GB BarajevoGENERACIJA BUDUĆNOSTI U BARAJEVU
 
Mladi bez roditeljskog staranja iz Barajeva, uspešno su završili poslednji trening u okviru projekta „Generacija budućnosti“ koji ima za cilj da ih aktivnije uključi u društveni život, ohrabri i spremi za životne i poslovne izazove koje ih očekuju nakon izlaska iz hraniteljskih porodica u kojima žive. Ovaj projekat u 22 grada širom Srbije već dve godine sprovodi kompanija Dale Carnegie Training Srbija pod pokroviteljstvom Narodne skupštine Republike Srbije i podršku Vojvođanske banke.
„Najveći problem deci bez roditeljskog staranja je period osamostaljivanja. Kada prestane hraniteljstvo, oni nemaju uslove za samostalan život, nemaju stan i teško dobijaju posao, što predstavlja novu stresnu situaciju za njih. Godišnje je to oko 40 do 50 dece pri Centru za porodični smeštaj i usvojenje Beograd. Ovi mladi ljudi nemaju oslonac koji imaju deca u biološkim porodicama i to kroz ovaj program pokušavamo da nadomestimo koliko god je to moguće“ – kaže Milena Jakšić, kooridinator projekta „Generacija budućnosti“.
Kroz više od 85 treninga i šest vikend radionica na Paliću do sada je prošlo preko 300 mladih. Na treninzima su učili kako da efikasnije komuniciraju, izgrade bolje međuljudske odnose, podignu nivo samopouzdanja, izbore se sa stresom i sebe predstave na što bolji način. Na ovom poslednjem treningu, pod nazivom „Čovek iz struke“, koji je održan u srednjoj školi u Barajevu, polaznicima je o razvoju svoje karijere govorio Aleksandar Milošević, direktor vidikovačke ekspoziture Vojvođanske banke i na ovaj način pružio im dodatnu motivaciju i želju za daljim nastavkom školovanja i unapređenjem veština kako bi lakše pronašli posao ili radnu praksu.
„Iskreno verujemo da će im ova predavanja i sve aktivnosti u okviru projekta pomoći da unaprede veštine i tehnike kako bi iskoristili sve svoje potencijale u periodu koji je pred njima“ – kaže Zorica Džida, menadžer za aktivnosti društveno korporativne odgovornosti u Vojvođanskoj banci.
U hraniteljskim porodicama u Srbiji smešteno je oko 5.500 dece, od čega na teritoriji CPSU Beograd koji obuhvata i kolubarski i mačvanski okrug ima 1.000 dece. U prošloj godini u ovaj centar je smešteno 208 dece, zaštitu je napustilo 118. dece, od čega 30% se osposobilo za samostalan život, a  23% se vratilo u biološku porodicu.
Povezana vest:  Pet stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje