sherlockŠerlokomanija u Kini

Treća sezona igrane serije „Šerlok“ o čuvenom britanskom detektivu počela je na Bi-Bi-Si-ju (BBC) da se premijerno prikazuje 2. januara, i postala je svetski fenomen, ali nigde tako kao u Kini, jednoj od prvih zemalja koje su mogle da vide nove epizode.
U Britaniji je prve epizode novog serijala gledalo između osam I devet miliona ljudi, dok u Kini ta cifra iznosi čak 14,5 miliona.
Klubovi ljubitelja serije preko interneta privukli su hiljade članova, a kineski obožavaoci Šerloka Holmsa i njegovog pomoćnika, doktora Votsona, pišu svoje verzije zgoda tog viktorijanskog detektiva, autora Artura Konana Dojla.
U Šangaju je čak jedan preduzetnik otvorio kafić posvećen Šerloku.
Holms je u Kini poznat kao „kudravi Fu“, po njegovom kineskom imenu Fuermosi, i nemarnoj kosi glavnog glumca Benedikta Kamberbeča.
Votson, koga glumi Martin Friman, na kineskom je poznat kao Huašeng, ime koje zvuči kao „kikiriki“ na mandarinskom.
Njih dvojica su postali dva najpopularnija imena u ogromnom kineskom svetu socijalnih medija.
Ljubitelj serije o čuvenom detektivu je čak i komunistički novinski list Ženmin žibao (Peopsle’s Daily).
-Napeta fabula, bizarna priča, odlična produkcija, fenomenalna izvedba – napisao je list o prvoj epizodi trećeg serijala.
Agencija AP navodi da je sa svojom mešavinom neobičnih nitkova, ekscentričnih aristokrata i otmenih londonskih krajolika, Šerlok kod Kineza još više probudio ljubav prema svemu što dolazi iz Britanije.
Bogati Kinezi šalju svoju decu u lokalne ogranke britanskih škola, poput Itona i Dalviča. Proizvođač automobila Rols Rojs saopštio je da je Kina prošle godine prešisala SAD i postala najveće tržište za te luksuzne automobile.
Jedan građevinac je čak na obodima Šangaja izgradio grad Temzu, a kao matrica mu je služilo tipično englesko selo, sa lažnim kućama u stilu Tjudora i klasičnim crvenim telefonskim kabinama.
-Cela priča odiše bogatstvom britanske kulture i otmenosti. Naša priča nema to – rekao je pisac krimića za kinesku televiziju, Ju Fej, govoreći o „Šerloku“, koji se prikazuje na sajtu za gledanje video sadržaja, Youku.com.
Sve više sajtova, od kojih su neki nezavisni, a neki pripadaju televizijskim stanicama, prikazuju lokalne i svetske serije i filmove.
Kako bi podstakle video sajtove, komunističke vlasti su ih izuzele od cenzure i ograničenja, kojima podleže većina stranih programa, ukoliko bi se prikazivali na tradicionalnim TV stanicama. To omogućuje sajtovima, poput Youku da prikazuje serije koje bi bilo previše nasilne i politički angažovane za državnu televiziju.
-Naši pisci i producenti podležu mnogim ograničenjima i cenzuri. Mi ne možemo da pišemo o nacionalnoj bezbednosti i visokim vladinim službama – rekao je Ju.
U svakom slučaju, „Šerlok“ je postao i dragoceni kulturni ambašador Britanije, te je tako tokom prošlogodišnje posete Kini britanskog premijera Dejvida Kamerona, njega na blogovima sačekala molba ljubitelja slavnog detektiva koji su mu tražili da izvrši pritisak na BBC da što pre pusti u emitovanje nove epizode.
Danas popularni onlajn komentar upućen Kameronu glasi: „Hvala ti za ‘Šerloka’.“

Povezana vest:  FARMA 3 SEZONA, Vendi nova gazdarica