Viasat History otkriva tajne najtajanstvenijeg i najmoćnijeg viteškog reda srednjeg veka – Vitezova Templara. Od njihovog uspona nebeske moći do njihovog pada u pakleni oganj đavolopoklonstva. Od rituala i tradicija srednjevekovnog viteštva, preko kampanje za njihovo istrebljenje, do njihovog navodnog tajnog opstanka i zvaničnog nasleđa kojim su povezali Svetu zemlju i evropski kontinent. U ovoj očaravajućoj trodelnoj dokumentarnoj seriji koja se premijerno prikazuje na kanalu Viasat History u ponedeljak 23. novembra u 22.00h biće predstavljena misteriozna priča o Vitezovima Templarima. Uz ekskluzivni pristup „Vatikanskoj tajnoj arhivi’, stručnjaci će prezentovati obilnu mitologiju koja je stvorena o Templarima zajedno sa novootkrivenim istorijskim činjenicama, kao i informacije koje nikada do sada nisu objavljivane.

Emisija Tajne Vitezova Templara prati priče o vitezovima Templarskog reda, poznatim po svojim prepoznatljivim belim mantijama sa crvenim krstom, hrabrim pred licem smrti dok se bore za Hrista i Papu u Svetoj zemlji tokom Krstaških ratova. Red Vitezova Templara osnovan je kao poseban versko-vojni red od strane Huga de Pejnsa u okviru tradicije srednjovekovnog viteštva, ubirući korist od njihove direktne povezanosti sa kraljem i Papom, razlikujući se od drugih viteških redova kao što su Hospitalci ili Malteški viteški red. Ova dokumentarna serija rekonstruisaće, po prvi put, duboko poniranje u vezu između istorijskih događaja i savremenog razvoja vitezova čiji je prvobitni cilj bio da zaštite hodočasnike tokom njihovih putovanja u Jerusalim nakon pobede Krstaša u Prvom krstaškom ratu.

Povezana vest:  FILMOVI PETKOM NA AXN ADRIJI

Kroz ove tri epizode koje rasvetljavaju mnoge tajne, otkrijte razvoj događaja koji je doveo Templare do ekstremne moći, a potom i do toga da postanu meta neviđene kampanje mržnje koja je imala za cilj da ih postavi izvan granica čovečanstva putem iznenađujućih optužbi za satanizam i monstruoznost. Tokom dva veka, Vitezovi Templari su bili mučeni, ubijani, spaljivani na lomači, da bi na kraju i nestali. Tajne i misterije njihovog uspona i pada biće pažljivo rekonstruisane preciznim ispitivanjem istorijskih zapisa koji nas vode na putovanje kroz vreme tokom perioda nakon uništenja ovog reda.

Povezana vest:  Serija „Ratnici sa Pacifika" uskoro na Discovery kanalu

U seriji učestvuju sledeći stručnjaci:

  • Barbara Frejl, italijanska paleografkinja i autorka zaposlena u Vatikanskom arhivu,autorka brojnih knjiga posvećenih proučavanju i istoriji Vitezova Templara.
  • Franko Kardini, istoričar, naučnik i pisac čija je specijalnost proučavanje srednjeg veka.
  • Alan Demurže, francuski istoričar i vodeći stručnjak za istoriju Vitezova Templara i Krstaških ratova, istoriju verskih redova i istoriju države Francuske na kraju srednjeg veka.
  • Marina Montesano, profesorka srednjovekovne istorije na DICAM – Univerzitetu u Mesini i Filozofskom fakultetu – Univerzitetu San Rafaele Vita-Salute koja je i dobitnica nagrade „Lila Wallace“ 2000. godine.
  • Fabricio Konti, diplomirani humanista na Univerzitetu ,,La Sapienza“ u Rimu, i nosilac dualne doktorske diplome iz istorije i srednjovekovnih studija na Srednjoevropskom univerzitetu u Budimpešti (Mađarska).
Povezana vest:  Džon Ham režira prvu epizodu nove sezone Ljudi sa Menhetna

Emisija Tajne Vitezova Templara premijerno se prikazuje u ponedeljak 23. novembra u 22.00h, tokom tri uzastopne noći (23, 24. i 25. novembra).