Ambasador Svedske sa djacimaOtvoren peti „Park prijateljstva“ u osnovnoj školi „Jovan Dučić“

Udruženje građana „Ekolog“, uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, u sredu, 5. novembra, otvorio je peti po redu „Park prijateljstva“ između Ambasade Kraljevine Švedske i osnovne škole „Jovan Dučić“ na Novom Beogradu.
Ideja projekta, koji je već postao tradicionalan, je da se kroz povezivanje škola i ambasada, kao i ozelenjavanjem školskih dvorišta, doprinese edukaciji mladih o značaju očuvanja životne sredine. Tim povodom su otvaranju „Parka prijateljstva“ prisustvovali Christer Asp, ambasador Kraljevine Švedske, i Tijana Ilić, predstavnica gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.
„Sekretarijat za zaštitu životne sredine već treću godinu zaredom podržava „Parkove prijateljstva“ zato što prepoznaje značaj saradnje sa nevladinim sektorom, pogotovo kada se radi o projektima koji podrazumevaju saradnju sa osnovnim školama. Sa druge strane, sadnja koja se obavlja u okviru ovog projekta doprinosi Strategiji pošumljavanja koju je Skupština grada usvojila 2011. godine.“ – izjavila je Tijana Ilić i dodala: „Sekretarijat za zaštitu životne sredine će nastaviti da podržava projekte nevladinog sektora čiji je cilj jačanje ekološke svesti kod najmlađih“.
„Park prijateljstva“ jedan je od 32 projekata koja su finansijska sredstva za realizaciju dobila u okviru konkursa „Beogradu s ljubavlju“, koji je organizovao Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Ukupni fond ovog konkursa za projekte iz oblasti zaštite životne sredine iznosio je 13 miliona dinara.
U okviru otvaranja „Parka prijateljstva“, učenici osnovne škole „Jovan Dučić“ imali su priliku da poslušaju predavanje na temu Švedske, kao i pogledaju izložbu fotografija o ovoj zemlji, a nakon toga je usledila i akcija sadnje u cilju ukazivanja mladima na značaj očuvanja zelenih površina.
„Sa velikim ponosom ističemo da smo kroz projekat „Parkovi prijateljstva“ prethodnih godina sarađivali sa ambasadama Indonezije, Danske, Izraela i Australije, dok se ove godine zahvaljujemo na saradnji Ambasadi Kraljevine Švedske, kao i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine – našem stalnom partneru.“ – izjavio je Miloš Marković, predsednik Udruženja „Ekolog“ i dodao: „Kroz ovaj projekat, pored edukacije o očuvanju životne sredine, trudimo se da približavamo mladima i različite kulture, običaje i religije kako bismo razvili osećaj poštovanja različitosti i tolerancije uopšte.“

Povezana vest:  Noć Zaljubljenih „Mi JESMO anđeli": Najveća kućna žurka ove godine 13. Februara u vili na Dedinju