apple

Epl najskuplja firma na svetu, vredi 710 milijardi dolara

Vrednost američkog proizvođača elektronike Epl dostigla je rekordnu kapitalizaciju od 710 milijardi dolara, čime je Epl postao najskuplja firma na svetu.
Proizvođač „ajfona“ i „ajpeda“ sada košta 300 milijardi dolara više od „drugoplasiranog“ Ekson mobajla (ExxonMobil), a njegova vrednost je dva puta veća od kapitalizacije njegovog dugogodišnjeg glavnog rivala Majkrosofta (Microsoft Corp).
Akcije Epla porasle su u utorak 1,9 odsto, na 122,02 dolara. U januaru je Epl oborio istorijski rekord po tromesečnom neto profitu, zaradivši za tri meseca 18 milijardi dolara.
Optimizam povodom akcija Epla vezan je, kako s novim modelima „ajfona“ plasiranim u septembru, tako i sa uspesima kompanije u Kini, gde je prodaja porasla 70 odsto u poslednjem obračunskom tromesečju, navodi Blumberg.
Kompanija se sprema da pusti na tržište novi proizvod – časovnik „epl voč“ (Apple Watć). 
Epl je u četvrtom kvartalu 2014. godine „uzeo“ rekordnih 93 odsto ukupnog profita industrije smartfona u svetu, prodajom 74,5 miliona komada smartfona „ajfon“, od kojih je ostvario profit između 12,6 i 13,5 milijardi dolara.
Radi poređenja, bruto domaći proizvod (BDP) Švajcarske godišnje iznosti 685 milijardi dolara. Epl je bogatiji i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela…

Povezana vest:  Izabrano 25 stipendista na konkursu „Čuvamo talente u punoj snazi“