Godine 1991, u Kensingtonskoj palati u Londonu, Dajana, princeza od Velsa, učestvovala je u nizu tajnih intervjua koje je, uz njenu dozvolu, za novinara Endrjua Mortona zabeležio blizak prijatelj. Morton je pisao knjigu o Dajaninom životu da bi otkrio kakav je zapravo život žene koja je fotografisana više puta od ijedne druge na svetu. Javnost nije znala da se Dajana, princeza od Velsa, udala za Njegovo Visočanstvo princa od Velsa u trenutku krize. Dokumentarni film National Geographic kanala otkriva Dajanine misli i osećanja u ovom veoma specifičnom trenutku u njenom životu, predstavljajući jednu stranu veoma komplikovane priče – njenu stranu. Ispričana u potpunosti princezinim glasom, većina ovih jedinstvenih snimaka nikad ranije nije emitovana.

Emisija DAJANA: PREMA NJENIM REČIMA spaja arhivske video snimke i fotografije sa ovim retko emitovanim audio snimcima kao najnovije ostvarenje National Geographic Dokumentarnih filmova. Emisija DAJANA: PREMA NJENIM REČIMA premijerno će biti emitovana 6. AVGUSTA U 22:00 na kanalu National Geographic.

Povezana vest:  PRVE FOTOGRAFIJE IZ SERIJE „USPEH“

U izvršnoj produkciji priznatog dobitnika nagrade Pibodi, Toma Dženingsa iz kompanije „1895 Films“ („Katastrofa Čelendžera: Izgubljeni snimci“; „Martin Luter King: Snimci ubistva“), novi dokumentarac daje svežu perspektivu princezinog emocionalnog putovanja od detinjstva do veze sa Njegovim Visočanstvom princom od Velsa i njenog javnog života pod mikroskopom.

„National Geographic je posvećen emitovanju prvoklasnih dugometražnih filmova koji pokrivaju vanvremenske, provokativne i globalno relevantne priče,“ rekao je Tim Pastore, predsednik originalnog programa i produkcije televizije National Geographic. „Ovaj film nije izuzetak i nudi novu perspektivu i uvid u ličnu verziju priče Dajane, princeze od Velsa, nastavljajući našu dugu tradiciju pružanja jedinstvenog pristupa značajnim događajima.“

Dajana je postala poznata kao narodna princeza. Samo nekolicina javnih ličnosti bila je voljena i ostala zagonetna kao Dajana, princeza od Velsa. U trenutku kada je stidljiva vaspitačica svojim prirodnim šarmom privukla pažnju naslednika kraljevskog trona, moderna ikona je rođena.

Povezana vest:  Premijera serijala „Vikinzi" na kanalu Viasat History

Pričajući živopisne detalje, princeza Dajana se priseća priče o svom životu opisujući okolnosti u kojima se našla 1991. godine. Ona otvoreno vodi gledaoce od svog nesrećnog detinjstva do nespretnog upoznavanja sa Njegovim Visočanstvom princom od Velsa kad je imala samo 16 godina, kao i dramatične priče o proboju mlade devojke na svetsku scenu. Štampa ju je progonila, a nacija ju je prihvatila, očarana „bajkovitom“ romansom, dok je ona bila potpuno nepripremljena na slavu koja ju je okružila.

Emisija DAJANA: PREMA NJENIM REČIMA opisuje rascep koji je nastao između njene javne i privatne ličnosti, snažno naglašavajući često komplikovane opise njenih misli i osećanja te 1991. godine. Ona se bez oklevanja priseća emocijama nabijenog venčanja i svojih iskustava sa postporođajnom depresijom, bulimijom i konačnim trijumfom nad parališućom anksioznošću, da bi se na kraju uzdigla kao globalna humanitarka, čuvena, voljena narodna princeza.

Povezana vest:  Šaj Mičel: Bez oklevanja sam prihvatila ulogu Emily u Slatkim malim lažljivicama

„Razložili smo ključne trenutke njenog života i poređali ih hronološki, zatim smo ih ilustrovali izveštajima iz medija i arhivskim slikama iz tog vremena,“ dodao je Tom Dženings, izvršni producent emisije DAJANA: PREMA NJENIM REČIMA. „Tokom celog filma možete da čujete misli princeze Dajane iz vremena kada su svi verovali da živi život iz bajke. Ali njen brak i njen život su se zapravo raspadali.“

Knjiga National Geographica, Sećanje na Dajanu: Život u fotografijama biće dostupna od 1. avgusta u Sjedinjenim Državama sa specijalnim predgovorom Tine Braun, prijateljice od poverenja i autorke njene biografije, bestselera „Njujork tajmsa“, (The Diana Chronicles). Knjiga sadrži preko stotinu slika i komentare onih koji su je najbolje poznavali.

Foto: Fx Networks Group Serbia