Zaboravljeni Umovi SrbijeWNove epizode „Zaboravljeni umovi Srbije“ od 25. marta

Nove epizode televizijske serije „Zaboravljeni umovi Srbije“ prikazaće život i rad političara i profesora Dragoljuba Jovanovića, astrofizičara Đorđa Stanojevića i pedagoga Jovana Miodragovića.
Igrano-dokumentarna serija Radio televizije Srbije, sa biografijima velikih ljudi koje je nacionalna istorija zbog spleta okolnosti zaobišla, pokrenuta je 2007. godine, a projekat je 2008. dobio Vukovu nagradu.
Do sada je snimljeno 18 epizoda, od kojih poslednjih šest prošle godine u novom kreativnom konceptu.
Nove tri epizode, koje će biti emitovane 25. marta, 1. i 8. aprila na Prvom programu RTS-a, iako se bave velikanima koji su delovali na različitim poljima, snimane si u istom konceptu, a svojom inovativnošću imaju za cilj da zainteresuju, pa čak i šokiraju publiku, navodi se u najavi.
Atrakciju čini „dovođenje“ istorijskih ličnosti – kralja Aleksandra, Milana Stojadinovića, Tesle… u savremeni te-ve studio. Koncept svesno podseća na tok-šou programe, pune spekulacija, sukoba mišljenja, kontroverznih izjava i dramskih obrta. Cilj takvog pristupa je aktuelizacija istorijskog nasleđa.
Gledaoci će se 25. marta upoznati sa delovanjem i ličnošću dr Jovanovića, jednog od najuglednijih i najobrazovanijih političara Kraljevine Jugoslavije, prvog Srbina koji je doktorirao na Sorboni. Bio je profesor na Pravnom fakultetu, idejni tvorac Narodne seljačke stranke…
U toj epizodi igraju Andrej Šepetkovski, Nebojša Dugalić, Rade Marjanović, Dejan Jelača, Saša Joksimović i Tamara Aleksić.
Slede epizode o Stanojeviću, Teslinom prijatelju i populizatoru njegovih dostignuća, kao i o Miodragoviću, inovatoru na polju pedagogije.
Ideja za serijal „Zaboravljeni umovi“ potekla je od Nikole Mirkova, vršioca dužnosti generalnog direktora RTS-a, a kreativni koncept je delo reditelja Petra Stanojlovića.

Povezana vest:  Proživite avanturu i upoznajte skrivene znamenitosti