john stewart

Džon Stjuart poslednji put u „Dejli šou“

Nakon 16 godina vođenja kultnog satiričnog programa „Dejli šou“, Džon Stjuart se definitivno oprostio od svoje publike, stavljajući tačku na jednu, za mnoge, neponovljivu eru američke televizije.
„Konačno je stigao moj trenutak zena“, rekao je 52-godišnji voditelj zaključujući poslednju emisiju svog Dejli šoua, jedinstvenu mešavinu politike, novinarstva i zabave koji je svakodnevno pratilo nekoliko miliona ljudi.
Od njega su se sinoć u studiju „Komedi sentral“ oprostili brojni fanovi, kolege i prijatelji, među kojima su bili Brus Springstin, Martin Skorseze, Ed Helms, Stiv Karel i Stiven Kolber.
Omiljen među liberalima, za koje je bio „glas razuma“, nepouzdan u očima konzervativaca zbog svojih levičarskih stavova, inteligentni, često sarkastični, ali uvek duhoviti Stjuart rekao je da njegov odlazak ne znači kraj.
„Ovo je samo pauza u razgovoru. Umesto da vam kažem doviđenja ili laku noć, reći ću samo da odlazim na piće“, poručio je voditelj koji je od 1999. bio „liberalna savest“ jednog perioda u istoriji Amerike od kraja Klintonovog predsedničkog mandata i dolaska Džordža Buša u Belu kuću preko terorističkih napada 11. septembra, te ratova u Iraku i Avganistanu do finansijske krize.
„Sr… je svuda. Malo je toga u životu što nije na neki način okaljano. A najbolja odbrana protiv toga je budnost, zato ako nešto namirišete, odmah reagujte“, kazao je Stjuart u svom završnom obraćanju, dodavši da moćnici uvek pokušavaju da manipulišu i izvrnu istinu.
Mnogi su se oprostili od Džona Stjuarta putem društvenih mreža. Jedna od njih bila je i Hilari Klinton koja je napisala: „Taman kada sam postala kandidat. Kakvo razočaranje!“.
Bela kuća je na svom blogu odala priznanje „jednom od najuticajnijih televizijskih programa koji je promenio način na koji raspravljamo o svetu oko nas“, dok je američki predsednik Barak Obama poručio: „Bio si veliki dar ovoj zemlji“.
Od Stjuarta, koji je za vođenje „Dejli šoua“ osvojio dvadesetak Emi nagrada, oprostili su se i milioni ljudi širom sveta uz poruke da će im nedostajati njegov duh, humor i, pre svega, njegova čovečnost.
„Čini mi se da će ostaviti ogromnu prazninu, koju će biti teško popuniti“, kazao je jedan Stjuartov fan iz Konektikata.

Povezana vest:  Kreće treća sezona serije „Opsesivno-kompulzivni čistači"

PHOTO: Brad Barket/Getty Images Entertainment