U muzejima, laboratorijama i skladištima širom sveta leže skriveni neki od najneverovatnijih i najtajanstvenijih predmeta na Zemlji. Nova istraživanja i tehnologije današnjice mogu nam pomoći da zavirimo ispod njihove površine kao nikad do sada. Koristeći najnoviju 3D grafiku, objekti se seciraju i analiziraju sa fokusom na najsitnije detalje, a izgubljeni ili oštećeni artefakti se iznova kreiraju i oživljavaju kako bi nam otkrili svoje tajne.

Jedan od takvih misterioznih predmeta je patinirani grumen bronze nepravilnog oblika. U čitavoj istoriji arheoloških istraživanja nije pronađeno ništa slično. Raspršio je naše ideje o drevnom svetu pod vodom. Poznat je kao mehanizam sa Antikitere. Ovaj mehanizam star je 2.000 godina i visok je samo 33 cm. U njemu je zapanjujući splet 38 međusobno povezanih zupčanika i brojčanika, koje odlikuje interakcija neverovatne preciznosti. U ovaj zadivljujući mehanizam ugrađeno je svo dotadašnje znanje Drevne Grčke o kosmosu. Od trenutka njegovog otkrića pre sto godina, arheolozi se trude da razreše sve njegove tajne. Ko ga je napravio? Odakle potiče? Kako radi? I konačno, šta ovaj mehanizam tačno predstavlja? Nova istraživanja konačno mogu da daju odgovor na ta pitanja.

Povezana vest:  Definitivni kraj "Fojlovog rata"

U zaključanom ormariću na univerzitetu „Jejl“ nalazi se čudna srednjovekovna knjiga zvana Vojničev rukopis, čije misterije zadaju muke istoričarima već stotinu godina. Na svetu postoji samo jedan primerak. Dimenzije rukopisa su 23 sa 15 cm a njegovih 240 stranica je izrađeno od veluma – vrste neštavljene teleće kože. Stranice su ispisane nepoznatim sistemom pisanja. Izgleda kao da je u pitanju neki jezik, ali da li je zaista tako? Ili se možda radi o srednjovekovnoj kriptografiji? Ni za sto godina najveći svetski kriptoanalitičari i lingvisti nije uspeli da razotkriju njegove tajne. Mnoge stranice su prepune tajanstvenih simbola i bizarnih ilustracija. Kakvo je značenje svega toga? Odakle potiče? Koliko je star? Nedavna istraživanja su u čudnim crtežima možda pronašla skrivene tragove koji bi konačno mogli da razreše ovu misteriju.

Povezana vest:  Premijera serije "Ekspedicija u nepoznato" na Discovery kanalu

Vetrovito polje severnog Jorkšira možda i ne zvuči kao idealna lokacija za pronalaženje izgubljenog sveta, ali je lokalitet Star Kar odškrinuo vrata u svet star 11.000 godina – svet najdrevnijih Britanaca. Na ovom lokalitetu, u kiselom tresetu ostale su sačuvane neobične jelenske lobanje. Pažljivim pregledom, na njima su uočljivi tragovi detaljne obrade. Rogovi su skresani, uklonjena je kost iz unutrašnjosti lobanja u kojima su prosečene rupe. Arheolozi sada veruju da su to bila pokrivala za glavu za neke od najstarijih šamana na našoj planeti. Ovde nije reč o skromnom životu lovaca sakupljača, već o sofisticiranom društvu sa složenim sistemom verovanja. Oni su zaista prozor u izgubljeni svet toliko star da, kad biste se vratili u vreme egipatskih piramida, ne biste bili ni na pola puta.

Povezana vest:  Roman "Upražnjeno mesto" uskoro kao TV serija

Neobična otkrića će se premijerno prikazivati na Viasat History, u ponedeljak 19. aprila u 20.05h.

Za više informacija o kanalu „Viasat History”, posetite sajt www.viasathistory.rs