tv-series-south-park-posterProducenti cenzurisali Saut park zbog pretnji
Producenti crtane serije „Saut park“ saopštili su da je televizija Komedi sentral (Comedy Central) cenzurisala epizodu u kojoj se pominje prorok Muhamed, posle pretnji objavljenih na jednom islamskom sajtu, javile su agencije.
Cenzurisano je 35 sekundi razgovora koji vode crtani likovi Kajl (Kyle), Isus Hristos i Božić Bata – tačnije zvuk je pokriven „bipovima“.
-To i nije bila neka naša mega-šala – izjavili su producenti Trej Parker (Trey) i Met Stoun (Matt Stone).
Radikalna grupa Muslimanska revolucija najavila je ranije ove nedelje na svom sajtu da bi tvorci serije mogli da se suoče sa teškom odmazdom zbog prikazivanja proroka Muhameda maskiranog u medveda.
Grupa je saopštila da ne preti Parkeru i Stounu, ali je podsetila na holandskog režisera Tea van Goga (Theo Gogh) kojeg su muslimanski ekstremisti ubili 2004. zbog uvrede proroka Muhameda i naveli da bi i producente „Saut parka“ mogla da zadesi ista sudbina.
Parker i Stoun su, uprkos tome, ostavili Muhamedov lik u epizodi emitovanoj ove nedelje.
Muhamedov lik je, međutim, zacrnjen pošto Muslimani smatraju da je fizičko prikazivanje njihovog proroka svetogrđe. Kad sporni lik skine kostim medveda, ispostavlja se da je u njemu bio Božić Bata.
Komedi sentral je odbila da komentariše slučaj i nije zvanično potvrdila da su promene unete u poslednjem trenutku u epizodu emitovanu u sredu u vezi sa pretnjama Muslimanske revolucije.
Radikalna grupa reagovala je posle epizode prikazane 14. aprila u kojoj se lik Muhameda „krio“ i kostimu medveda, a sada cenzurisana epizoda bila je drugi deo iste priče.
Povezana vest:  TOP 5 razloga zbog kojih BER GRILS - OBOŽAVA SRBIJU!