Genije, legenda, zavisnik. Život ispunjen usponima i padovima. Dijego Maradona se uzdigao od siromašnog deteta do fudbalskog Boga. Preminuo je u 60. godini, po zvaničnim podacima od srca, ali šta je zaista ubilo Maradonu?

Kroz svedočenja onih koji su ga najbolje poznavali, uključujući Džona Smita, Maradoninog fudbalskog super-agenta, Fernanda Sinjorinija, njegovog bivšeg ličnog trenera i Đuzepea Bruskolotija, bivšeg kapitena Napolija i Maradoninog saigrača, film „Šta je ubilo Maradonu?“ otkriva kako je rizičan način života, koji je Maradona počeo da vodi dok je još bio dete, na kraju doveo do njegove prerane smrti.

Povezana vest:  VELIKI BRAT 2011, Sorajni tajni zadatak

Film “Šta je ubilo Maradonu?”sastavlja delove izvanrednog života čoveka koji je bio zavisnik od droga van terena, ali koji se takođe oslanjao na koktele farmaceutskih proizvoda da bi održao svoje vrhunske performanse na terenu. Film otkriva kako je ovakav način života, koji je započeo dok je Maradona još bio dete, na kraju postao savršen recept za njegovu smrt.

Njegovo detinjstvo obeleženo siromaštvom dovelo ga je u nezavidan položaj i uprkos izvanrednom talentu tokom čitave juniorske igračke karijere, Maradona je primao terapije kako bi fizički ojačao svoje telo. Tokom mladosti, fudbaler je često imao  medicinske intervencije.

Povezana vest:  PREMIJERA 3 sezone serije ”Neverstvo” na TLC kanalu

Pre brojnih kontroverza koje su ga pratile, Maradonin ozloglašeni gol poznatiji kao „Božja ruka“ doveo je njegovu zemlju do pobede protiv Engleske na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine, a četiri godine kasnije i do plasmana u finale. Oborio je tadašnji svetski rekord u transferu fudbalera, pridruživši se italijanskom klubu Napoli za 6,9 miliona funti. Međutim, kako su Maradonini prihodi rasli, osećao je sve veći pritisak sa raznih strana. Tada je slavni fudbaler počeo da pokazuje i znake zavisnosti od alkohola, kokaina i prepisanih lekova.

Povezana vest:  Dokumentarni special na Discovery kanalu "Strava među oblacima: Pad aviona Er Azije"

Preliminarni izveštaj obdukcije, o kojoj su argentinski mediji u velikom broju izveštavali, otkrio je plućni edem izazvan srčanom insuficijencijom, ali razni pritisci kojima je bio izložen tokom života, zavisnost od opijata i zlostavljanje sopstvenog tela u mnogome su doprineli konačnom ishodu.

PHOTO: Getty Images