lupita klintonkaDodeljene nagrade za Ženu godine magazina Glamur

Glumice Lupita Niongo i Lavern Koks, modna kreatorka Sara Barton, američka ambasadorka u UN Samanta Pauer i Čelsi Klinton nalaze se među dobitnicima nagrade Žena godine, koju dodeljuje američki magazin za žene Glamur.
Njima je to priznanje uručeno sinoć, na svečanoj ceremoniji u Karnegi holu u Njujorku.
Bivša prva dama SAD i državna sekretarka Hilari Klinton pravila je društvo ćerki Čelsi, u njenom prvom pojavljivanju u javnosti od kako je 26. septembra rodila ćerku Šarlot Klinton Mezvinski.
-Imala sam malu dilemu da li treba opet da obučem fensi haljinu i visoke štikle – rekla je Klintonova prisutnima, izazvavši smeh i aplauz publike.
Čelsi Klinton je nagrađena za njen rad u fondaciji Bil, Hilari I Čelsi Klinton.
Glamur je u obrazloženju nagrade takođe istakao njen rad na saradnji fondacije Klintonovih i Bila i Melinde Gejts u ohrabrivanju ženskih dostignuća širom sveta.
Ta njena stremljenja samo su pojačana otkako je postala majka, istakla je Čelsi Klinton pošto je primila priznanje.
-Želim da Šarlota kad poraste bude ono o čemu bude sanjala, šta god to bilo – rekla je ona.
Niongo, koja je dobila Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu „Dvanaest godina ropstva“, brzo je napredovala do najviših krugova Holivuda i modnog sveta.
Ona je takođe postala novo lice Lankoma i pojavila se na naslovnici magazina Pipl (People) u kojem je predstavljeno 50 najlepših ljudi u 2014. Niongo će glumiti i u novom nastavku „Ratova zvezda“.
Koks iz serijala „Orange Is the New Black“, bila je prva otvoreno deklarisana transrodna osoba koja je nominovana za nagradu Emi.
U obrazloženju nagrade Glamur ju je nazvao „likom jedne od priča o najvećoj ravnopravnosti u 2014“.
-Volim da budem žena, i počastvovana sam što večeras prisustvujem onom za šta verujem da je nepovratan istorijski trenutak u kojem ženstvenost transrodnih žena nije dovedena u pitanje – rekla je Koks.
Kreatorka Sara Barton najpoznatija je po tome što je dizajnirala venčanicu britanske princeze Kejt Midlton. Ona je postala kreativna direktorka kompanije Aleksandra Mekvina 2010, posle njegove smrti, a smatra se, kako je ocenio Glamur, osobom koja je „pogurala“ britansku
modnu industriju.
Pauer, američka ambasadorka u UN, kako je istakao Glamur, nagrađena je za njen diplomatski rad „tokom godina kada je Savet bezbednosti UN imao više hitnih sednica nego u prethodnih 10 godina“.
Glamur je još nagradio i voditeljku „Good Morning America“ Robin Roberts, glumicu Mindi Kaling, Nataliju Vođanovu, supermodel I osnivačicu Fondacije „Naked heart“ koja pomaže deci sa posebnim potrebama, i Silviju Erl, okeanografa koja uprkos tome što se približila osamdesetim nastavlja da provodi tri meseca godišnje u ekspedicijama.

Povezana vest:  Počinje Komik Kon u San Dijegu

PHOTO: TIMOTHY A. CLARY/AFP