Vinyl

EKSKLUZIVNA PREMIJERA NOVE DRAMSKE SERIJE IZ ORIGINALNE HBO PRODUKCIJE „VINIL“

Home Box Office, vodeća premijum televizijska mreža, s ponosom najavljuje novu dramsku seriju iz originalne HBO produkcije „Vinil“ (Vinyl), koja će ekskluzivnu premijeru na HBO-u u Srbiji imati u isto vreme kad i u Americi: 15. februara, u noći između nedelje i ponedeljka u 03.00h po lokalnom vremenu.
Prva epizoda „Vinila“ biće istoga dana premijerno dostupna i na našim uslugama videa na zahtev – HBO On Demand i HBO GO, a ponovno prikazivanje na HBO kanalu zakazano je istoga dana – ponedeljak u 20.05h.
Od „Oskarom“ i „Emijem“ nagrađenog reditelja Martina Skorsezea („The Departed“, HBO-ovo „Carstvo poroka“), dobitnika „Zlatnog globusa“ i za „Emi“ nominovanog Mika Džegera (HBO dokumentarac „Mr. Dynamite: The Rise of James Brown“) i za „Oskara“ nominovanog, a višestrukim „Emijem“ nagrađenog Terensa Vintera („Vuk sa Vol strita“, kreatora HBO-ovih kultnih serija „Porodica Soprano“ i „Carstvo poroka“), na HBO stiže potpuno nova serija „Vinil“. Radnja ove dramske priče smeštene u Njujork, 70-ih godina, istražuje muzički biznis prepun droge i seksa, u vreme stvaranja pank, disko i hip-hop muzike. Serija prati direktora diskografske kuće, Ričija Finestru (Bobi Kanavale), koji pokušava da spasi svoju kompaniju i svoju dušu, a da pritom ne uništi sve koji mu se nađu na putu.
Sinopsis:
Priča smeštena u Njujork 1973. godine, prati život Ričija Finestre, direktora izdavačke kuće koji voli kokain, u problematičnom je braku i na čelu je kompanije koja gubi sjaj. Njegova supruga Divon, bivša glumica i model koja je bila deo priče koja se odigravala oko čuvene „Fabrike“ Endija Vorhola 1960-tih godina u Njujorku, sada je majka dvoje dece i živi u predgrađu. Ričijeve lične i profesionalne krize prave dodatni stres u njihovom odnosu, zbog čega Divon razmišlja da se vrati svojim „boemskim korenima“. U međuvremenu, Ričijevog partnera Zaka Jankovicča su iskustvo u industriji i „stotine dolara vredna rukovanja“ učinili neprocenjivim delom kompanije, iako i dalje radi u direktorovoj senci. Njihov profesionalni odnos postaje sve napetiji zbog neslaganja oko toga kako bi trebalo da vode kompaniju kroz muzičku pejzaž 1973.
Prvu od deset epizoda režirao je Martin Skorseze, po scenariju koji su napisali Rič Koen, Mik Džeger, Martin Skorseze i Terens Vinter.
Glumačka postava:
Glavne uloge u „Vinilu“ igraju dva puta „Emijem“ nagrađeni Bobi Kanavale (kao Riči Finestra), Olivija Vajld (Ričijeva supruga, Divon Finestra) i nekoliko puta „Emijem“ ovenčani Rej Romano (Zak Jankovič, neprocenjiv deo Ričijeve firme, iako je non-stop u njegovoj senci). Pored njih, glumačku postavu čine još i: Eto Esando (Lester Grajms, Ričijev prvi klijent u ranim 60-im godinama), Džejms Džeger (Kip Stivens, osnivač i pevač „Nasti Bitsa“, sirovog njujorškog rok benda), Pol Ben-Viktor (Mauri Gold, Ričijev mentor i vlasnik „Rondelay Recordsa“) i mnogi drugi.

