bec nova godina

Priprema se najveći doček 2015. na ulicama Beča

Nakon što su prošli božićni praznici i kupoholičarska božićna euforija, širom Austrije su u toku pripreme za najluđu noć.
Tako su u Beču u toku pripreme za „Novogodišnju trasu“, duž koje će više stotine hiljada Bečlija i turista dočekati 2015.
Centar Beča će od popodneva 31. decembra pa sve do duboko u novogodišnju noć biti veliko mesto za žurku, sa pozornicama sa raznim izvođačima i muzikom raznih pravaca.
Na 12 trgova širom centra biće postavljene bine i kiosci sa hranom i suvenirima za jubilarnu „25.Novogodišnju trasu“.
Više od 300 ljudi i 40 šlepera do 30. decemba dovoziće i postavljati potrebnu opremu na trgove kojom će pretvoriti Beč u „Novogodišnju trasu“.
Već 25 godine zaredom grad Beč organizuje doček Nove godine na ulicama grada nudeći prigodan sadržaj za mlađe, starije, turiste…
Doček Nove godine duž „Novogodišnje trase“ počeće 31. decembra od 14 časova, kada će „proraditi“ prva bina na trgu ispred Većnice, koja će ujedno biti i poslednja ispred koje će posetioci moći da uživaju, pošto će na njoj biti direktan prenos Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije 1. januara.
Takođe od 14.00 časova na trgu Frajung biće organizovana velika dečija novogodišnja žurka.
Ko voli klasičnu muziku mohi će u njenim zvucima da uživa na bini ispred Univerziteta, gde je u ponoć planiran i vatromet uz valcer.
Na trgu Am Hof smenjivaće se bendovi koji sviraju soul muziku, a trg Graben biće od 14.00 do 2.00 sata pretvoren u najveću balsku dvoranu Beča, gde će od 18.00 časova biti održavani kursevi valcera.
Hit u novogodišnjoj noći je direktan prenos predstave „Slepi miš“ Johana Štrausa iz Bečke državne opere koji se prikazuje na trgu Herbert fon Karajan pored zgrade Opere.
Vatromet je planiran i ispred bečkog luna parka Prater, gde će gosti moći da uživaju u modernoj muzici.
„Bečka „Novogodišnja trasa“ ubraja se među najveće novogodišnje programe u Evropi koji dovodi ne samo stotine hiljada Bečlija i posetilaca iz Austrije i inostranstva već predstavlja i značajan faktor imidža i ekonomskog razvoja grada“, kaže član gradske vlade zadužen za organizaciju, Kristijan Oksonič.
Bečka „Kuća muzike“ dozvoliće svim posetiocima 31. decembra od 14.00 do 22.00 sata besplatan ulaz. 
U Beču će u novogodišnjoj noći biti za svakog po nešto – vožnja brodom na Dunavu, novogodišnji bal u palati Hofburg, gala-veče u bečkoj gradskoj kući, proslave u luksuznim hotelima, doček u vozu „Mažestic Imperator“ – Palata na šinama i još mnogo toga.
Nakon burne novogodišnje noći na trgu isped gradske kuće već tradicionalno se organizuje doručak protiv mamurluka uz direktan prenos čuvenog Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije. 
Već 75. put se u Beču održava Novogodišnji koncert kojim će dirigovati Zubin Mehta, a koji će, putem direktnog prenosa širom sveta moći da prati 50 miliona gledalaca u 90 zemalja.
Predstojeće novogodišnje slavlje u Beču obeležiće tri jubileja – 25 godina slavi bečka „Novogodišnja trasa“, 150 godina postojanja slavi čuveni bečki bulevar prstenastog oblika, koji okružuje strogi centar grada – „Ringštrase“ i 200 godina Bečkog valcera. 

Povezana vest:  Rodni grad Majkla Džeksona priprema se za izgradnju muzeja

PHOTO: ALEXANDER KLEIN/AFP