Univerzitet SheffieldOBRAZOVANJE KAO INVESTICIJA U BUDUĆNOST

Radionica za mlade lidere u Beogradu

Živimo u periodu kada su promene toliko učestale, da ih je sve teže pratiti, a kamoli prilagođavati im se. One su postale neodvojiv deo naše svakodnevnice i dešavaju se na svim poljima. Ipak, čini se da ih je najteže pratiti u domenu obrazovanja, jer je napredak tehnologije doveo do toga da ukoliko se znanje kontinuirano ne unapređuje, ono biva prevaziđeno i neprimenljivo. U takvom poretku stvari više nije moguće odvojiti teoriju od prakse, već sada to postaju procesi koji se odvijaju paraleno.

Velika odgovornost danas je na obrazovnim institucijama, koje moraju pratiti savremene trendove i njima se prilagođavati. One imaju ključnu ulogu da konkretnim sadržajima i aktivnostima kao što su seminari, radionice, gostujuća predavanja stručnjaka iz zemlje i inostranstva, doprinesu tome da mladi svoja znanja podignu na viši nivo, razmenjuju iskustva, stiču nova poznanstva, ali i da dobiju stipendije koje im dosta znače.

Povezana vest:  Čitaoci magazina "Hello" izabrali 23 ličnosti godine

Dobar primer kako dodatno edukovati, motivisati, ali i pomoći onima koji su na početku karijere, bila je radionica za mlade lidere, održana na nedavno završenom Sajmu obrazovanja u Beogradu, a koja je okupila srednjoškolce i studente iz Srbije. Jeremi Lang, trgovački ataše britanske ambasade u Beogradu, razgovarao je sa studentima o tome kako je u svakom poslu jako važno davati sve od sebe da bi ostvario željene ciljeve, kao i šta zapravo znači „uspeti u životu“. Gospodin Lang je upravo, kroz brojne primere iz prakse, istorijske činjenice i primere iz nauke pokušao da prenese studentima svoje bogato iskustvo na zanimljiv način, ali i da im pojasni na koje sve prepreke mogu naići na putu do uspeha i kako ih prevazići.

Povezana vest:  Saveti stručnjaka za uštedu energije: Kako pravilno da koristite kućne uređaje?

Takođe, jedan od predavača na ovoj radionici bio je i dr Nikolaos Dimitriadis, predavač na odeljenju za Poslovnu administraciju i ekonomiju, koji je razgovarao sa studentima na temu liderstva, veština koje su sastavni deo modernog poslovanja i preduzetništva. Studenti su na kraju ovog predavanja pisali esej na zadatu temu, a autori tri najbolja rada imaće odobrene značajne finansijske olakšice na nekom od programa koje nudi Univerzitet Sheffield u Solunu. Pored toga, ove godine za srednjoškolce i studente su dostupne parcijalne stipendije na osnovnim i na masters studijama ovog univerziteta.

Povezana vest:  Jaffa okuplja samo najbolje

Univerzitet Sheffield jedan je od najstarijih britanskih univerziteta i jedan od vodećih istraživačkih centara. Na listi je 100 najboljih univerziteta u svetu, sa oko 24.000 studenata iz 124 zemalja, i sa više od 6.000 zaposlenih. Sheffield u sebi objedinjuje šest fakulteta, pet u Velikoj Britaniji i jedan internacionalni fakultet, CITY College, sa sedištem u Solunu. Jedna od ključnih prednosti studiranja na internacionalnom fakultetu Univerziteta Sheffield, CITY College je što on omogućava saradnju na akademskom nivou između Velike Britanije i šireg regiona jugoistočne Evrope.