srdjan-saper-001KONTAKT ZONA – MIKSER FESTIVAL 25. – 29. maj
Mikser festival želi da predstavi publici Kontak zonu festivala i da ih upozna sa predstojećim sadržajima.
Kontakt zona je “dnevna soba” Mikser festivala. Okuplja veliki broj relevantnih domaćih sagovornika i gostiju iz sveta i regiona koji će na panel diskusijama razmeniti ili ukrstiti mišljenja o najaktuelnijim temama našeg društva. Zajednički imenitelj uzbudljivih debata ovogodišnje Kontakt zone jeste Balkan, njegovo novo mesto i uloga u kontekstu EU, komparativne prednosti i komplementarnost regiona u odnosu na zemlje zapadne Evrope. Cilj javnih okruglih stolova je da ukažu na autentične pokretače razvoja Balkana i umrežavanja regiona jugoistočne Evrope u celovit kreativni, poslovni i kulturni prostor.
Kako propuštene korake preskočiti, kako pronaći autentične prednosti, kako se ponovo uključiti 20 godina kasnije u planetarnu ekonomiju u međuvremenu gotovo slomljenu najvećom recesijom u istoriji, koja je uloga kreativnih potencijala Srbije i regiona u osmišljavanju strategija za preživljavanje i napredovanje, samo su neke od tema o kojima ćemo razgovarati.
Smeštena na poslednjem spratu zgrade magacina u kojoj se nalazi i Expo, Kontakt zona će – nadamo se – biti mesto formalnih i neformalnih susreta, razgovora i debata ne samo zvaničnih učesnika u programu, već i posetioca i medija koji će pratiti dinamična događanja u ovoj zoni.
Važno je napomenuti da je ulaz u Kontak zonu besplatan za publiku, kao I za sve ostale zone na Mikser festivalu. Tokom 4 dana festivala publika će imati priliku da čuje diskusije I debate o različitim temama, sa učesnicima iz zemlje I inostranstva.
Program Kontakt zone:
Sreda, 26. Maj:
14:00 The Creative KEG ( New Balkans creative Panorama: regional Networks and Platforms). Učestvuju gosti iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije I Srbije. Imaćemo priliku da razmenimo milšljenja sa čelnicima Vienna I Sofia Design week-a, IncerdiblEurope Summit-a. Weekend Media Festivala, režisera I glumaca.
16:00 Creative Enterpreneurship, The Balkan Way: Be Your Own Boss – Choose Your Career. Slušaćemo izmedju ostalih i Dzefrija Spira I USAID-a.
18:00 Design is not Glamorous! Panel o budućnosti dizajna nameštaja u regionu. Gostuju Konstantin Grcic iz Nemačke, Fadil Ćostović I Dražen Poznanović iz Bosne i Hercegovine, Jelena Matić iz Srbije i Nikola Radeljković iz Hrvatske.
Četvrtak, 27.maj:
14:00 Is fair Play Possible? Pokušaćemo da dođemo do rešenja za nasilje u sportu. Učestvuju Dušan Vujošević, Amnon Vidan iz Izraela (The Peres Centre for Peace), Ana Kosovac (Ministarstvo za sport i omladinu), Nenad Dikić iz Antidoping komisije i Mihajlo Delić.
16:00 Media Between Balkan and Balkanization, da li su mediji katalizatori progresa ili pada balkanskog društva? Prezentaciju vodi Aleksandar Tijanić.
16:30 Europe, Balkans, Serbia. The Future Reading. Balkan, između Evrope i Srbije, pitanja identiteta. Na debati učestvuju Srdjan Weiss, Milica Delević, Aleksandar Petković, Darko Lungulov i Mirko Ilic, između ostalih.
18:00 YU Pop Culture: New Times, kako izgraditi novu  kulturu na starim osnovama? Učestvuju Moma Rajin, Siniša Škarica, Petar Popović, Boris Miljković, Stanko Crnobrnja, Uroš Đurić i Igor Stoimenov.
Veran MaticPetak, 28. maj:
14:00 Responsability Vs Bottom Line, oporavak posle globalne grize. Govore Veran Matic, Sandra Štajner, Maja Dželatović, Olja Stojanović i Neven Marinović.
15:30 Deep Ecology. Predavanje drži gospodin Douglas Tompkins iz SAD-a, osnivač Foundation For Deep Ecology.
16:00  Deep Ecology Debate na kojoj učestvuju Oliver Dulić, Douglas Tompkins, William Infante (UNDP), Kris Tomkins i Nina Babić.
18:00 Roadmap 2050 predavanje drži Reiner de Graaf iz Holandije
18:30 Brave New World, prezentaciju drži Kori Udovički.
19:00 Energy For All, na debati učestvuju Kori Udovički, Reiner de Graaf, Mark Crandall iz SAD-a. Debatu vodi Dejan Vasović.
Subota, 29. maj:
14:00 Cinematic Balkans, predavanje drži Nevena Daković sa fakulteta Primenjenih umetnosti.
14:30 Independently Creative: Ideas, Solutions, Freedom, o preživljavanju i perspektivama nezavisnih kreativnih časopisa. Govore Adrija Rusan iz Hrvatske, Bistra Andreeva iz Bugarske, Zmago Novak iz Slovenije i Mia David iz Srbije.
16:30 Urban Innovators, OMA Office for Metropolitan Architecture – Current Practice. Predavanje drži gospodin Reiner de Graaf iz Holandije.
17:30 Creative Cities, predavanje drži Dragan Klaić.
18:00 Creative City & Urban Innovators   na panelu učestvuju gradonačelnik Beograda Dragan Djilas, Reiner de Graaf, Dragan Klaić, Choy Hyon Sook iz Južne Koreje, Nemanja Petrović i Dejan Ubović.
Povezana vest:  Da li je crni helb zaista toliko bolji od belog?