Game-of-Thrones-Cast-Wallpaper-1Eksperti: „Igra prestola“ mogla bi da trijumfuje na Emijima

Iako je „Američka horor priča: Ludnica“ dobila više nominacija za Emija od „Igre prestola“, eksperti procenjuju da bi horor serija FX-a mogla da ostane bez glavnih TV nagrada.
„Horor žanr je uklet“, kaže Tom O’Nil koji za sajt „goldderby.com“ procenjuje šanse i prednosti holivudskih ostvarenja. „Emi glasači, poput onih za Oskare, užasavaju se horora i klone ih se“.
Serija smeštena u ustanovu za mentalno obolele pokupila je isti broj nominacija kao njen prethodnik „Američka horor priča: Murder House“ koja je osvojila svega dva Emija – za najbolje frizure i najbolju sporednu žensku ulogu u miniseriji.
To nije bila jedina serija koja je prošle godine neslavno propala na Emijima. Doskorašnji favorit „LJudi sa Menhetna“ postavio je rekord kada je reč o gubicima pošto su imali 17 nominacija i nijednu pobedu.
Emiji se dodeljuju za širok spektar televizijskih ostvarenja, od dramskih serija do onih opskurnijih. Postoji 537 nominacija a kablovska televizija HBO pokupila je gotovo 20 procenata tih.
Njihova „Igra prestola“ ima 16 kategorija i najverovatnije će pobediti u većini, smatra O’Nil.
„Igra prestola“ će pokupiti tehničke nagrade za najbilji zvuk, vizuelne efekte, montažu, rekao je ovaj ekspert i dodao da je ranijih godina bilo teško da jedna „fantazi“ serija uspe u glavnim kategorijama ali da veruje da će „Igra prestola“ sada „unovčiti“ nominacije za najbolju dramsku seriju i najbolji scenario.
„Iznenada, ono što je prošle godine bilo nezamislivo sada je moguće“, rekao je O’Nil. „Serija može da pobedi“.
Jedan element koji ide u korist „Igre prestola“ je širok spektar nominovanih. SErija se takmiči protiv britanske „Downton Abbey“ i trilera „Domovina“ koji je prošle godine proglašen za najbolju dramsku seriju.
„Dok ‘Daunton’ nije imala toliko kvalitetnu sezonu ove godine, ‘Igra prestola’ je imala najbolju i najgledaniju do sada sa izvanrednim glumačkim ostvarenjima“, smatra kritičar „Holivud riportera“ Skot Fenberg.
Piter Dinklidž, koji je dobio Emija za sporednu ulogu u „Igri prestola“ 2011. po treći put je nominovan u toj kategoriji dok je njegova koleginica Emilija Klark dobila prvu Emi nominaciju u kategoriji najbolja sporedna ženska uloga.
I O’Nil i Džastin Krol iz „Varajetija“, smatraju da iako su glasači Američke akademije za televiziju često spori kada je reč o prihvatanju fantazi serije, popularnost serije ove godine će se možda isplatiti. A ne treba zaboraviti i da je „Igra prestola“ posle „Porodice Soprano“ najgledanija serija u istoriji HBO-a.
„Serija ima međunarodnu glumačku ekipu, snimana je van SAD i bilo je potrebno vreme da kreativna zajednica prihvati ovu epsku fantaziju“, kaže Krol.
Dodela Emija biće organizovana 22. septembra.

Povezana vest:  Pickbox istovremeno za celu porodicu