Već 25 godina TV Pink je na liderskoj poziciji među komericijalnim televizijama u Srbiji jer prati svetske trendove i potrebe gledalaca. Osluškujući potrebe milionskog auditorijuma i njihove želje, vlasnik najgledanije komercijalne televizije Željko Mitrović odlučio je da u narednoj dekadi prozvede mnogo više domaćeg igranog programa, u čemu je takođe pionir. Prvi veliki projekat koji uskoro počinje sa snimanjem je istorijsko ljubavna dramska serija “Crveni mesec”, čiji su idejni tvorci upravo Željko Mitrović i Roman Majetić.

Ljubavna, ali i snažna istorijska priča koja se tiče svih nas, smeštena je u period od avgusta 1913, nakon pobede Srbije u Balkanskim ratovima kada je povratila deo teoritorije, do kraja 1915. godine, kada je austrougarska vojska okupirala Beograd. Glavni junak, mladi srpski oficir koga tumači Miloš Đurović, vraća se sa ratišta u rodnu kuću. Svadba mu je, tradicionalno, već zakazana, ali zaplet priče počinje kada ćerka austrougarskog poslanika, koju igra Ivana Dudić, “baci oko” na njega. Nedopustivo za to vreme, koketna mlada dama, ne krije svoja osećanja. Rasplet njihove ljubavne drame (koja je plod mašte autora) odvija se u realnom istorijskom periodu pred Veliki rat, pa se u scenariju pojavljuje još dvadesetak glavnih likova, uglavnom stvarnih istorijskih ličnosti. Biće tu dramatičnih događanja, špijunskih intriga, diplomatskih nadmudrivanja, političkih spletki i prevara…

Povezana vest:  DVOR 2011, Đus dvostruki pobednik na Dvoru

Produkciono, ali i scenaristički veoma zahtevan projekat od 120 epizoda priprema se već godinu dana, a kako je poseban naglasak autora stavljen na oživljavanje epohe, u pisanju scenarija Romanu Majetiću pomaže nekoliko istaknutih istoričara. Medju poznatim imenima stručnih saradnika je i Nikola Giljen, beogradski istoričar i teolog, iskusni stručni saradnik u mnogobrojnim projektima i manifestacijama iz oblasti kulture i nauke.  Pored tima koji radi na pisanju teksta, trenutno je u Pinkovom najmodernijem kompleksu filmskih studija zaposlen i veliki broj zanatlija – majstora, dekoratera, krojača, šminkera, vlasuljara. Sašiveno je više od 700 autentičnih kostima, nabavljeno niz kočija, konja, kola, vozila, na hiljade autentičnih predmeta. Na gotovo 6.000 m2 eksterijera u Šimanovcima se gradi rekonstrukcija velelepne palate hotela Moskva, Beli dvor, jedna cela avenija i nekoliko gradskih ulica, sa svim fasadama, objektima i istorijskim detaljima.

Povezana vest:  Dobitnica nagrade Emi, Rejčel Brosnan, pojavljuje se u ulozi naratora novog Bloombergovog dokumentarca o klimatskim promenama “Od Pariza do Pitsburga”

Najavna špica serije “Creni mesec” već je snimljena, a izvodi je jedan od najčuvenijih muzičara na ovim prostorima. Otkrićemo samo da je veliki roker za potrebe serije prvi put otpevao srpsku starogradsku pesmu, a o kome je reč, saznaćete uskoro.