda 5: Los Anđeles
Vreme emitovanja: 8. decembra od jutarnjih sati na HBO GO-u
5. februara na HBO-u u 20.05h

Los Anđeles je grad koji je iznedrio muzičke ikone i bendove poput „The Doors“, „X“, „Guns N’ Roses“, „NWA“, „Van Halen“, „The Eagles“, „Jane’s Addiction“ i „Red Hot Chili Peppers“. Dejv Grol i Pet Smir iz grupe „Foo Fighters“, poreklom iz Los Anđelesa, koji su sa bendom „The Germs“ bili pioniri gradske pank scene, posećuju Rodnija Bingenhajmera, legendarnog di-džeja radija KROQ i vlasnika kluba „Sanset Strip“ iz sedamdesetih koji je udario temelje američkoj gliter-rok sceni i utabao put imenima kao što su Igi Pop i „The Runaways“, prvi bend Džoan Džet. Dejv i ostali članovi benda zatim odlaze u pustinju da snimaju sa gitaristom grupe „The Eagles“, Džoom Volšom, u legendarnom studiju „Rančo de la Luna“ u nacionalnom parku Džošua Tri, gde se saosnivač Dejvid Kečing i Džo Hom, frontmen grupe „Queens of the Stone Age“, prisećaju andergraunda u Palm Dezertu tokom devedesetih.

Reditelj: Dejv Grol

Epizoda 6: Nju Orleans
Vreme emitovanja: 8. decembra od jutarnjih sati na HBO GO-u
12. februara na HBO-u u 20.05h

Kombinujući različlite ritmove sa raznovrsnim kulturološkim uticajima, Nju Orleans je postao personifikacija evolucije džeza kao rodni grad Fetsa Domina, Luja Armstronga, Harija Konika Mlađeg, Litl Ričarda, Džuvenajla, Arona Nevila i mnogih drugih. Dejv Grol razgovara sa Dr Džonom, Alenom Tusanom, Sirilom Nevilom i Trombonom Šortijem (koji je prvi put nastupao na džez festivalu u Nju Orleansu sa samo četiri godine) o jedinstvenoj istoriji Nju Orleansa, „džez sahranama“, Mardi Gra Indijancima i posledicama uragana Katrina. Dejv se zatim zbližava sa Benom Džafijem, izdankom čuvene džez porodice i vođom legendarnog „Preservation Hall Jazz Band“-a, pre nego što snimi poslednju pesmu „Foo Fighters“-a u legendarnoj Francuskoj četvrti.

Reditelj: Dejv Grol