The-Walking-Dead-Cast-PhotoSerija „The Walking Dead“ oduševila i kritičare i publiku

 

Ovih dana TV kuća AMC prilično je zabavno mesto za sve ljubitelje horora, a naročito ljubitelje živih mrtvaca koji već neko vreme osvajaju bioskopske sale i male ekrane. Naime, serija „The Walking Dead“ o kojoj se poslednjih godinu dana mnogo pričalo, napokon je krenula s emitovanjem, a prve reakcije više su nego dobre. Reč je o adaptaciji hvaljenog i nagrađivanog stripa Roberta Kirkmana koji već sedam godina izlazi za Image Comics.

Poznati američki redatelj Frank Darabont, u čijem se opusu nalaze filmovi kao što su odlični „Iskupljenje u Shawshanku“, „Zelena milja“ ili „The Mist“, sasvim je slučajno naišao na ovaj strip tražeći inspiraciju za televizijski projekt te ga je ponudio TV kući AMC („Mad Men“, „Breaking Bad“). Naravno, AMC nije propustio priliku i u svoju je jesenju šemu uključio seriju koja se očekivano pretvorila u pravi pravcati hit, čiju je prvu epizodu pogledalo preko pet miliona gledalaca, što „The Walking Dead“ čini njihovim dosad najvećim hitom. Ne treba zaboraviti ni to da se od ovog televizijskog horor spektakla očekivalo mnogo, kako zbog činjenice da su „Breaking Bad“ i „Mad Men“ pokupili najviše ocene TV kritičara i publike, tako i zbog tima ljudi koji su angažovani na setu. Uz već spomenutog Darabonta i grupu kvalitetnih scenarista, tu je i izvršna producentica Gale Ane Hurd koja iza sebe ima brojne holivudske blockbustere i dugogodišnju saradnju s Džejmsom Kamerunom (James Cameron). Za šminku i specijalne efekte zadužen je Oscarom nagrađeni Džordže Nikoreto (Gregory Nicoreto) iza kojeg stoji rad na svemu, od „Predatora“, preko „Pulp Fictiona“ i „Sin Cityja“, pa sve do „Hostela“ i „Transformersa“.

Povezana vest:  SRPSKI TOP MODEL by IVANA STANKOVIĆ - 4.epizoda, Dve devojke napustile takmičenje - Tamara i Anamari

Naravno, valjalo je zadovoljiti i visoke prohteve standardno kritičnih ljubitelja stripova koji ne bi gledali blagonaklono na razvodnjavanje prilično krvavog početnog materijala a ili raznorazne ustupke s ciljem približavanja ukusu gledalaca slabijeg želudca. Taj je problem uspešno rešen jer u svakom trenutku na setu se nalazio i Kirkman koji je izuzetno zadovoljan konačnim proizvodom. Uz sve to, AMC je Darabontu dao potpunu slobodu, što se moglo videti već u prvoj epizodi prepunoj scena kakve se na malim ekranima ne viđaju često.

Povezana vest:  Netfliks zbog pandemije dobio skoro 16 miliona novih pretplatnika

Kako to i inače biva u filmovima ove vrste, radnja ove serije prati grupu preživelih koji nakon zombi apokalipse pokušavaju da izvuku žive glave bežeći pred najezdom krvoločnih i ne preterano sporih živih mrtvaca. Amerika je u kolapsu, vojna akcija pokazala se neuspešnom, a preživeli se trude da pronađu novi dom u slobodnoj zoni. Glavna faca je nekadašnji šerif Frank Grimes (Andrew Lincoln) koji, uprkos sveoštem ludilu koje vlada i naizgled bezizlaznoj situaciji, pokšava da pronađe ženu i sina jer je siguran da su živi. U svojoj potrazi susreće se s likova koji odlučuju da ga prate na putu do Atlante, grada koji je određen kao mesto na kojem preživeli čekaju pomoć.

Povezana vest:  SERIJA "PEVAJ, BRATE!" OD JESENI NA PRVOJ SRPSKOJ TELEVIZIJI

Već nakon prve epizode prilično je jasno da je reč o hit-seriji koja će verovatno steći kultni status i pokrenuti lavinu sličnih TV proizvoda. Beskompromisni pristup prvobitnoj ideji rezultirao je jednom od najboljih serija poslednjih godina, kritika i gledaoci podjednako su oduševljeni pilotom, a o seriji se već govori kao o „Zoni sumraka“ naše generacije. Prva sezona imaće samo šest epizoda, a svojevremeno se šuškalo da je i druga već odobrena. AMC je glasine odbacio, ali sudeći prema reakcijama i onome što smo imali prilike da vidimo, ne postoji razlog da se saradnja ne nastavi. U svakom slučaju, AMC je ponovno oduševio i nastavio seriju punih pogodaka.