Povezana vest:  Igrana serija "Vojna akademija 2" na RTS-u od 16. februara

Mik Džeger o „Vinilu“:
Slavni roker Mik Džeger otkriva da su za njega ulice Njujorka sedamdesetih najveća zvezda „Vinila“. „Veoma opsceno mesto“, kaže frontmen „Rolingstonsa“, kome se to veoma dopada. „Oduvek je bio plan da priču smestimo u ovaj grad“, otkriva muzičar. I on i Skorseze su već predstavljali Njujork ovog doba u svojim radovima. Imajući u vidu šta se sve dogodilo tokom sedamdesetih, nije bilo lako setiti se svih detalja. „Mnogo istražujete, I uvek vam se javi još toga“, objašnjava Džeger. A na pitanje da li zaista video „ljude u plastičnim kesama kako upravljaju saobraćajem“, kao što peva u pesmi „Shattered“, kroz smeh kaže: „Pa, naravno!“

Povezana vest:  Serija "Ta prelepa Afrika: Kenija" na Animal Planet kanalu

Bobi Kanavale o pripremi za ulogu Ričija Finestre:
Dok se pripremao za ulogu u „Vinilu“, 45-godišnji Kanavale kaže da je uživao. „Da bi lik Ričija Finestre doneo na uverljiv način, čitao sam mnogo o muzici tog perioda, između ostalog i knjigu „Love Goes to Buildings on Fire“, o revolucionarnim formama zvuka sedamdesetih, kao i hroniku „Hit-Men“. Proveo je, kaže, i mnogo vremena sa „pravim ljudima“, uključujući Peti Smit, Lenija Kaja i Dejvida Johansena, frontmena benda „New York Dolls“.

Epizodni sinopsisi:

Epizoda 1:
Vreme emitovanja: 15. februara u 03.00h/20.05h na HBO-u
od jutarnjih sati 15. februara dostupna na HBO GO-u
od 15. februara na HBO On Demandu

Njujork, 1973. godine. Zajedno sa partnerima Riči Finestra, direktor izdavačke kuće „American Century Records“, je na ivici prodaje svoje kompanije nemačkom „Poligramu“, uz sporazum koji uključuje predstojeći ugovor o distribuciji sa bendom „Led Cepelin“. Međutim, nakon katastrofalnog sastanka, jasno je da je prodaja dovedena u opasnost.

Povezana vest:  POČINJE SUMMER FESTIVAL REPORT - MTV ULTIMATIVNI LETNJI VODIČ KROZ FESTIVALE

Razmišljajući u svojoj kući u Grinviču, Ričiju pada na pamet da se ponovo spoji sa Lesterom Grajmsom, muzičkim umetnikom sa kojim ima veoma komplikovanu prošlost. Sa tom idejom odlazi u kancelariju, gde ga pored „Led Cepelin situacije“, čeka novi problem: vlasnik lanca poznate radio stanice (igra ga Endrju Dajs Klej) hoće da bojkotuje njegovu izdavačku kuću. Zbog toga Riči naređuje svom A&R odeljenju da pronađe nove talente, odnosno da mu dovedu „The Nasti Bits“, sirovi pank bend, drugačiji od svega što je do tada čuo. Uprkos brojnim nevoljama, Riči saznaje da je „Poligram“ ipak odlučio da kupi njegovu kompaniju. S druge strane, Riči ozbiljno ugrožava njegov odnos sa suprugom Divon i njihovo dvoje dece. Pod stresom, a na kokainu, odlazi u „Mercer Art“ centar na Menhetnu, gde će se prvi put sresti sa muzikom benda „The New York Dolls“, koji će njegov život postaviti na potpuno novi kurs.

Priča: Rič Koen, Mik Džeger, Martin Skorseze i Terens Vinter; scenario: Terens Vinters i Džordž Mastras; režija: Martin Skorseze.

PRVA EPIZODA ĆE PROMOTIVNO BITI DOSTUPNA SVIMA PUTEM USLUGE HBO GO
Prva epizoda serije „Vinil“ će u periodu od 15. februara do 14. marta biti besplatno dostupna svim gledaocima u Srbiji, putem usluge videa na zahtev HBO GO. Svi koji u tom periodu posete www.hbogo.rs moći će da uživaju u ludoj vožnji kroz muzičku scenu 70-tih.