Burning BushMini-serija HBO Evrope Ognjeni grm nagrađen Zlatnom nimfom

Ognjeni grm (Burning Bush), mini-serija HBO Evrope u režiji Agnješke Holand, osvojila je Zlatnu nimfu na televizijskom festivalu u Monte Karlu 2013. Ovu nagradu je, u kategoriji Izvanredna gluma, dobio Ivan Trojan.
U režiji Agnješke Holand i od scenariste Stepana Hulika, Ognjeni grm priča dramatičnu priču o Janu Palahu, mladom studentu Karlovog univerziteta u Pragu, koji se zapalio u januaru 1969, na samom početku godine koja dolazi posle Praškog proleća.
Priča o njegovoj smrti četiri dana nakon samospaljivanja, napori komunističke vlasti da diskredituju njegovo ime i pravna borba advokata koga je angažovala njegova porodica da skine ljagu sa njegovog imena i razotkrije istinu, ispričana je u tri dugometražna filma. Mini-serija je premijerno emitovana početkom ove godine na HBO-u Evropa u petnaest zemalja. Internacionalni distributer je Beta film.
Entoni Rut, viši potpredsednik HBO Evropa za sopstveni program i produkciju, izjavio je:
„Ovo su bile neverovatne dve nedelje za produkciju HBO Evropa. Oduševljeni smo što je izvanredna gluma Ivana Trojana u Ognjenom grmu prepoznata u Monte Karlu. Podjednako smo srećni što je inspirativni dokumentarac Bartoša Kovalskog trostruki dobitnik nagrada u Krakovu. HBO Evropa je posvećena radu sa najkreativnijim talentima u svim žanrovima i sjajno je videti da su Ivan i Bartoš za izuzetan rad dobili ovakvo priznanje.“

Povezana vest:  Nova epizoda rijaliti serije “Točak: Igre preživljavanja”

HBO Poljska je 1. juna osvojio tri nagrade na festivalu u Krakovu za dokumentarac San u nastajanju (A Dream in the Making). U zanimljivoj priči o prijateljstvu i odlučnosti, dok Pavel obučava svog najboljeg prijatelja Barteka da postane filmski kaskader, vidimo kako snovi dvojice mladića prevazilaze granice njihove nasilne i siromašne četvrti u Varšavi.
Reditelj Bartoš M. Kovalski je u Krakovu osvojio Zlatnog konjića za najbolji dokumentarni film; Mateuš Skalski je osvojio nagradu za najboljeg direktora fotografije koju dodeljuje direktor državne televizije TVP; Reditelj Bartoš
M. Kovalski je takođe osvojio nagradu „Mačij Šumovski“ koju dodeljuje Nacionalni savet emitera kao priznanje za podizanje društvene svesti.
Miniserija Ognjeni grm dostupna je putem usluga HBO GO i HBO On Demand.

Povezana vest:  Serija koja će vam probuditi napetost svake ćelije

PHOTO: HBO Pressroom/www.hbo.rs