poslednji panteri

Serija „Poslednji panteri“ na FEST-u

TV serije poslednjih nekoliko godina doživljavaju pravu renesansu, a mnogi kritičari ovaj period zovu „zlatnim dobom televizije“. Poznati glumci sada se praktično otimaju za uloge na malim ekranima, što je ranije smatrano poslednjim trzajem u karijeri zaboravljenih glumaca. S obzirom da su neke serije i serijali smatrani pravim remek delima koja itekako mogu da pariraju i najboljim filmovima, mnogi svetski festivali počeli su da ih uvode u svoje programe. Tako je i FEST rešio da ove godine prikaže prve dve epizode serije Poslednji panteri.
Ova serija snimana je delom i u Beogradu, a legendarni glumac Džon Hart posetio je jednu projekciju prošlogodišnjeg FEST-a u pauzi snimanja. Glavnu ulogu tumači Samanta Morton, dva puta nominovana za Oskara za uloge u filmovima Sweet and Lowdown Vudija Alena i In America.
Serija je zasnovana na istinitim događajima i ozloglašenoj balkanskoj bandi pljačkaša zlatara – Pink Panterima. Priča otpočinje uzbudljivom pljačkom dijamanata, a zatim prelazi u srce Evrope- Naomi (Morton), stručnjak za rešavanje potraživanja i policajac Halil (Tahar Rahim) se upuštaju u potragu za ukradenim dijamantima i upadaju u svet nastanjen gangsterima, ali i novom vrstom kriminalaca – „banksterima“. Poslednji panteri su savremena, slojevita i hrabra saga velikih razmera.
Džon Hart tumači Naominog šefa, a poznat je po ulogama u filmovima The elephant man i Midnight express koji su mu doneli nominacije za Oskara. Tahara Rahima imaćemo prilike da gledamo u glavnoj ulozi filma Anarhisti koji se prikazuje u Glavnom takmičarskom programu FEST-a. Osim njih, u seriji se pojavljuje i veliki broj domaćih glumaca kao što su Nikola Đuričko, Nikola Rakočević, Boris Isaković, Gordan Kičić, Ljubomir Bandović, Igor Benčina, Bojan Dimitrijević, Miloš Samolov, Bojan Žirović i Marko Janketić.
Muziku za špicu je specijalno za seriju komponovao ni manje ni više – Dejvid Bouvi. Ovo je prvi put posle dvadeset godina da je legendarna zvezda komponovala muziku specijalno za neku seriju, i nažalost, jedna od poslednjih numera koje je objavio pre iznenadne smrti u 69. godini. Reditelj serije, Johan Renk, takođe je režirao Bouvijeva poslednja dva spota – Blackstar i Lazarus. Inače je poznat kao jedan od najuspešnijih reditelja muzičkih i reklamnih spotova, a umešao je prste i u nekoliko epizoda serija Breaking Bad, The Walking Dead i Vikings. Kreator serije je Džek Torn, pisac poznatih serija kao što su Skins i Shameless.
Prve dve epizode (od šest koje čine serijal) biće prikazane u utorak 1. marta u 16.30h u Sali 1 bioskopa Cineplexx Ušće Shopping Center.

Povezana vest:  SURVIVOR VIP, Toni Zen prvi finalista, Miloš počastio Bojanu: “Em što si gluva još si i glupa”