TTOIvan Fijolić predstavilja se izložbom „NEO N.O.B.“ u Muzeju istorije Jugoslavije
 
„U poslednjih dvadesetak godina uspeli smo uništiti oko 3000 spomenika prošlog političkog sistema, a neke od tih spomenika radili su naši najbolji umetnici. Stvorila se ogromna rupa u pamćenju koja me je uzdrmala. Nisam mogao da ne reagujem.“ – reči su Ivana Fijolića, jednog od najperspektivnijih umetnika svoje generacije. Njegovi radovi predstavljaju reakciju protiv uništavanja partizanskih spomenika u poslednje dve decenije u Hrvatskoj i protiv zanemarivanja i potiskivanja važnog dela istorije i umetničke baštine.
Novi ciklus radova NEO N.O.B. je najveća samostalna izložba vajara Ivana Fijolića, koja objedinjuje 7 monumentalnih skulptura inspirisanih istorijom narodnooslobodilačke borbe i spomenicima koji su formirali vizuelni jezik ideologije jedne generacije. Radove koji će biti izloženi u Muzeju istorije Jugoslavije karakteriše spoj humora i pop kulture, od kojih umetnik gradi univerzalno prepoznatljiv jezik.
Umetnik je tražio heroje u prošlosti i sadašnjosti, kako bi ispričao priču socijalističkih skulptura u postsocijalističkoj državi, a pronašao ih je u nesvakidašnjem nizu popularnih ikona među kojima su Silvester Stalone, Boško Buha, Elvis Prisli, Tito i Jovanka Broz.
„T&TO“ je centralna skulptura ciklusa NEO N.O.B. i predstavlja omaž Augustinčićevom spomeniku Josipu Brozu Titu, koji je 1948. podignut ispred njegove kuće u Kumrovcu. Fijolić je u svom radu zadržao generalski stav originalne skulpture, ali je glavu Tita (koja je sa originalne skulpture raznesena eksplozivom 2004. godine) zamenio glavom njegove supruge Jovanke.
Skulptura „Tri kralja“ odnosi se na tri kralja pop kulture: Silvestera Stalonea, Arnolda Švarcenegera i Elvisa Prislija. Stalone i Švarceneger prikazani su u položaju po kome su poznati – borbenom stavu s automatskim puškama, ali prenaglašeno iskrivljenih lica. Noge na skulpturi Elvisa preuzete su iz imitacije slavnog printa Endija Vorhola.
Ostala dela kojima će se Fijolić predstaviti srpskoj publici su: „BOO-HA“, „BABY BOOM“, „VENERA“, „YUGO 45″ i „T&TO zastava“.
Upoznajte Ivana Fijovića
Rođen je 1976. u Zagrebu, i danas je jedan je od najprepoznatljivih umetnika mlađe generacije. Pretežno radi skulpture i do sada je izlagao na tridesetak grupnih i dvadeset i tri samostalne izložbe u Hrvatskoj i u svetu.
Dobitnik je Nagrade Akademije likovnih umjetnosti za diplomski rad Okršaj (Zagreb, 2001), Rektorove nagrade za izložbu ˝Check Your Head Out˝ s radom 12 autoportreta (Zagreb, 2004) i Nagrade 37. Mediteranskog kiparskog simpozija za rad Školica (Labin, 2009) koja se dodeljuje na Trijenalu hrvatskog kiparstva. Autor je tri rada u javnom prostoru: Fundacija Batta, Zlín, Češka, Black Foot, Park Skulptura, Vrsar, Hrvatska i Bruce Lee, Mostar, Bosna i Hercegovina. Autor je ciklusa skulptura za Muzej krapinskog pračovjeka u Krapini (2009). Živi i radi u Zagrebu.
Kustosi izložbe: Vanja Žanko, Becky McKey, Kuća umetnosti Lauba i Ana Panić, Muzej istorije Jugoslavije.
Izložba će biti otvorena od 29. novembra 2013. do 12. januara 2014. svakoga dana osim ponedeljka od 10 do 20 časova.
Povezana vest:  Veridba uživo na Radiju S