newsroom
„Redakcija“ dobila zeleno svetlo za drugu sezonu

Dok televizijska serija „Redakcija“ kod nas tek stiče vernu publiku na kablovskoj mreži HBO, u SAD, gde se tokom leta emituju reprize, potvrđeno je da se snimaju nove epizode za drugu sezonu koja počinje ove jeseni.
Za nastavak priče o ekipi koja na televizijskoj mreži radi u informativnoj redakciji više je značio rezultat dobijen nakon nemilosrdnog istraživanja popularnosti, a ne to što je 13 kritičara ocenilo seriju sa 8,8 (od mogućih 10).
Tako je „Redakcija“, dospela na listu „obaveznih letnjih kulturnih dešavanja“ koju je objavio nedeljnik “ Entertejment“ (Entertaiment) koji prati sve oblasti pop kulture (film, TV muzika, pozorište, knjige…)
Za one koji su upoznati sa stvaralaštvom Arona Sorkina (51) uspeh njegovog novog TV poduhvata nije iznenađenje jer on tačno 20 godina igra značajnu ulogu kao scenarista, dramski pisac, producent u Americi i ima pregršt najvažnijih nagrada (Oskar, BAFTA, Emi, Zlatni globus…) a da se ne navode nominacije i druga prizananja koja su mu dodelila esnafska udruženja, kritičari i publika.
Sorkinovo ime se tako ceni među glumcima da mu uopšte nije problem da angažuje koga hoće i tako su gledaoci „Redakcije“ mogli da primete da je „izvukao iz penzije“ vremešnu Džejn Fondu da igra vlasnicu TV stanice. Voditelja igra Džef Denijels, dok glavnog urednika glumi još jedan holivudski veteran Sem Voterston.
U slučaju „Redakcije“ Sorkin je preuzeo na sebe, pre svega, ulogu autora scenarija ali i producenta tako da je nesporno glavna zvezda ove produkcije kao što je bio i u slučaju druge TV serije „Zapadno krilo“ koja je od 2000 kada je startovala pa narednih pet godina harala u svim kategorijama prilikom dodele EMI-ja , televizijskih Oskara.
Inače, Sorkin je zablistao prvo na Brodveju a zatim na filmu sa sudskom dramom „Nekoliko dobrih ljudi“ koji je stigao do nominacija za sve važnije pozorišne i filmske nagrade a što je važnije za Holivud, koji je pre svega centar filmske industrije, postao je globalni biskopski hit pa i kod nas
Posle toga su sledile godine Sorkinove lične drame jer je duboko zaglibio u kokainsku zavisnost u koju je zapao, kako je priznao ovoga leta u govoru diplomcima Univerzitetra Sirakjuz, na kome je završio studije filma, „jer ga je probao“. Ovom prilikom je oktrio da se bojao da bez droge neće biti u stanju da piše, a otkako je uspeo da se oslobodi zavisnosti pre 11 godina više je uradio nego za prethodnih 20.
Od 2000 do sada sakupljao je nagrade za filmove „Rat Čarlija Vilsona“, „Formula uspeha“, “ Društvena mreža“, a sada, uz dananoćni rad na „Redakciji“ koju producira i piše nove epizode, ima poptisan ugovor da adaptira za filmski scenario biografiju nedavno preminulog Stiva Džombsa, osnivača „Epla“.
Na ideju da napiše predlog za TV seriju „Redakcija“ Sorkin je, kao veoma angažovani demokrata došao prateći zbivanja na američkoj poliitčkoj sceni otkako je Barak Obama preuzeo kormilo zemlje.
HBO je, očekujući da će naredna predsednička trka biti veoma zanimljiva prihvatio ponudu i ispostavilo se da kombinacija Sorkinovih liberalnih političkih uverenja koja brani jedan deo redakcije i stvarnih događaja koji su uzdrmali Ameriku poslednji nekoliko godina, ima komercijalni potencijal. Utoliko se sledeća sezona serije očekuje sa još većim interesovanjem.
Sorkin otkriva da je za njega ovaj serijal nešto poput televizijske priče o Don Kihotu jer nema iluzija da novinari mogu svojim izveštavanjem da pobede vetrenjače, ali ni on neće da odustane već upire prstom u zlo i nepravdu.

Povezana vest:  DVOR 2011, Novi kralj i kraljica su Boki 13 i Đus