Fargo01Serija Fargo, dvostruki dobitnik Zlatnog Globusa, od 28. januara na AMC kanalu

AMC, najvoljeniji američki kanal namenjen serijama i filmovima, najavio je od 28. januara premijerno prikazivanje serije Fargo. Pored mnoštva pozitivnih kritika širom sveta, Fargo je i trostruki dobitnik Emi nagrada i dobitnik dva Zlatna Globusa, za najbolji film/ mini seriju i najboljeg glumca u filmu/ mini seriji (Bili Bob Tornton). Sa tvorcima serije već je potpisan ugovor za snimanje druge sezone, koju će gledaoci zemalja srednje i istočne Evrope imati prilike da ekskluzivno, kao i prvu, gledaju na AMC kanalu.
Adaptacija filma koji je osvojio Oskara, serija Fargo (2014) sadrži potpuno novu priču „istinitog zločina“ i prati novi slučaj kao i nove likove, a sve to je duboko ukorenjeno u humor, ubistva i „ljubaznost Minesote“ – za šta se može reći da je zaštitni znak filma, zahvaljujući čemu je postao vanvremenski klasik. U seriji, lutalica po imenu Lorn Malvo, koga glumi oskarovac Bili Bob Tornton, dolazi u mali grad u Minesoti i utiče na stanovnike svojom zlokobnošću i nasiljem, uključujući i iskorišćavanog prodavca osiguranja Lestera Najgarda, koga igra Martin Frimen, dobitnik nagrade BAFTA i nominovanog za nagradu Emi. Kolin Henks igra zamenika policije Gusa Grimlija, samohranog oca koji mora da bira između lične bezbednosti i svoje dužnosti kao policajca kada se nađe licem u lice sa ubicom. Moli Solverson, pametna mlada zamenica šerifa koju glumi Alison Tolman, čvrsto odlučuje da reši misteriju niza šokantnih ubistava u Minesoti, iako nema puno pomoći na koju može da računa.
Pored njih u seriji Fargo se još pojavljuju i dobitnik Emija Bob Odenkirk, kao zamenik Bil Osvald, nominovan za Zlatni Globus i Emi nagrade, Oliver Plat, kao Stavros Milos, Kejt Volš dobitnica nagrade Screen Actors Guild u ulozi Đine Heš, Glen Hoverton (Uvek je sunčano u Filadelfiji) kao Don Čumf, Džoi King kao Greta Grimli, Piter Breitmajer kao poručnik Smit, Tom Musgrejv (Bo Munk), Džoš Klous (Čaz Nigard), Rasel Harvard (Gospodin Vrenč) i Adam Goldberg (gospodin Numbers).
Scenario serije za čiju je prvu sezonu snimljeno 10 epizoda, od kojih je prve dve režirao dobitnik Emija Adam Bernštajn potpisuje Noa Holi („The Unusuals“) koji je i izvršni producent, rame uz rame sa dobitnicima oskara braćom Koen („Fargo“, „Veliki Lebovski“) i Vorenom Litlfildom (takođe „The Unusuals“).
Prva sezona je premijerno prikazana u Americi tokom 2014. godine, a od 28. januara, sredom u 22.00 sata i gledaoci u Srbiji će imati priliku da je gledaju, na AMC kanalu.

Povezana vest:  Premijera dokumentarnog filma "I tek tako... Dokumentarac"

Glavni glumci
Lorn Malvo
Bili Bob Tornton (Billy Bob Thornton):
Oskarovac, režiser i muzičar Bili Bob Tornton glumi lik Lorna Malvoa, beskrupuloznog manipulatora koji upoznaje Lestera Najgarda, prodavca osiguranja iz malog grada, i zauvek menja njegov život. Harizmatičan i sa jedinstvenim talentima, Tornton važi za jednog od najtraženijih glumaca svoje generacije.

Lester Najgard
Martin Frimen (Martin Freeman):
U seriji Fargo Frimen glumi Lestera Najgarda, dobrodušnog i iskrenog prodavca osiguranja, koji je život proveo u senci uspešnog brata i džangrizave žene. Susret sa nasilnikom iz srednje škole konačno ga gura preko ivice, uz tračak inspiracije koju dobija od stranca, Lorna Malvoa. Martin Frimen, nagrađen BAFTA nagradom i nominovan za Emija, najpoznatiji je po ulogama Doktora Votsona (u BBC-jevoj drami „Šerlok“ i Bilba Baginsa u filmskoj trilogiji „Hobit“).

Povezana vest:  PARIS HILTON BRITHIS BFF, Paris Hilton traži drugaricu!

Moli Solverson
Alison Tolman (Allison Tolman):
Pametna mlada zamenica šerifa Moli Solverson, koju Tolmanova glumi, nikada nije bila tip policajke koja priželjkuje velike slučajeve ili posao za FBI. Međutim, nakon što serija ubistava uzdrma njen grad, Moli postaje rešena da pronađe ubicu pa makar i bez pomoći. Tolmanova je diplomirala glumu na Univerzietu u Bejloru, SAD.

Gus Grimli
Gus Grimly (Colin Hanks)
Zamenik policije Grimli, čiju ulogu igra Kolin Henks, nije baš tip policajca koji sanja o rešavanju velikih slučajeva. Kao samohrani otac dvanaestogodišnje devojčice, sve što želi je da isključi alarm koji ga budi za posao ujutru i uveče se vrati kući. Njegov život počinje da se komplikuje one večeri kada se susretne sa Lornom.

Lu Solverson
Kit Karadin (Keith Carradine):
Sa više od 90 filmova iza sebe i oskarom za muziku, ovaj veteran glumi Lua Solversona, mudrog oca zamenice šerifa Moli Solverson, koji je takođe policajac u penziji a sada je vlasnik kafedžinice u Bemiđiju. Karadin je autor kompozicije „I’m easy“ koja je osvojila Oskara i Zlatni globus.

Povezana vest:  Izmene u glumačkoj ekipi serije Igra prestola

Producenti:
Noa Holi (Noah Hawley):
Holi je pisac, scenarista i producent serije Fargo. Do sada je objavio četiri romana. Napisao je scenario za film Laži i alibi (2006.). Takođe je pisao i režirao popularnu seriju Kosti.
Voren Litlfild (Warren Littlefield):
Tokom rada za mrežu NBC, Litlfild je bio zaslužan za razvoj kultnih serija kao što su Kozbi šou, Zlatne devojke, Alf i Sveži princ iz Bel Era.
Itan i Džoel Koen (Ethan and Joel Coen):
Serija Fargo snimljena je na osnovu filma braće Koen iz 1996. godine, a ovaj dvojac je režirao i producirao 16 filmova tokom proteklih 30 godina. Među njhovim ostvarenjima je puno poznatih filmova, među kojima i Krvavo prosto (1984), Barton Fink (1991), Fargo (1996), Veliki Lebovski (1998), O brate, gde si? (2000), Nema zemlje za starce (2007), Spaliti posle čitanja (2008), Ozbiljan čovek (2009), Čovek zvani hrabrost (2010), i U glavi Luina Dejvisa (2013). Između ostalih nagrada, osvojili su BAFTA, Zlatne globuse, tri Nagrade u Kanu za najbolju režiju, Gran Pri i Zlatnu palmu.