Ivan Zeljkovic promoter  BELhospice i Zoran Purkovic direktor BELhospice  bodre takmicareBELhospice tim prikupio 15.000 dolara na Beogradskom maratonu

„BELhospice“, prva specijalizovana organizacija za palijativno zbrinjavanje u Srbiji, učestvovala je na 27. Beogradskom maratonu i zahvaljujući svima koji su trčali u njihovom timu, kao i građanima koji su podržali ovu inicijativu, prikupljena su sredstva za zbrinjavanje pacijenata terminalno obolelih od raka. Ovom prilikom je ukupno sakupljeno 15.000 USD. Sada već iskusni BELhospice tim je ove godine učestvovao na Beogradskom maratonu treći put zaredom, a dresove ovog humanitarnog tima je ponelo oko 800 trkača.
Ove godine, Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, Trag fondacija i Institut za održive zajednice, na sumu od 15.000 USD, koju je prikupio BELhospice, doniraju još dva puta toliko novca, odnosno još 30.000 USD, a celokupan sakupljeni iznos sredstava je namenjen pokretanju prve platforme za online donacije u Srbiji.
-Najveća nagrada za svaku humanitarnu organizaciju koja prikuplja donacije jeste potvrda da je među ljudima prisutna svest o potrebi da se pomogne drugome. Odziv velikog broja građana, kao i kompanija na Beogradskom maratonu, dao nam je veliki podstrek i nadu da ćemo ove godine pokrenuti prvu platformu za online donacije u Srbiji – rekao je Zoran Purković, direktor organizacije BELhospice.
Humanitarnu akciju BELhospice podržale su domaće i strane kompanije: Hemofarm fondacija kao generalni sponzor, zatim USAID, Trag fondacija, Institut za održive zajednice, Executive Group, Garmin, Alpha banka, Idea, Bambi i Fush.
BELhospice tim čine lekari i volonteri, koji pored brige o obolelima organizuju i programe obuke. Usluge palijativnog zbrinjavanja su potpuno besplatne za obolele i njihove porodice, a celokupan rad organizacije BELhospice se finansira iz donacija i dobrotvornih akcija koje se organizuju tokom godine.
Terminalno oboleli pacijenti su jedna od najranjivijih socijalnih grupa u našem društvu. Njihova patnja se produžava zbog nedostatka specifičnog znanja i specijalizovanih ustanova za zbrinjavanje. Sa osnivanjem BELhospice centra 2004. godine, kao prve dobrotovorne organizacije posvećene specijalizovanom palijativnom zbrinjavanju, ovakvo stanje u Srbiji se polako menja jer sada pacijenti imaju mogućnost da kroz kućno zbrinjavanje ostvare bolji kvalitet života, koliko je to u datim okolnostima moguće.

Povezana vest:  Male tajne velikih majstora: Srđan Chris vas poziva na Make up edukaciju