16 and pregnent

MTV SERIJA 16 AND PREGNANT DOPRINELA SMANJENJU BROJA TINEJDŽERSKIH TRUDNOĆA

Kailyn Lowry je imala 16 godina kada je saznala da je u drugom stanju. Međutim ono što je izdvojilo ovu tinejdžerku od njenih vršnjakinja u istoj situaciji jeste činjenica da je Kailyn postala deo postave MTV-jeve dokumentarne serije „16 and Pregnant“ i dozvolila je MTV ekipi da snimi njenu trudnoću i rođenje prvog deteta u nadi da će tako uspeti da ubedi ostale mlade ljude da sačekaju sa zasnivanjem porodice.
Izgleda da je njena zamisao urodila plodom kod velikog broja gledalaca ove MTV-jeve serije.
Naime, uprkos uvreženom mišljenju da je „16 and Pregnant“ veličala i promovisala trudnoću kod tinejdžerki, najnovija studija američkog Nacionalnog zavod za ekonomska istrazivanja (NBER) potvrđuje da je ovaj TV program, zapravo, doprineo sprečavanju nekoliko hiljada trudnoća.
„Pokazalo se da je MTV-jeva serija 16 and Pregnant dovela do većeg broja pretraga i tvitova o kontroli rađanja, i na kraju rezultiralo smanjenim brojem tinejdžerskih trudnoća za 5.7% u prvih 18 meseci od početka emitovanja,“ napisali su ko-autori Melissa S. Kearney (University of Maryland) i Phillip B. Levine (Wellesley College) u njihovom radu za neprofitnu istraživačku organizaciju NBER, pod nazivom „Uticaj medija na društveni ishod: uticaj MTV-jeve serije 16 and Pregnant na tinejdžersku trudnoću.“ Smanjenje od 5,7% iznosi oko 20,000 mogućih začeća u 2010. godini.
U svojoj ekonomskoj studiji Kearney i Levine su kombinovali podatke o rođenju sa podacima specijalizovane agencije za istraživanje gledanosti televizije Nielsen i došli su do zaključka da je broj trudnoća brže opao u mestima gde je MTV program imao viši rejting, nego u oblastima gde MTV program nije bio gledan uopšte. Studija se fokusirala na period nakon početka emitovanja „16 and Pregnant“ 2009. godine kada se verovalo da su tinejdžerke koje gledaju ovaj šou pod većim rizikom da krenu stopama dvojaka iz serije.
Od početka emitovanja ove serije u 2009., MTV je bio pod stalnom kritikom zbog navodnog iskorišćavanja devojaka koje su učestvovale u njoj i zbog veličanja trudnoće među tinejdžerkama. Suština ovih optužbi je bila da devojke žele da zatrudne kako bi se pojavile u šou, postale poznate i na kraju unovčile svoju popularnost. Međutim, ono što su ovakve pretpostavke uradile je da su samo oštetile i potcenile tinejdžerke. Podsticanje o kome se u kritikama govori bi imalo efekta jedino ukoliko devojke ne bi bile dovoljno pametne da same uvide da je život mladih majki koje se pojavljuju u seriji u pravom haosu. Ono što ovakve pretpostavke rade je da diskredituju i potcenjuju tinejdžerke, a one su, očigledno, mnogo pametnije.
Ono što su zagovornici serije govorili od početka, a sada je to ova studija i potvrdila, je da su devojke bile u prilici da sagledaju širu sliku ovog problema, nešto što standardno seksualno obrazovanje ne može da pruži. Takođe, ovaj TV program se otvoreno bavio kontroverznim temama, što je dovelo do bolje informisanosti i edukovanosti omladine o posledicama nezaštićenog seksa, teškoćama odgajanja deteta, kontracepciji i trudnoći, navodi se u članku.
Naravno, ovo istraživanje ne tvrdi da su samo ova serija, njen spin off Ten Mom, kao i nacionalna društvena debata koja je pratila ovaj program jedino bili zaslužni za redukovanje maloletničke trudnoće. Ovaj trend je pokazivao stabilno opadanje u poslednjih 20 godina – 62 od 1000 tinejdžerki je imalo dete u 1991. u poređenju sa 29 od 1000 u 2012. godini, za šta su takođe bili zadužene značajne promene u društvu, kao što je recesija. Ali činjenica je da su ova MTV-jeva serija i dodatna edukacija bili od pomoći. „Omladinu možemo da edukujemo o seksu koliko god hoćemo, ali ono što će ih zapravo naterati da se preispitaju i što će imati pravi uticaj je kada se zapitaju „Da li ovo može meni da se dogodi?““ objasnila je Sarah S. Brown, direktorka američke Nacionalne kampanje za prevenciju tinejdžerske i neplanirane trudnoće.
Od srede, 5. februara, svakog radnog dana od 18:10 i reprizno od 14:50 možete da pratite treću sezonu serije Teen Mom, nastavak serije 16 and Pregnant. Ova dokumentarna serija prati četiri mame tinejdžerke koje pokušavaju da izbalansiraju majčinstvo sa svim životnim promenama koje donosi rođenje deteta. Svaka epizoda prepliće priče Mackenzie, Katie, Briane i Alex i otkriva mnoštvo izazova sa kojima se susreću: brak, podrška porodice, neispavanost, finansijska neizvesnost, matura u srednjoj školi, mogućnost daljeg obrazovanja, pronalaženje posla i proživljavanje svih slomova koje tinejdžerske godine inače nose sa sobom…

Povezana vest:  Stiže osma sezona serije “Čudovišta iz reke" na Discovery kanalu