Druga sezona dokumentarne serije „Kuvanje bez otpada“ (Zero Waste Chef) imaće premijeru 8. oktobra na HBO Max striming platformi. U novoj sezoni mladi ekolog Dijego Garsija Vega putuje po Evropi u potrazi za održivim inicijativama i sa najboljim kuvarima u svakoj zemlji pronalazi načine da iskoristi prehrambeni otpad. Tim povodom će i neki od najpoznatijih kuvara iz našeg regiona, uključujući Vanju Puškara iz Srbije, Anu Grgić iz Hrvatske i Anu Roš iz Slovenije, iznenaditi gledaoce neverovatnim kreacijama koje svode prehrambeni otpad na nulu.

Serija ima 12 epizoda u okviru kojih će Dijego i njegov tim posetiti 12 zemalja tokom četiri godišnja doba: Hrvatsku, Grčku i Sloveniju tokom leta, Španiju, Tursku i Srbiju tokom proleća, Rumuniju, Češku i Slovačku tokom jeseni i Finsku, Island i Bugarsku tokom zimske sezone. Svako poglavlje detaljno će se baviti određenim problemom koji ima veze sa prehrambenim otpadom. Nova epizoda dolaziće u ponudu svake subote, a epizoda snimljena u Srbiji imaće premijeru 22. oktobra.

Povezana vest:  Nova epizoda serije „Paklene mačke“

Tokom prikazanih putovanja biće otkriveni projekti kreirani sa ciljem da reše konkretne ekološke probleme, ukazujući na to da male promene mogu da dovedu do boljeg i održivijeg okruženja. Gledaoci će od poznatih kuvara saznati kako je moguće pretvoriti prehrambeni otpad u izvor novih iskustava i kako određena hrana može ponovo da se iskoristi.

Poruka koju „Kuvanje bez otpada“ prenosi sve je aktuelnija širom sveta. U Španiji je več donesen prvi zakon o prehrambenom otpadu, koji promoviše aktivnosti pomoću kojih može da se izbegne gubitak hrane u prehrambenom lancu, od berbe do samog konzumiranja. Promene su počele, ali dug put i dalje predstoji. Na osnovu zvaničnih podataka, EU odbaci 87,6 miliona tona hrane svake godine. Cilj je jasan: smanjiti tu cifru na 0.

Povezana vest:  Premijera na Animal Planetu: DESET NAJSMRTONOSNIJIH ZMIJA

Glavni protagonista serije Dijego Garsija Vega se bavi temama očuvanja životne sredine i održivosti na globalnom nivou. U Londonu je osnovao Zero Food Waste UCL, inicijativu u okviru koje je odbačena hrana na njegovom univerzitetu prikupljana uz pomoć brojnih volontera, a zatim distribuirana prihvatilištu za beskućnike. Nastavio je da putuje i saznaje više o ekološkim problemima, radio je za UN na Jamajci i u Panami, na konzervaciji morskog biodiverziteta na Karibima i zaštiti gradova od klimatskih nepogoda.

Povezana vest:  Kanal Brainz dobija veća sredstva za podršku genijalcima

Epizode i datumi premijere:

8.10 – Španija (Pepe Sola)

15.10 – Hrvatska (Ana Grgić)

22.10 – Srbija (Vanja Puškar)

29.10 – Rumunija (Bogdan Danila)

5.11 – Slovačka (Jozef Breza)

12.11 – Slovenija (Ana Roš)

19.11 – Turska (Ebru Bajbara Emir)

26.11 – Grčka (Tasos Mantis)

3.12 – Češka (Kristijan Ču)

10.12 – Bugarska (Filip Zaharjev)

17.12 – Island (Gizli Mat)

24.12 – Finska (Albert Franč Sunjer, Karlos Henrikez i Luka Balać)