Murdoch MysteriesJe li detektiv Mardok stimpank ili CSI?
 
Originalnu i zabavnu seriju Mardokove misterije (Murdoch Mysteries) koja vešto balansira između kriminalističke drame i urnebesne komedije gledajte na Pickboxu u rubrici Hotbox premijere.
 
CSI Toronto 1901.
 
Možda nam nećete verovati kada vam kažemo da bi trebalo da bacite oko na koju epizodu Mardokovih misterija. Radnja ove detektivske serije zasnovane na romanima Morin Dženings, odvija se u Torontu na samom početku 20. veka, među parnim mašinama i bez mogućnosti beskonačnog zumiranja fotografija, što obeležava savremenu TV kriminalistiku s kraja 20. veka.
Mardok je bliže Šerloku Holmsu nego serijalu CSI, ali Mardok je i preteča celog serijala CSI jer je njegova primena nauke u kriminalističkim istragama početak takozvane forenzičke kriminalistike. Mardok je to radio prvi.
 
Punom parom napred
 
Serija je, prema rečima glavnog glumca Janika Bisona, zgodna mešavina drame, komedije, avanture i naučne fantastike s ukusom stimpanka (stimpank je vrsta naučne fantastike zasnovana na periodu viktorijanske Engleske, nešto kao filmovi Gaja Ričija o Šerloku).
Mardokov šarm leži u tome što on nije antijunak, kao što su danas svi likovi serija, nego fini starinski gospodin detektiv koji se izvini kriminalcima nakon što ih udari i naziva ih gospodom. Takvi likovi su danas retkost na televiziji i zato ga vole mladi i oni malo manje mladi.
Mardokovi fanovi obožavaju što ni nakon sedam sezona ne znaju šta može da ih dočeka u novoj epizodi serije. Mardok ima sve, od zombija do kontracepcije, feministkinje i male zelene, a sve to uz klasičnu epizodnu policijsku istragu.
 
Tesla, Šerlok i Bili Kid
 
Budući da je radnja smeštena u zaista zanimljiv istorijski period, scenaristi Mardoka koriste svaku priliku da u seriju ubace neki od istorijskih likova koji su se u to vreme motali Torontom.
Ako je verovati seriji, Artur Konan Dojl je svog Šerloka zasnovao upravo na Mardoku jer se detektiv Mardok i slavni pisac druže kroz nekoliko epizoda, kad god Dojlu ponestane inspiracije. Mnogi izumi koji tek nastaju u Mardokovo vreme izjednačeni su s fantastikom, kao u slučaju ubistva mikrotalasima, gde Mardoku pomaže i Nikola Tesla. Samo u Mardoku lopov koji pobegne u podzemne tunele podstakne raspravu o tome je li Zemlja šuplja (teorija koju je svojevremeno podržavao jedan američki predsednik) ili u grad ujaše Bat Masterson na tragu Biliju Kidu, pa se sve završi kao vestern.
 
Na stranu šale o Kanađanima
 
Istina, serija je kanadska, ali tome će se začuditi samo ljudi koji još nisu svesni da se većina američkih televizijskih serija koje prate zapravo snima u Kanadi jer je jeftinije, produkcijski uslovi su bolji, a i kanadski glumci polako i sigurno uspevaju da pariraju američkim TV zvezdama. Pokušajte da prebrojite sve Kanađane u svojim omiljenim serijama, pa ćete možda lakše dati priliku detektivu Mardoku. Ili se uopšte nemojte time zamarati jer je Mardok bar za parnu lokomotivu bolji od većine stvari koje trenutno gledate.
 
Ženi li se Mardok?
 
Devojke će sigurno uživati u flertu Džulije (glumi je odlična Helena Džoj) i Mardoka, romantičnoj priči koja kroz seriju prerasta u legendarni TV par kao što su Kesl i Beketova, Bounsova i But, čak i Medi Hejs i Dejvid Edison, za one koji televiziju gledaju koju deceniju duže. Ali ako hoćete da gledate seriju zbog venčanja, nećemo vam odati u kojoj je epizodi, niti hoće li se ono uopšte dogoditi. Iščekivanje je najslađi deo, a pravda je na prvom mestu.
Povezana vest:  Verila se Kristina Eplgejt