Cizmasi

Mihailović: Očekujem da su „Čizmaši“ dobri i na RTS-u

Akademik, književnik Dragoslav Mihailović izjaviuo je danas da očekuje da serija „Čizmaši“, koju je Radio elevizija Srbije (RTS) snimila po njegovom istoimenom romanu i čije će emitovanje početi naredne subote, bude dobra.
-Ne znam koliko je verna romanu, ali se nadam da je dobra, jer su je radili talentovani, pametni ljudi – rekao je Mihailović medijima sinoć u rodnoj Ćupriji, gde je prisustovao otvaranju izložbe slika i crteža Miodraga Miće Popovića (1925-1996.).
Prema njegovim rečima, iz RTS su zadovoljni „Čizmašima“.
Na pitanje šta sada radi, Mihailović je rekao da priprema sabrana dela koja bi trebalo da izađu za tri do četiri godine.
-Dva velika izdavača, Laguna i Službeni glasnik, su se upregli u taj posao i ako budemo živi, možda za tri do četiri godine, biće gotov – rekao je Mihailović.
Televizijsku seriji „Čizmaši“, snimili su u junu RTS i producentska kuća „Eyu to Eyu“ na terenima Beograda, Senjskog Rudnika, Pasuljanskih livada i tog dela opštine Despotovac po antalogijskom romanu akademika Mihailovića, jednog od najznačajnijih srpskih pisaca, a Senjski Rudnik je orginalni lokalitet u kojem se deo radnje romana dešava.
Serija ima 12. epizoda.
Reditelj serije je Dejan Zečević, urednik Marko Novaković, a glume Miodrag Dragičević, Mladen Sovilj, Miodrag Radonjić, Aleksandar Berček, Miloš Timotijević, Nebojša Milovanović, Aleksandar Đurica i Sloboda Mićalović.
„Čizmaši“ su snažna lirska priča o nižem oficiru bivše jugoslovenske vojske Žiki Kurjaku, koga tumjači mladi glumac Dragičević, kojem je to prva uloga, od detinjstva u rudarskom zavičaju, preko njegovih vojničkih dana, do teške depresije, zatvora i velegradske ludnice.
Kurjak je oličenje ljudske dobrote koja biva sputana i narušena okolnostima u koje ga život baca.
Kroz potresnu priču o naredniku Žiki Kurjaku i njegovom životnom putu prelamaju se neke od ključnih istorijskih okolnosti 20. veka, kao i sudbina junačke srpske vojske koja postaje deo novog sistema nakon ujedinjenja i koju taj sistem lagano razjeda, ostvljajući pojedincima da se za nju istinski bore i spreče neminovan raspad.
Roman „Čizmaši“ su 1983. godine dobili NIN-ovu nagradu, a godinu dana kasnije bio najčitanija knjiga u tradicionalnoj anketi Narodne biblioteke Srbije.
Roman prestavlja i jezički biser literature, koji je scenaristički za potrebe televizije adaptirao Đorđe Milosavljević.
Autori serije očekuje da „Čizmaši“ kao televiijska serija „postavi nov standard televizijskog stvaralaštva, sjedinjujući visoku literaturu sa savremenim produkcionim i vizulenim dostignućima, a ujedno i dosledno razumeti potrebe gledalaca za smislenim i vrednim televizijskim sadržajem“.

Povezana vest:  Bojan Perić voditelj show programa 'Survivor'

PHOTO: JOVO MAMULA/MEDIJA CENTAR ODBRANA