selo_gori_poslednja_klapaNovi festival za domaće te-ve serije

U Beogradu je pokrenut novi festival posvećen televizijskim serijama, a prvo izdanje biće održano od 12. do 14. oktobra u Centru za kulturu Rakovica.

Festival domaćih igranih serija FEDIS otvoriće legendarni glumac Velimir Bata Živojinović, koji je i predsednik Umetničkog saveta FEDIS-a, najavili su organizatori.

Program će početi premijernim prikazivanjem prve epziode te-ve serije „Budva, pjena od mora“ poznatog reditelja Milana Karadžića po tekstu Stevana Koprivice. Glavne uloge igraju Dragan Bjelogrlić, Mima Karadžić, Marko Nikolić i Milorad Mandić.

Povezana vest:  "Igri prestola" najviše Emi nagrada

Prvog dana manifestacije biće upriličena i izložba fotografija sa snimanja serija koje učestvju na 1. FEDIS-u. To su „Selo gori, a baba se češlja“, „Iz iksa u iks“, „Naša mala klinika“, „Totalno novi talas“ i „Miris kiše na Balkanu“.

Drugog dana FEDIS-a u velikoj sali rakovičkog Centra biće održan koncert benda „Una latina“, koji će u latino aranžmanima izvesti songove iz popularnih starih domaćih serija „Vruć vetar“, „Bolji život“, „Otpisani“, „Kamiondžije“, kao i iz serija učesnica festivala.

Povezana vest:  DVOR 2011, Posle incidenta Bojanić ponovo držao slovo seljanima

Poslednjeg dana biće dodeljene nagrade „Zlatna antena“ i to za serije i za njihove protagoniste na osnovu „sms“ glasova obožavalaca. Kategorije su najpopularniji glumac, glumica i glumački par.

Stručni žiri, u kojem su te-ve kritičari Branislava Džunov, Branka Otašević i Zoran Panović, dodeliće „Zlatnu antenu“ za najbolju režiju, scenario, direktora fotografije, montažu, kostimografiju i muziku. Idejni tvorac i pokretač FEDIS-a je novinar Nenad Milenković, a pokrovitelj Gradska opština Rakovica.

Povezana vest:  VELIKI BRAT 2011, Soraja završila na otpadu, u kuću ušetali Tamara i Radašin